Alles over accounts

Het account dat je gebruikt om je aan te melden op je Surface, slaat je instellingen, voorkeuren en meer op. Gebruik voor de beste ervaring een Microsoft-account om je aan te melden. Hierdoor heb je naadloze toegang tot je Windows Store-apps en sociale media en kun je back-ups van je bestanden en foto's maken in de cloud.

Als je de Surface met andere personen deelt, is het een goed idee om voor elke persoon een account te maken. Op die manier kan elke persoon zijn of haar eigen voorkeuren en instellingen gebruiken en krijgt deze toegang tot eigen bestanden en apps. Als je je eigen account hebt, worden je bestanden voor anderen verborgen tenzij je ervoor kiest ze te delen.

Als je kinderen hebt, kun je een kinderaccount instellen met extra beveiligingsmaatregelen, zodat je kinderen alleen zien wat jij wilt dat ze zien wanneer ze Surface gebruiken.

Opmerkingen
  • Als je het wachtwoord dat je gebruikt voor aanmelding bij je Surface bent vergeten, raadpleeg je Ik ben mijn wachtwoord vergeten.
  • Als je mobiele breedband gebruikt om verbinding te maken met het internet en je vragen hebt over facturering, gegevensabonnement of andere zaken gerelateerd aan je mobiele breedbandaccount, neem je contact op met je mobiele provider.

Eerste account op je nieuwe Surface

Als je je Surface instelt, wordt er een account voor je gemaakt op basis van de gegevens die jij opgeeft. Op basis van deze account kun je andere accounts op je Surface maken, wijzigen of verwijderen.

Microsoft-account of lokaal account?

Als je je Surface instelt, of als je een account voor iemand anders aan het instellen bent, bepaal je of het account een Microsoft-account of een lokaal account wordt. Het is het beste als je een Microsoft-account gebruikt.

Eenvoudiger werken en gamen met een Microsoft-account

Een Microsoft-account is een e-mailadres en wachtwoord die je gebruikt om je aan te melden bij Windows. Als je in het verleden al Microsoft-services, zoals Xbox, Hotmail, Outlook.com, OneDrive (voorheen SkyDrive), Messenger, Skype of Windows Phone, hebt gebruikt, dan heb je een Microsoft-account (dit is het e-mailadres dat je gebruikt om je aan te melden). Als je je bij je Surface aanmeldt met een Microsoft-account en een internetverbinding hebt:

• blijven de contactgegevens van je vrienden automatisch up-to-date met je Outlook-, Facebook-, Twitter-, LinkedIn-accounts en andere accounts.
  • kun je je kleurenschema, browserfavorieten, apps en andere persoonlijke instellingen gesynchroniseerd houden met elke Windows 8.1- of Windows RT 8.1-pc met behulp van je Microsoft-account.
  • heb je vanaf elke pc toegang tot de documenten, foto's en andere bestanden die je maakt, omdat deze standaard worden opgeslagen op je OneDrive. In Windows 8.1 is OneDrive een lokale map die je volgt op elke locatie waar je je aanmeldt met je Microsoft-account.
  • kun je apps kopen in de Windows Store. De Store gebruikt je account om de apps die je hebt gekocht, bij te houden, zodat je deze kunt downloaden, bijwerken en opnieuw installeren wanneer dat nodig is. Wil je een betalingsoptie op je Microsoft-account toevoegen of wijzigen? Zie Betalingsmethoden bewerken voor de Windows Store en facturatiegeschiedenis weergeven voor meer informatie.
  • Als je het wachtwoord voor een Microsoft-account vergeet, kun je online je wachtwoord opnieuw instellen.

Als je niet zeker weet of je een Microsoft-account hebt, of als je het e-mailadres bent vergeten dat je voor deze services hebt gebruikt, dan kun je je gewoon registreren voor een nieuw gratis e-mailadres.

Lokale accounts en domeinaccounts

Een lokaal account is een account dat je alleen op jouw Surface hebt gemaakt. Als je een lokaal account gebruikt, moet je je aanmelden bij services zoals OneDrive, Skype, Windows Store of sociale media telkens wanneer je toegang wilt tot deze services. Als je het wachtwoord voor je lokale account vergeet, kunnen wij je helpen om je bestanden te openen.

Om te kunnen genieten van de voordelen van het gebruik van een Microsoft-account zelfs wanneer je je aanmeldt met een lokaal account, kun je een Microsoft-account koppelen aan je lokale account.

Als voor een organisatie werkt die jou een gebruikersnaam heeft toegekend in een netwerkdomein, kun je dat account gebruiken om je aan te melden bij je Surface Pro. Vraag bij de IT-afdeling van je organisatie na hoe je dit moet instellen.

