Surface RT, Surface 2, Surface Pro, Surface Pro 2, Windows 8.1, Windows RT 8.1.

Alles over accounts: Veelgestelde vragen

Het account dat je gebruikt om je aan te melden op je Surface, slaat je instellingen, voorkeuren en meer op. Gebruik een Microsoft-account om je aan te melden voor de beste ervaring. Hierdoor heb je naadloze toegang tot je Windows Store-apps en sociale media en kun je back-ups van je bestanden en foto's maken in de cloud.

Als je de Surface met andere personen deelt, is het een goed idee om voor elke persoon een afzonderlijk gebruikersaccount te maken. Op die manier kan elke persoon zijn of haar eigen voorkeuren en instellingen gebruiken en krijgt deze toegang tot eigen bestanden en apps. Als je kinderen hebt, kun je een kinderaccount instellen met extra beveiligingsmaatregelen, zodat je kinderen alleen zien wat jij wilt dat ze zien wanneer ze Surface gebruiken.

Opmerkingen
  • Als je het wachtwoord dat je gebruikt voor aanmelding bij je Surface bent vergeten, raadpleeg je Ik ben mijn wachtwoord vergeten.
  • Als je mobiel breedband gebruikt om verbinding te maken met internet en je vragen hebt over facturering, gegevensabonnementen of andere onderwerpen met betrekking tot je mobiel-breedbandaccount, neem je contact op met je mobiele provider.

Wat is een Microsoft-account?

Een Microsoft-account is een e-mailadres en wachtwoord die je gebruikt om je aan te melden bij Windows. Als je je bij je Surface aanmeldt met een Microsoft-account, wordt je Surface verbonden met de cloud en kunnen veel van de aan jouw account gekoppelde instellingen, voorkeuren en apps actueel en gesynchroniseerd worden gehouden.

Als je in het verleden al Microsoft-services, zoals Xbox, Hotmail, Outlook.com, OneDrive (voorheen SkyDrive), Messenger, Skype of Windows Phone, hebt gebruikt, dan heb je een Microsoft-account (dit is het e-mailadres dat je gebruikt om je aan te melden). Als je het e-mailadres dat je voor deze services hebt gebruikt, bent vergeten, dan kun je je gewoon registreren voor een nieuw gratis e-mailadres.

Welke typen accounts kan ik gebruiken om aan te melden?

Wanneer je je Surface voor het eerst instelt, wordt je gevraagd om het account op te geven dat je zult gebruiken om je aan te melden. Je hebt de volgende opties:

Een nieuw of bestaand Microsoft-account

Voor de beste ervaring raden we je aan een Microsoft-account (e-mailadres en wachtwoord) te gebruiken. Je kunt elk gewenst e-mailadres kiezen of een nieuw e-mailadres vragen. (Je kunt bijvoorbeeld een adres van Outlook.com, Gmail of Yahoo! gebruiken voor je Microsoft-account.)

Een lokaal account

Met dit type account krijg je gemakkelijk toegang tot de items op je Surface, maar niets meer. Als je services zoals OneDrive (voorheen SkyDrive), Skype of sociale media wilt gebruiken, moet je je elke keer opnieuw bij elk van deze services aanmelden.

Je kunt later een Microsoft-account koppelen aan het lokale account om te kunnen genieten van de voordelen van het gebruik van een Microsoft-account, zelfs wanneer je je aanmeldt met een lokaal account.

Een domeinaccount

Als je werkt voor een organisatie die je een gebruikersnaam in een netwerkdomein heeft toegewezen, kun je dat account gebruiken om je aan te melden bij je Surface Pro of Surface Pro 2. Raadpleeg de IT-afdeling van je organisatie om te weten hoe je dit kunt instellen.

Je kunt later een Microsoft-account koppelen aan het domeinaccount om te kunnen genieten van de voordelen van het gebruik van een Microsoft-account, zelfs wanneer je je aanmeldt met een domeinaccount.

Hoe kan ik controleren welk type account ik gebruik?

Als je al een account hebt gemaakt of als er een voor jou is gemaakt, kun je als volgt controleren over welk type account je beschikt:

Stap 1:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterrand van het scherm en tik op Instellingen.
(Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbovenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omlaag en klik je op Instellingen.)
Stap 2: Tik of klik op Pc-instellingen wijzigen.
Stap 3:  Tik of klik op Accounts.
De gegevens van je account worden weergegeven onder je naam:
  • Als je een e-mailadres ziet, gebruik je een Microsoft-account.
  • Als je Lokaal account ziet, is je account alleen aanwezig op je Surface (en niet verbonden met de cloud). Als je wilt overschakelen naar een Microsoft-account, tik of klik je op Uw Microsoft-account koppelen.
  • Als je een netwerkdomein (domeinnaam\gebruikersnaam) ziet, gebruik je een domeinaccount, zoals een account voor je werkplek. Als je je Microsoft-account wilt koppelen aan je domeinaccount, tik of klik je op Uw Microsoft-account koppelen. Zie Je Microsoft-account koppelen aan je domeinaccount voor meer informatie hierover.
Opmerking
Je kunt geen lid worden van of je aanmelden op een netwerkdomein via een Surface RT of Surface 2.

