Apps starten, zoeken en sluiten op Surface

Of je je nu op het Startscherm of het bureaublad bevindt, je kunt je apps makkelijk zoeken en openen.

Beheer je apps, contacten, websites, fotoalbums, afspeellijsten, mappen en meer vanuit Start of op het bureaublad. Je kunt apps vastmaken op en losmaken van het Startscherm en de taakbalk van het bureaublad. Ook kun je app-tegels op het Startscherm groeperen, herschikken of een ander formaat geven. Voor meer informatie raadpleeg je Startscherm.

Apps zoeken en openen vanaf Start

Windows 8.1-startscherm

Naar het Startscherm gaan

Je kunt op verschillende manier teruggaan naar het Startscherm als je een app hebt gebruikt of andere dingen hebt gedaan op Surface:

• Tik op de Windows-knop Windows-logotoets op je Surface.
  • Druk op de toets met het Windows-logo Toets Windows-logo op je toetsenbord.
  • Maak een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik op Start.
  • Als je een muis gebruikt, verplaats je de aanwijzer naar de linkerbenedenhoek en klik je op de Startknop Windows-logotoets.

Een app zoeken vanaf Start

Als je een app zoekt die op je Surface is geïnstalleerd, kun je een van de volgende dingen doen vanaf het Startscherm:

• Naar een app zoeken. Tik of klik op de knop Zoeken knop Zoeken en voer de naam van een app in in het zoekvak. Als je een toetsenbord gebruikt, typ je gewoon de naam van de app in. De zoekresultaten worden bijgewerkt terwijl je typt. Tik of klik op de app vanuit de zoekresultaten om deze te openen.
  • Apps-weergave. Maak vanaf het midden van het scherm een veegbeweging omhoog om de Apps-weergave weer te geven.
    (Als je een muis gebruikt, klik je op de pijl-omlaag Pijl-omlaag in de linkerbenedenhoek van het scherm.)
    Tik of klik vervolgens op de app.

Apps openen vanaf Start

Zo start je een app vanaf het Startscherm:

• Via aanraken. Tik op het startscherm op een tegel. Als je veel tegels hebt, sleep je je vinger over het scherm of schuif je twee vingers horizontaal over de touchpad om te bladeren en meer apps te bekijken.
  • Met de muis. Klik vanuit het startscherm op een tegel en gebruik de schuifbalk onderin je scherm om meer apps te bekijken.
  • Met het toetsenbord. Vanaf het Startscherm voer je de naam van een app in en druk je op Enter.
Tip
Je kunt meerdere apps starten en ertussen wisselen. Voor informatie hierover ga je naar Wisselen tussen geopende apps.

Apps zoeken en openen vanaf het bureaublad

Je kunt de apps die je vaak gebruikt, op de taakbalk vastmaken. Vervolgens kun je deze vanaf het bureaublad openen door er eenmaal op te tikken of klikken. Zie voor meer informatie De taakbalk gebruiken.

Naar het bureaublad gaan

Tik of klik in het startscherm op Bureaublad (of druk op Windows-logotoets Windows-logotoets + D). Als je de tegel Bureaublad niet ziet op het Startscherm, veeg je omhoog vanaf het midden van het scherm om de Apps-weergave te tonen. Tik of klik vervolgens op Bureaublad.

Apps zoeken en openen vanaf het bureaublad

Doe een van de volgende dingen als je wilt zoeken naar een app die op je Surface is geïnstalleerd:

• Taakbalk. De taakbalk geeft alle apps weer die geopend zijn en de apps die je op de taakbalk hebt vastgemaakt. Tik of klik op een knop op de taakbalk om de app te gebruiken. Zie Bureaublad voor meer informatie.
  • Zoeken. Houd op de Startknop Startknop in de linkerbenedenhoek van het scherm ingedrukt of klik erop met de rechtermuisknop en tik of klik vervolgens op Zoeken. Voer in het zoekvak de naam van de app in en tik of klik in de zoekresultaten op de app.

Apps installeren

Als de app die je zoekt nog niet is geïnstalleerd, kun je deze in de Windows Store zoeken en vanaf daar installeren. Als je wilt weten hoe je dit werkt, raadpleeg je een van de volgende onderwerpen:

Als je een Surface Pro gebruikt, kun je ook bureaublad-apps installeren vanaf een USB-flashstation (of een ander extern station), vanaf het web of via een netwerk. Zie voor meer informatie Apps installeren en verwijderen op Surface Pro.

Welke apps zijn geopend?

Zo zie je welke Windows Store-apps geopend zijn:

• Aanraken gebruiken om te zien welke apps geopend zijn.
    Veeg vanaf de linkerkant zonder je vinger op te tillen en duw vervolgens terug naar de linkerkant. Je ziet dan de apps die je onlangs hebt gebruikt. Tik op de app die je wilt gebruiken.
Aanraken gebruiken om te zien welke apps geopend zijn
  • De muis gebruiken om te zien welke apps geopend zijn.
    Beweeg de aanwijzer naar de linkerbovenhoek en vervolgens recht naar beneden. Je ziet de apps die je onlangs hebt gebruikt. Klik op de app die je wilt gebruiken.
Een muis gebruiken om te zien welke apps geopend zijn
  • Open een app vanaf de taakbalk.
    De taakbalk van het bureaublad kan al je geopende apps weergeven. Als je wilt weten hoe je Windows Store-apps op de taakbalk kunt weergeven, raadpleeg je Hoe de taakbalk gebruiken.
Bureaubladtaakbalk

Hoe kan ik een app sluiten?

Een Windows Store-app sluiten

Apps die je vanuit de Windows Store installeert, vertragen Surface niet wanneer je ze gebruikt. Als je een app niet meer gebruikt, wordt deze verder op de achtergrond uitgevoerd en na enige tijd wordt de app gesloten door Windows. Als je een app toch wilt sluiten, doe je dat als volgt:

• Via aanraken. Maak vanaf het Startscherm of een andere app een veegbeweging vanaf de linkerkant naar het midden van het scherm en veeg vervolgens terug naar de linkerkant. Tik op de app die je wilt sluiten en houd ingedrukt. Beweeg je vinger helemaal naar de onderkant van het scherm en houd deze hier totdat deze omkantelt.
  • Met een muis of touchpad. Beweeg je muisaanwijzer naar de bovenkant van de app en klik op de knop Sluiten knop Zoeken in de titelbalk.

Een bureaublad-app sluiten

Het is nog steeds een goed idee om bureaublad-apps te sluiten wanneer je ermee klaar bent, met name voordat je de Surface uitzet. Tik of klik op de knop Sluiten knop Sluiten in de rechterbovenhoek van de app.