Opmerking

Je kunt geen lid worden van of je aanmelden op een netwerkdomein via een Surface RT of Surface 2.

Je kunt een Microsoft-account koppelen aan het domeinaccount om te kunnen genieten van de voordelen van het gebruik van een Microsoft-account, zelfs wanneer je je aanmeldt met een domeinaccount.

Bekijken welk type account je gebruikt

Stap 1:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik op Instellingen.
(Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbovenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omlaag en klik je op Instellingen.)
Stap 2:  Tik of klik op Pc-instellingen wijzigen.
Stap 3:

Tik of klik op Accounts.

De gegevens van je account worden weergegeven onder je naam:

• Als je een e-mailadres ziet, gebruik je een Microsoft-account.
  • Als je Lokaal account ziet, is je account alleen aanwezig op je Surface (en niet verbonden met de cloud). Als je wilt overschakelen op een Microsoft-account, tik of klik je op Je Microsoft-account koppelen.
  • Als je een netwerkdomein (domeinnaam\gebruikersnaam) ziet, gebruik je een domeinaccount, zoals een account voor je werkplek. Als je je Microsoft-account wilt koppelen aan je domeinaccount, tik of klik je op Je Microsoft-account koppelen. Zie Je Microsoft-account koppelen aan je domeinaccount voor meer informatie hierover.

Je wachtwoord, je foto of andere accountinstellingen wijzigen

Je kunt je wachtwoord wijzigen, de afbeelding voor je account toevoegen of wijzigen en verbinding maken of de verbinding verbreken vanaf een Microsoft-account. Dat gaat als volgt:

Stap 1:  Maak op het Startscherm een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik op Instellingen.
(Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbovenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omlaag en klik je op Instellingen.)
Stap 2:  Tik of klik op Pc-instellingen wijzigen.
Stap 3:  Tik of klik op Accounts.
Stap 4:

Vervolgens kun je instellingen op je account wijzigen:

• Tik of klik op Je account.
    Je kunt een accountafbeelding toevoegen of maken, een verbinding maken of verbreken vanaf een Microsoft-account en onlinetoegang krijgen tot andere accountinstellingen.
  • Tik of klik op Aanmeldingsopties.
    Je kunt je wachtwoord wijzigen, een afbeeldingswachtwoord of pincode maken en kiezen of een wachtwoord vereist is wanneer je Surface uit de slaapstand haalt. Om deze wijzigingen uit te voeren heb je je accountwachtwoord nodig. Als je geen wachtwoord hebt, kun je er hier één maken.

Accounttypen: standaard-, administrator- en kinderaccount

Aan elk account is een accounttype toegewezen waarmee wordt bepaald wat je met dat account kunt doen. Deze accounttypen kunnen aan elk Microsoft-account of lokaal account worden toegewezen:

• Administratoraccount. Als je bent aangemeld met een administratoraccount, kun je andere accounts maken of verwijderen, en kun je de bijbehorende accounttypen instellen. Met een administratoraccount kun je apps installeren.

Het eerste account op je Surface is altijd een administratoraccount. Als je een nieuw administratoraccount wilt maken, met je eerst het nieuwe account maken, en dat vervolgens bewerken om er een administratoraccount van te maken.

• Standaard. Personen die een standaardaccount gebruiken, kunnen bestanden maken en bewerken en hun instellingen personaliseren, maar ze kunnen geen andere accounts maken, wijzigen of verwijderen. Ze kunnen bepaalde apps niet installeren. Als je een nieuw account maakt, is dat een standaardaccount, tenzij je het instelt als een kinderaccount.

• Kinderaccount. Kinderaccounts worden beheerd door de instellingen van Family Safety die je op het account toepast. Zie Je kinderen beschermen op de pc om te leren hoe je de in Windows ingebouwde Family Safety-functies kunt inschakelen.

Bekijken welk type account je gebruikt

Stap 1:  Maak op het Startscherm een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik op Instellingen.
(Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbovenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omlaag en klik je op Instellingen.)
Stap 2:  Tik of klik op Pc-instellingen wijzigen.
Stap 3:

Tik of klik op Accounts.

• Als je in het linkerdeelvenster Andere accounts ziet, dan heb je een administratoraccount.
  • Als dat niet het geval is, dan heb je een standaard- of kinderaccount.

Als je een kinderaccount hebt, verschijnt het bericht 'Dit account wordt gecontroleerd door Family Safety' kort naast je naam op het startscherm wanneer je je voor het eerst aanmeldt. Je bekijkt als volgt de beperkingen die je op het kinderaccount hebt:

Stap 1:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik op Instellingen.
(Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbenedenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omhoog en klik je op Instellingen.)
Stap 2:  Tik of klik op Pc-instellingen wijzigen en tik of klik vervolgens op Configuratiescherm.
Stap 3:

Tik of klik op Gebruikersaccounts en Family Safety, en tik of klik vervolgens onder Family Safety op Family-instellingen voor je account bekijken.

