Kennismaken met Windows

Er valt veel te ontdekken in Windows. Hier volgt een kort overzicht.

Nieuw in Windows 8.1-update

De nieuwste update voor Windows 8.1 en Windows RT 8.1 bevat verbeteringen om Windows vertrouwder en handiger te maken en bevat updates voor beveiliging en prestaties. De update moet geïnstalleerd zijn zodat u toekomstige beveiligingsupdates voor Windows 8.1 en Windows RT 8.1 kunt ontvangen.

De update krijgen

Windows 8.1-update en Windows RT 8.1-update zijn gratis beschikbaar via Windows Update. Als je wilt controleren of je de laatste update hebt, controleer je of de zoekknop knop Zoeken naast je accountafbeelding op het startscherm staat. Als dit niet het geval is en je de update wilt krijgen, raadpleeg je De meest recente Windows 8.1-update installeren.

Nieuwe functies: eenvoudiger toegang tot favoriete apps en belangrijke besturingselementen

• De zoekknop knop Zoeken verschijnt naast je accountafbeelding op het startscherm. Als je Surface Pro hebt, staat de aan/uit-knop hier ook. (Voor Surface RT en Surface 2 verschijnt de aan/uit-knop niet op Start. Je vindt de aan/uit-knop door de charm Instellingen te gebruiken.)
Startscherm van Windows 8.1-update
  • Windows Store is vastgemaakt aan de taakbalk.
  • Je kunt apps starten en van app wisselen vanaf de taakbalk. Zie De taakbalk gebruiken voor meer informatie.
Bureaubladtaakbalk van Windows 8.1-update
  • Als je nieuwe apps installeert, zie je een bericht in de linkerbenedenhoek van je startscherm.
Bericht over installatie van nieuwe apps van Windows 8.1-update

Het bureaublad gebruiken

• Startscherm of bureaublad? Werk op de manier die jij comfortabel vindt. Met de Windows 8.1-update kun je zowel de Windows Store-apps als de bureaublad-apps gebruiken vanaf Start of de bureaubladtaakbalk.

Wil je direct naar het bureaublad gaan wanneer je je aanmeldt? Zie Opstarten naar bureaublad in plaats van Start voor meer informatie.

Meer vertrouwde muis- en toetsenbordopties

• Beweeg je muis naar de bovenkant van het scherm om de knop Sluiten in een willekeurige app te zien.
Knop Sluiten van Windows 8.1-update
  • Klik met de rechtermuisknop op een tegel op Start om een contextmenu te zien waarin wordt weergegeven wat je met een tegel kunt doen.
Contextmenu van Windows 8.1-update

Welkom bij het nieuwe Windows

Onbekend met Windows 8? Dit zijn de basisprincipes.

Startscherm en charms

Het startscherm en de charms voor Zoeken, Delen, Start, Apparaten en Instellingen zijn de poort naar alles wat je op je Surface wilt doen.

Ben je op zoek naar het bureaublad? Tik of klik op de tegel Bureaublad op Start of klik op de pijl-omlaag Pijl-omlaag om naar apps te gaan en klik hier op Bureaublad.

Voor meer informatie raadpleeg je de Zelfstudie over het startscherm.

Naar het Startscherm gaan

Er zijn verschillende manieren om terug naar het startscherm te gaan:

• Tik op de Windows-knop Windows-knop op je Surface.
  • Druk op de toets met het Windows-logo Toets Windows-logo op je toetsenbord.
  • Maak een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik op Start.
  • Beweeg je muis naar de linkerbenedenhoek van het scherm en tik of klik op de startknop startknop.

De charms: Zoeken, Delen, Starten, Apparaten en Instellingen

Waar je ook bent in Windows, de charms helpen je de dingen te doen die je het meest doet, zoals items zoeken, koppelingen en foto's delen, apparaten verbinden en instellingen wijzigen. Voer het volgende uit om charms te openen:

Aanraken: veeg vanaf de rechterkant van het scherm.

Muis: wijs naar de rechterbovenhoek van het scherm en schuif de muisaanwijzer naar beneden.

Toetsenbord: Druk op een charmtoets op een typecover.
Je kunt ook op de Windows-logotoets Windows-logotoets +C drukken om de balk met charms op te roepen. Druk op de pijltoetsen omhoog en omlaag om de charms te doorlopen.

Voor informatie over wat je kunt doen met de charms, raadpleeg je Charms: zoeken, delen, starten, apparaten en instellingen .

Veeg vanaf de rechterkant van het scherm om de charms te zien.

Apps en de Windows Store

Je Surface bevat ingebouwde apps zoals OneDrive, Foto's, Mail, Agenda en Personen.

De Windows Store bevat nog vele andere apps. Blader en zoek naar apps, bekijk de keuzes van medewerkers of bekijk lijsten met de meest populaire apps om te vinden wat je zoekt.

Tik of klik op het startscherm of in de taakbalk op Store om de Windows Store te openen.

Opmerking
Als je apps uit de Windows Store wilt, moet je je aanmelden met een Microsoft-account.

Voor meer informatie over het gebruik van apps in het nieuwe Windows, raadpleeg je App-opdrachten openen, Wisselen tussen geopende apps en Meerdere apps tegelijk gebruiken.