Surface RT, Surface 2, Surface Pro, Surface Pro 2, Windows 8.1, Windows RT 8.1.

Apps starten en vinden op Surface

Het startscherm is je thuisbasis voor het starten van, zoeken naar en ordenen van apps.

Beheer je apps, contactpersonen, websites, fotoalbums, afspeellijsten, mappen en meer via Start. Je kunt apps op het startscherm vastmaken en ze weer losmaken. Je kunt de bijbehorende tegels ook groeperen, herschikken en een ander formaat geven.

Windows 8.1-startscherm

Naar Start gaan

Er zijn verschillende manieren om naar het startscherm terug te gaan als je een app gebruikte of andere dingen deed op Surface:

• Tik op de Windows-logoknop op het Surface-aanraakscherm (midden onder).
  • Druk op de Windows-logotoets Windows-logotoets op je toetsenbord.
  • Maak een veegbeweging vanaf de rechterrand van het scherm en tik op Start.
  • Als je een muis gebruikt, wijs je de linkerbenedenhoek aan en klik je op de knop Start of wijs je de rechterbovenhoek van het scherm aan, beweeg je de muisaanwijzer omlaag en klik je op Start.
  • Tik of klik op de knop Start Windows-logotoets in de linkerbenedenhoek.

Er zijn twee typen apps die je kunt starten via het startscherm:

• Windows Store-apps, zoals Muziek, Mail en Weer.
  • Bureaublad-apps, zoals Kladblok en de Office-apps.

Zo start je een app:

• Via aanraken. Tik op het startscherm op een tegel. Als je veel tegels hebt, sleep je je vinger over het scherm of schuif je twee vingers horizontaal over de touchpad om te bladeren.
  • Met de muis. Klik in het startscherm op een tegel en gebruik de schuifbalk onder aan het scherm om meer apps weer te geven.
  • Met het toetsenbord. Ga naar het startscherm, voer de naam van een app in en druk op Enter.

Je kunt bureaublad-apps ook starten vanaf het bureaublad. Tik of klik in het startscherm op Bureaublad (of druk op Windows-logotoets Windows-logotoets + D). Als je de tegel Bureaublad niet ziet op het startscherm, veeg je omhoog vanaf het midden van het scherm om de Apps-weergave te tonen. Tik of klik vervolgens op Bureaublad. Je kunt een snelkoppeling maken voor een bureaublad-app of je kunt bureaublad-apps die je vaak gebruikt, vastmaken aan de taakbalk. Zie voor meer informatie De taakbalk gebruiken.

Tip
Je kunt meerdere apps starten en ertussen wisselen. Ga voor informatie hierover naar Wisselen tussen geopende apps.

Een app zoeken

Als je een app wilt zoeken die op je Surface is geïnstalleerd, doe je een van de volgende dingen:

• Zoek een app. Maak op het startscherm een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm, tik op Zoeken en voer een app-naam in het zoekvak in. Als je een toetsenbord gebruikt, kun je gewoon beginnen met het typen van de app-naam. De zoekresultaten worden bijgewerkt terwijl je typt. Tik of klik op de app vanuit de zoekresultaten om deze te openen.
  • Apps-weergave. Maak vanaf het midden van het scherm een veegbeweging omhoog om de Apps-weergave weer te geven.
    (Als je een muis gebruikt, klik je op de pijl-omlaag Pictogram pijl-omlaag in de linkerbenedenhoek van het scherm.)

Als de gewenste app nog niet is geïnstalleerd, kun je deze zoeken in de Windows Store en deze vanaf daar installeren. Als je wilt weten hoe, raadpleeg je een van de volgende onderwerpen:

Hoe kan ik een app sluiten?

Apps die je installeert vanuit de Windows Store, vertragen de Surface niet, dus je hoeft ze niet te sluiten. Als je een app niet gebruikt, blijft deze op de achtergrond geopend en wordt de app uiteindelijk gesloten als je deze niet gebruikt.

Als je een app wilt verwijderen uit de weergave, sleep je de app naar de onderkant van het scherm.

• Via aanraken. Terwijl je je in de app bevindt, sleep je de app van de bovenkant van het scherm naar de onderkant. Daarvoor druk je vlak boven de schermafbeelding en houd je dit vast. Schuif je vinger vervolgens helemaal naar de onderkant van het scherm (totdat de app van het scherm verdwijnt).
  • Met de muis. Terwijl je je in de app bevindt, klik je op de bovenkant van de app en wanneer de aanwijzer in een hand verandert, sleep je de app naar beneden, van het scherm af. Of verplaats de aanwijzer vanuit het startscherm naar de linkerbovenhoek, verplaats deze recht naar beneden om de geopende apps weer te geven, klik met de rechtermuis op een app en klik ten slotte op Sluiten.

Welke apps zijn geopend?

Zien welke apps geopend zijn:

• Aanraken gebruiken om te zien welke apps geopend zijn.
    Veeg vanaf de linkerkant zonder uw vinger op te tillen en duw de app terug naar de linkerrand. Je ziet de apps die je onlangs hebt gebruikt. Tik op de app die je wilt gebruiken.
Aanraken gebruiken om te zien welke apps geopend zijn
  • De muis gebruiken om te zien welke apps geopend zijn.
    Beweeg de aanwijzer naar de linkerbovenhoek en vervolgens recht naar beneden. Je ziet de apps die je onlangs hebt gebruikt. Klik op de app die je wilt gebruiken.
Een muis gebruiken om te zien welke apps geopend zijn
Tip
Als je alle processen met betrekking tot een app volledig wilt stoppen, sleep je de app naar de onderkant van het scherm en houd je deze daar totdat de app over de rand heen gaat.

Een bureaublad-app sluiten

Het is nog steeds een goed idee om bureaublad-apps te sluiten wanneer je ermee klaar bent, vooral voordat je de Surface uitzet.

Hebt u nog meer ondersteuning nodig?

Vraag het aan de community

Contact Microsoft Assisted Support

Geschatte wachttijd: minuten

Onze medewerkers zijn momenteel niet beschikbaar. Probeer het opnieuw tijdens onze bedrijfsuren.
Bedrijfsuren
Maandag t/m vrijdag
9 u - 18 u (UTC+1)

Oeps! Er zijn momenteel technische problemen.
Bel ons voor hulp op+32 2 503 31 13.

Verifying...