Surface RT, Surface 2, Surface Pro, Surface Pro 2, Windows 8.1, Windows RT 8.1.

Starte og finne apper på Surface

Startskjermen er startpunktet ditt for å starte, finne og organisere apper.

Behandle apper, kontakter, nettsider, fotoalbum, spillelister, mapper og mer fra Start. Du kan feste og løsne apper på startskjermen. Du kan også gruppere, ordne på nytt og endre størrelsen på appflisene.

Startskjermen i Windows 8.1

Gå til startskjermen

Det er flere måter du kan komme tilbake til startskjermen på hvis du bruker en app eller gjør andre ting på Surface:

• Trykk Windows-logoknappen på berøringsskjermen (midt på nederst).
  • Trykk Windows-logotasten Windows-logotast på tastaturet.
  • Sveip inn fra høyre kant av skjermen, og trykk Start.
  • Hvis du bruker mus, peker du i nederste venstre hjørne og klikker Start-knappen eller peker øverst til høyre på skjermen, flytter musepekeren nedover og klikker Start.
  • Trykk eller klikk Start-knappen Windows-logotast i nedre venstre hjørne.

Det finnes to forskjellige typer apper du kan starte fra startskjermen:

• Windows Store-apper – som Musikk, E-post og Vær
  • Skrivebordsapper – som Notisblokk og Office-apper

Slik starter du en app:

• Bruke berøring. Trykk eller klikk en flis på startskjermen. Hvis du har mange fliser, drar du fingeren over skjermen eller skyver to fingre vannrett over styrefeltet for å rulle og vise flere apper.
  • Bruke mus. Klikk en flis på startskjermen, og bruk rullefeltet nederst på skjermen til å vise flere apper.
  • Bruke tastatur. Gå til startskjermen, skriv inn navnet på en app, og trykk ENTER.

Du kan også starte skrivebordsapper fra skrivebordet. Fra startskjermen, velg Skrivebord (eller trykk på Windows-logotasten). Windows-logotast + D). Hvis du ikke ser Skrivebord-flisen på startskjermen, skyver du opp fra midten av skjermen for å komme til appvisningen, og deretter trykke eller klikke Skrivebord. Du kan lage en snarvei for en skrivebordsapp eller feste skrivebordsapper som du ofte bruker til oppgavelinjen. Hvis du vil vite mer, kan du se Slik bruker du oppgavelinjen.

Tips
Du kan starte flere apper og bytte mellom dem. Hvis du vil vite mer, kan du se Bytte mellom åpne apper.

Finne en app

Gjør ett av følgende for å finne en app som allerede er installert på Surface:

• Søke etter en app. Sveip inn fra høyre kant av startskjermen, trykk Søk, og skriv inn navnet på en app i søkeboksen. Bare skriv inn navnet på appen hvis du bruker et tastatur. Søkeresultatene oppdateres etter hvert som du skriver. Trykk eller klikk appen fra søkeresultatene for å åpne den.
  • Appvisning. Skyv opp fra midten av skjermen for å komme til appvisningen.
    (Hvis du bruker mus, klikker du pil ned Pil ned-ikon nær nedre venstre hjørne av skjermen.)

Hvis appen ikke er installert fra før, kan du søke i Windows Store og installere den derfra. Se ett av følgende emner for å finne ut hvordan du gjør det:

Hvordan lukker jeg en app?

Apper du installerer fra Windows Store, får ikke Surface til å kjøre tregere, så du trenger ikke lukke dem. Når du ikke bruker en app, kjøres den i bakgrunnen, og den kan eventuelt lukkes hvis du ikke bruker den.

Hvis du imidlertid vil fjerne en app fra visningen, drar du appen til bunnen av skjermen.

• Bruke berøring. Mens du er i appen, drar du den fra øverst på skjermen til bunnen. For å gjøre dette, trykker og holder du rett over skjermbildet, deretter drar du fingeren din helt ned skjermen (til appen er utenfor skjermen).
  • Bruke mus. Mens du er i appen, klikker du øverst på den, og når pekeren endres til en hånd, drar du appen ned og ut av skjermen. På startskjermen kan du også flytte pekeren til øvre venstre hjørne, flytte pekeren rett ned for å vise åpne apper, deretter høyreklikke appen og klikke Lukk.

Hvilke apper er åpne?

Slik ser du hvilke apper som er åpne:

• Bruke berøring for å gå til en åpen app.
    Sveip inn fra venstre kant uten å løfte fingeren, og deretter dytter du appen tilbake mot venstre kant. Du ser appene du har brukt nylig. Trykk appen du vil bruke.
Bruk berøring for å se hvilke apper som er åpne
  • Bruke mus for å gå til en åpen app.
    Flytt pekeren til øvre venstre hjørne, og flytt deretter pekeren rett ned. Du ser appene du har brukt nylig. Klikk appen du vil bruke.
Bruk en mus for å se hvilke apper som er åpne
Tips
Hvis du vil fullstendig stoppe alle prosesser som er knyttet til en app, drar du appen til bunnen av skjermen og holder den der til appen vipper over.

Lukke en skrivebordsapp

Det er fremdeles lurt å lukke skrivebordsapper når du er ferdig med å bruke dem, spesielt før du slår av Surface.