Tutustuminen Windowsiin

Windowsissa riittää tutkittavaa. Seuraavassa on nopea yleiskatsaus.

Windows 8.1 -päivityksen uudet ominaisuudet

Uusin Windows 8.1- ja Windows RT 8.1 -päivitys tuo mukanaan parannuksia, jotka tekevät Windowsista entistä helppokäyttöisemmin. Siinä on myös suojaus- ja suorituskykypäivityksiä. Päivitys täytyy asentaa, jos haluat vastaisuudessa saada Windows 8.1:n tai Windows RT 8.1:n suojauspäivityksiä.

Päivityksen saaminen

Windows 8.1 -päivityksen ja Windows RT 8.1 -päivityksen saa ilmaiseksi Windows Updaten kautta. Saat selville, onko käytössäsi uusin päivitys, tarkastamalla, näkyykö aloitusnäytössä Hae-painike Hae-painike tilisi kuvan vieressä. Tarvittaessa saat päivityksen toimimalla ohjeaiheessa Uusimman Windows 8.1 -päivityksen asentaminen kuvatulla tavalla.

Uudet ominaisuudet: Eniten käytetyt sovellukset ja näppäintoiminnot helposti saatavilla

• Hae-painike Hae-painike näkyy aloitusnäytössä tilisi kuvan vieressä. Jos laitteesi on Surface Pro, siellä on myös virtapainike. (Surface RT:ssä ja Surface 2:ssa virtapainike ei näy aloitusnäytössä. Löydät virtapainikkeen Asetukset-oikopolusta.)
Windows 8.1 -päivityksen aloitusnäyttö
  • Windows-kauppa on kiinnitetty tehtäväpalkkiin.
  • Tehtäväpalkin avulla voit käynnistää sovelluksia ja siirtyä sovelluksesta toiseen. Lisätietoja on ohjeaiheessa Tehtäväpalkin käyttäminen.
Windows 8.1 -päivityksen tehtäväpalkki työpöydällä
  • Kun asennat uusia sovelluksia, näet sanoman aloitusnäytön vasemmassa alareunassa.
Windows 8.1 -päivityksen uusien sovellusten asennussanoma

Työpöydän käyttäminen

• Haluatko aloitusnäytön työpöydälle? Työskentele mukavimmalla tavalla. Windows 8.1 -päivityksen ansiosta sekä Windows-kaupan sovelluksia että työpöytäsovelluksia voi käyttää aloitusnäytöstä tai työpöydän tehtäväpalkista.

Haluatko päästä suoraan työpöydälle, kun kirjaudut sisään? Katso ohjeaihetta Käynnistys työpöydälle aloitusnäytön sijaan.

Enemmän tuttuja hiiri- ja näppäimistötoimintoja

• Siirtämällä hiiren näytön yläreunaan näet Sulje-painikkeen kaikissa sovelluksissa.
Windows 8.1 -päivityksen Sulje-painike
  • Napsauttamalla jotakin ruutua aloitusnäytössä hiiren kakkospainikkeella näet pikavalikon, joka ilmaisee, mitä voit tehdä ruudun kanssa.
Windows 8.1 -päivityksen pikavalikko

Tervetuloa uuteen Windowsiin

Onko Windows 8 uusi tuttavuus? Tässä on perustietoja.

Aloitusnäyttö ja oikopolut

Aloitusnäyttö ja Hae-, Jaa-, Aloitus-, Laitteet- ja Asetukset-oikopolut tarjoavat käyttöösi kaiken, mitä haluat tehdä Surfacella.

Etsitkö työpöytää? Napauta tai napsauta Työpöytä-ruutua aloitusnäytössä tai napsauta alanuolta Alanuoli, jolla pääset sovelluksiin, ja napsauta sitten Työpöytä.

Lisätietoja on ohjeaiheessa Aloitusnäytön opetusohjelma.

Aloitusnäyttöön siirtyminen

Aloitusnäyttöön voi palata usealla tavalla:

• Napauta Surfacen Windows-painiketta Windows-painike.
  • Paina näppäimistön Windows-logonäppäintä Windows-logonäppäin.
  • Sipaise näytön oikeasta reunasta sisäänpäin ja napauta Aloitus.
  • Siirrä hiiri näytön vasempaan alakulmaan ja napauta tai napsauta Käynnistä-painiketta Käynnistä-painike.

Oikopolut: Hae, Jaa, Aloitus, Laitteet ja Asetukset

Oikopolkuja voi käyttää missä Windowsin osassa tahansa. Ne auttavat tekemään usein toistuvia asioita, kuten hakemaan tietoja, jakamaan linkkejä ja valokuvia, yhdistämään laitteita ja muuttamaan asetuksia. Voit avata ne seuraavasti:

Koskettamalla: Sipaise näytön oikeasta reunasta sisäänpäin.

Hiirellä: Osoita näytön oikeaa yläkulmaa ja siirrä hiiren osoitinta alaspäin.

Näppäimistöllä: Paina jotakin näppäimistösuojan oikopolkunäppäintä.
Oikopolkurivin saa näkyviin painamalla näppäinyhdistelmää Windows-logonäppäin Windows-logonäppäin + C. Ylä- ja alanuolinäppäimellä voit siirtyä oikopolusta toiseen.

Tietoja siitä, mitä oikopolkujen avulla voi tehdä, on aiheessa Oikopolut: Hae, Jaa, Aloitus, Laitteet ja Asetukset .

Saat oikopolut näkyviin sipaisemalla näytön oikeasta reunasta sisäänpäin.

Sovellukset ja Windows-kauppa

Surface sisältää valmiina esimerkiksi seuraavat sovellukset: OneDrive, Valokuvat, Sähköposti, Kalenteri ja Ihmiset.

Windows-kaupassa on tuhansia muitakin sovelluksia. Voit selata ja hakea sovelluksia, tarkastella henkilökunnan tekemiä valintoja tai etsiä sovelluksia suosittujen sovellusten luetteloista.

Avaa Windows-kauppa napauttamalla tai napsauttamalla aloitusnäytössä tai tehtäväpalkissa Kauppa.

Huomautus
Jos haluat saada sovelluksia Windows-kaupasta, sinun on kirjauduttava sisään Microsoft-tilillä.

Jos haluat lisätietoja sovellusten käytöstä uudessa Windowsissa, katso ohjeaiheita Sovelluskomentojen avaaminen, Siirtyminen avoimesta sovelluksesta toiseen ja Usean sovelluksen käyttäminen samanaikaisesti.