Als Family Safety is ingeschakeld, heb je een kinderaccount. Op deze pagina kun je ook zien welke beperkingen je hebt en of je activiteiten op de pc worden verzameld.

Hoe kan ik een account toevoegen aan mijn Surface?

Stap 1:  Meld je aan met een administratoraccount.
Stap 2:  Maak op het Startscherm een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik op Instellingen.
(Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbovenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omlaag en klik je op Instellingen.)
Stap 3:  Tik of klik op Pc-instellingen wijzigen.
Stap 4:  Tik of klik op Accounts en tik of klik vervolgens op Andere accounts.
Stap 5:  Tik of klik op Account toevoegen.
Stap 6:

Voer vervolgens een van de volgende handelingen uit:

• Als het nieuwe account wordt aangemeld met behulp van een bestaand e-mailadres van een Microsoft-account, voer je dit in en tik of klik je op Volgende.
  • Als het nieuwe account wordt aangemeld met het e-mailadres van een nieuw Microsoft-account, tik of klik je op Een nieuw e-mailadres aanvragen, voer je de vereiste gegevens in en tik of klik je op Volgende.
  • Als het nieuwe account wordt aangemeld zonder een Microsoft-account, tik of klik je op Aanmelden zonder Microsoft-account (niet aanbevolen) en tik of klik je op Lokaal account. Je kunt het lokale account later koppelen aan een Microsoft-account.
  • Als het nieuwe account een kinderaccount wordt, tik of klik je op Een kinderaccount toevoegen.
Stap 7:  Volg de prompts om het account in te stellen.

Je kunt accountniveaus wijzigen nadat je een account hebt ingesteld. Als je wilt weten hoe dat in zijn werk gaat, ga je hieronder naar Het accounttype van een andere gebruiker wijzigen.

Hoe kan ik een kinderaccount maken

Stap 1:  Meld je aan met een administratoraccount.
Stap 2:  Maak op het Startscherm een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik op Instellingen.
(Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbovenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omlaag en klik je op Instellingen.)
Stap 3:  Tik of klik op Pc-instellingen wijzigen.
Stap 4:  Tik of klik op Accounts en tik of klik vervolgens op Andere accounts.
Stap 5:  Tik of klik op Account toevoegen en tik of klik vervolgens op Een kinderaccount toevoegen.
Stap 6:

Voer vervolgens een van de volgende handelingen uit:

• Als je het bestaande e-mailadres van een Microsoft-account van het kind wilt gebruiken, voer je het e-mailadres van het kind in en klik je op Volgende.
  • Als je een nieuw e-mailadres wilt maken voor het kind, tik of klik je op Een nieuw e-mailadres aanvragen, voer je de vereiste gegevens in en tik of klik je op Volgende.
  • Als je niet wilt dat het kind een e-mailadres gebruikt, tik of klik je op Een kinderaccount zonder e-mailadres toevoegen, voer je de vereiste gegevens in en tik of klik je op Volgende.
Stap 7:  Volg de prompts om het account in te stellen.

Als je de tijd die je kind achter de computer doorbrengt, wilt beperken of de toegang van je kind tot apps, websites en games wilt beperken, dan is dit mogelijk. Zie Je kinderen beschermen op de pc om te leren hoe je de in Windows ingebouwde Family Safety-functies kunt inschakelen.

Het accounttype van een andere gebruiker wijzigen

Met een administratoraccount kun je het accounttype van een andere gebruiker van je Surface wijzigen. Je kunt het account van een andere persoon omzetten in een administratoraccount, een standaardgebruikersaccount of een kinderaccount. Dat gaat als volgt:

Stap 1:  Meld je aan met een administratoraccount.
Stap 2:  Maak op het Startscherm een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik op Instellingen.
(Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbovenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omlaag en klik je op Instellingen.)
Stap 3:  Tik of klik op Pc-instellingen wijzigen.
Stap 4:  Tik of klik op Accounts en tik of klik vervolgens op Andere accounts.
Stap 5:  Tik of klik op het account dat je wilt wijzigen en tik of klik op Bewerken.
Stap 6:  Kies het Accounttype in de vervolgkeuzelijst.

Een account verwijderen

Als je een account verwijdert, gaan alle instellingen, bestanden en gegevens verloren tenzij je een back-up hiervan maakt of deze opslaat op een andere locatie. Zie Back-ups maken van foto's, documenten en nog veel meer voor meer informatie.