Waarom moet ik een Microsoft-account gebruiken?

Als je je aanmeldt met een Microsoft-account, wordt je Surface verbonden met de cloud. Dit betekent het volgende:

• De contactgegevens van je vrienden blijven automatisch up-to-date met je Outlook-, Facebook-, Twitter-, LinkedIn- en andere accounts.
  • Je kunt je kleurenschema, browserfavorieten, apps en andere persoonlijke instellingen gesynchroniseerd houden met elke Windows 8.1- of Windows RT 8.1-pc met behulp van je Microsoft-account.
  • Je hebt vanaf elke pc toegang tot de documenten, foto's en andere bestanden die je maakt, omdat deze standaard worden opgeslagen op je OneDrive. In Windows 8.1 is OneDrive een lokale map die je volgt op elke locatie waar je je aanmeldt met je Microsoft-account.
  • Je kunt apps kopen in de Windows Store. De Store gebruikt je account om de apps die je hebt gekocht, bij te houden, zodat je deze kunt downloaden, bijwerken en opnieuw installeren wanneer dat nodig is.
  • Wil je een betalingsoptie op je Microsoft-account toevoegen of wijzigen? Zie Betalingsmethoden bewerken voor de Windows Store en facturatiegeschiedenis weergeven voor meer informatie.

Als je geen Microsoft-account gebruikt, is dat geen probleem, want je kunt op elk gewenst moment een Microsoft-account instellen.

Hoe kan ik mijn wachtwoord, afbeelding of andere accountinstellingen wijzigen?

Je kunt je wachtwoord wijzigen, de afbeelding voor je account toevoegen of wijzigen en verbinding maken of de verbinding verbreken vanaf een Microsoft-account. Dat gaat als volgt:

Stap 1:  Maak op het startscherm een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik op Instellingen.
(Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbovenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omlaag en klik je op Instellingen.)
Stap 2: Tik of klik op Pc-instellingen wijzigen.
Stap 3: Tik of klik op Accounts.
Stap 4:  Vervolgens kun je instellingen op je account wijzigen:
  • Tik of klik op Je account.
    Je kunt een accountafbeelding toevoegen of maken, een verbinding maken of verbreken vanaf een Microsoft-account en onlinetoegang krijgen tot andere accountinstellingen.
  • Tik of klik op Aanmeldingsopties.
    Je kunt je wachtwoord wijzigen, een afbeeldingswachtwoord of pincode maken en kiezen of een wachtwoord vereist is wanneer je Surface uit de slaapstand haalt. Om deze wijzigingen uit te voeren moet je je accountwachtwoord opgeven. Als je geen wachtwoord hebt, kun je er hier één maken.

Wat kan ik doen met een administratoraccount?

Het eerste gebruikersaccount dat tijdens de installatie van Surface wordt gemaakt, is een administratoraccount. Met een administratoraccount kun je instellingen wijzigen, apps installeren en gebruikersaccounts maken en verwijderen. Als je je Surface met andere personen deelt, kun je voor elke persoon een afzonderlijk gebruikersaccount maken.

Hoe kan ik een account toevoegen aan mijn Surface?

Stap 1: Meld je aan met een administratoraccount.
Stap 2:  Maak op het startscherm een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik op Instellingen.
(Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbovenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omlaag en klik je op Instellingen.)
Stap 3: Tik of klik op Pc-instellingen wijzigen.
Stap 4: Tik of klik op Accounts en tik of klik vervolgens op Andere accounts.
Stap 5: Tik of klik op Account toevoegen.
Stap 6:  Voer vervolgens een van de volgende handelingen uit:
  • Als het nieuwe account wordt aangemeld met behulp van een bestaand e-mailadres van een Microsoft-account, voer je dit in en tik of klik je op Volgende.
  • Als het nieuwe account wordt aangemeld met het e-mailadres van een nieuw Microsoft-account, tik of klik je op Een nieuw e-mailadres aanvragen, voer je de vereiste informatie in en tik of klik je op Volgende.
  • Als het nieuwe account wordt aangemeld zonder een Microsoft-account, tik of klik je op Aanmelden zonder Microsoft-account (niet aanbevolen) en tik of klik je op Lokaal account. Je kunt het lokale account later koppelen aan een Microsoft-account.
Stap 7: Volg de prompts om het account in te stellen.

Er zijn drie typen gebruikersaccounts. Elke type biedt de gebruiker een ander beheerniveau op de Surface:

• Administratoraccount. Biedt de meeste controle. Een administrator kan instellingen wijzigen, apps installeren en gebruikersaccounts maken en verwijderen.
  • Standaardgebruikersaccount. Met een standaardaccount kunnen gebruikers hun eigen bestanden maken en wijzigen en andere persoonlijke instellingen wijzigen, zoals wachtwoord en het startscherm.
  • Kinderaccount. Een kinderaccount is zoals een standaardaccount, maar met beperkingen die kunnen worden ingesteld om je kinderen alleen toegang te geven tot bepaalde games, apps en websites. Je kunt ook de activiteiten en tijd van je kinderen op de Surface, opvolgen. Zie Je kinderen beschermen op de pc voor meer informatie.
Je kunt accountniveaus wijzigen nadat je een account hebt ingesteld. Zie Kan ik het accounttype van een andere gebruiker op mijn Surface wijzigen? hieronder voor meer informatie.

Hoe kan ik een kinderaccount toevoegen?

Stap 1:  Meld je aan met een administratoraccount.
Stap 2:  Maak op het startscherm een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik op Instellingen.
(Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbovenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omlaag en klik je op Instellingen.)
Stap 3:  Tik of klik op Pc-instellingen wijzigen.
Stap 4:  Tik of klik op Accounts en tik of klik vervolgens op Andere accounts.
Stap 5:  Tik of klik op Account toevoegen en tik of klik vervolgens op Een kinderaccount toevoegen.
Stap 6:  Voer vervolgens een van de volgende handelingen uit:
  • Als je het bestaande e-mailadres van een Microsoft-account van het kind wilt gebruiken, voer je het e-mailadres van het kind in en klik je op Volgende.
  • Als je een nieuw e-mailadres wilt maken voor het kind, tik of klik je op Een nieuw e-mailadres aanvragen, voer je de vereiste informatie in en tik of klik je op Volgende.
  • Als je niet wilt dat het kind een e-mailadres gebruikt, tik of klik je op Een kinderaccount zonder e-mailadres toevoegen, voer je de vereiste informatie in en tik of klik je op Volgende.
Stap 7:  Volg de prompts om het account in te stellen.

Als je de tijd die je kind achter de computer doorbrengt, wilt beperken of de toegang van je kind tot apps, websites en games wilt beperken, dan is dit mogelijk. Zie Je kinderen beschermen op de pc om te leren hoe je de in Windows ingebouwde Family Safety-functies kunt inschakelen.

Kan ik het accounttype van een andere gebruiker op mijn Surface wijzigen?

Met een administratoraccount kun je het accounttype van een andere gebruiker van je Surface wijzigen. Je kunt het account van een andere persoon omzetten in een administratoraccount, een standaardgebruikersaccount of een kinderaccount. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Meld je aan met een administratoraccount.
Stap 2:  Maak op het startscherm een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik op Instellingen.
(Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbovenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omlaag en klik je op Instellingen.)
Stap 3: Tik of klik op Pc-instellingen wijzigen.
Stap 4: Tik of klik op Accounts en tik of klik vervolgens op Andere accounts.
Stap 5: Tik of klik op het account dat je wilt wijzigen en tik of klik op Bewerken.
Stap 6: Kies het Accounttype in de vervolgkeuzelijst.

Hoe kan ik een account verwijderen?

Als je een gebruikersaccount verwijdert, gaan alle instellingen, bestanden en gegevens verloren tenzij je een back-up hiervan maakt of deze opslaat op een andere locatie. Zie Back-ups maken van foto's, documenten en nog veel meer voor meer informatie. Je kunt als volgt een gebruikersaccount verwijderen:

Stap 1: Meld je aan met een administratoraccount.
Stap 2: Maak op het startscherm een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik op Instellingen.
(Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbovenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omlaag en klik je op Instellingen.)
Stap 3: Tik of klik op Pc-instellingen wijzigen.
Stap 4: Tik of klik op Accounts en tik of klik vervolgens op Andere accounts.
Stap 5: Tik of klik op het account dat je wilt wijzigen en tik of klik op Verwijderen.
Stap 6: Tik of klik op Account en gegevens verwijderen.

Contact opnemen

Heb je persoonlijke ondersteuning nodig? Er zijn Surface-ondersteuningsmedewerkers beschikbaar om je te helpen.
Aan de slag

Hebt u nog meer ondersteuning nodig?

Vraag het aan de community

Contact Microsoft Assisted Support

Geschatte wachttijd: minuten

Onze medewerkers zijn momenteel niet beschikbaar. Probeer het opnieuw tijdens onze bedrijfsuren.
Bedrijfsuren
Maandag t/m vrijdag
9 u - 18 u (UTC+1)

Oeps! Er zijn momenteel technische problemen.
Bel ons voor hulp op+32 2 503 31 13.

Verifying...