E-mail instellen en gebruiken

Gebruik de app E-mail, of Outlook als je dit hebt, om e-mailberichten van je e-mailaccounts te lezen en te beantwoorden.

Je e-mailaccounts toevoegen

App E-mail

De eerste keer dat je de app E-mail start:

• Als je je bij de Surface hebt aangemeld met een Microsoft-account, is je e-mailaccount al ingesteld. Je kunt vervolgens andere accounts toevoegen van Outlook, Gmail, AOL, Yahoo! en zelfs van je werk (Exchange ActiveSync).
  • Als je je bij de Surface hebt aangemeld met een lokaal account, is je e-mailaccount nog niet ingesteld. Je moet een Microsoft-account maken en vervolgens het e-mailadres van je Microsoft-account gebruiken om de app E-mail op je Surface te gebruiken. Nadat dit eerste e-mailaccount is ingesteld, kun je ook andere accounts toevoegen.

Zo voeg je e-mailaccounts toe:

Stap 1:  Tik of klik op het startscherm op E-mail.
Stap 2:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik op Instellingen.
(Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbovenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omlaag en klik je op Instellingen.)
Stap 3:  Tik of klik op Accounts.
Stap 4:  Tik of klik op Een account toevoegen, kies het type account dat je wilt toevoegen en volg de instructies op het scherm.
Je kunt de meeste accounts toevoegen met alleen je gebruikersnaam en wachtwoord. In sommige gevallen wordt je gevraagd om meer informatie in te voeren. Deze informatie vind je doorgaans op de website van je e-mailaccount.

Herhaal stap 2 tot en met 4 voor elk van je e-mailaccounts.

Nadat je een e-mailaccount hebt toegevoegd,

• worden contactpersonen uit je e-mailaccount weergegeven in de app Personen.
  • Afspraken worden weergegeven in de app Agenda.
Opmerking
Als je de meest recente versie van E-mail hebt, wordt je Google-agenda mogelijk niet gesynchroniseerd met de app Agenda. Maar dit kun je omzeilen. Zie Google-events in de app Agenda bekijken voor meer informatie.

Outlook 2013

Surface RT en Surface 2: Outlook 2013 RT wordt vooraf geleverd op Surface 2 en op nieuwere Surface RT-apparaten. Als je een oudere Surface RT hebt, krijg je Outlook 2013 RT wanneer je bijwerkt van Windows RT naar Windows RT 8.1.

Surface Pro: Als je meer wilt weten over je opties voor het gebruik van Outlook op Surface Pro, raadpleeg je Office installeren en Microsoft Office gebruiken op Surface Pro.

Je voegt als volgt een e-mailaccount toe in Outlook 2013:

Stap 1:  Tik of klik in het startscherm op Outlook 2013.
De functie Account instellen begint de eerste keer dat je Outlook start.
Stap 2:  Op de eerste pagina van Account instellen tik of klik je op Volgende.
Stap 3:  Tik of klik op de pagina Een e-mailaccount toevoegen op Ja en tik of klik vervolgens op Volgende.
Stap 4:  Voer op de pagina Automatische accountconfiguratie de vereiste gegevens (naam, e-mailadres en wachtwoord) in en tik of klik vervolgens op Volgende.
Stap 5:

Nadat Outlook het instellen van je account heeft voltooid, kun je ofwel:

• tikken of klikken op Voltooien.
  • of
  • tikken of klikken op Ander account toevoegen.
Opmerkingen
  • Ander account toevoegen. Als Account instellen niet wordt gestart wanneer je op Outlook 2013 tikt of klikt, heb je al een account ingesteld. Als je nog een account wilt toevoegen, tik of klik je in Outlook op Bestand en vervolgens kies je Account toevoegen (net boven Accountinstellingen).
  • Gmail. Als je problemen hebt wanneer je probeert een Gmail-account aan Outlook toe te voegen, moet je mogelijk Basisverificatie voor je Gmail-account inschakelen. Voor informatie hierover raadpleeg je Problemen met e-mail oplossen.

Accountinstellingen wijzigen

App E-mail

Je kunt je e-mailinstellingen als volgt wijzigen:

Stap 1:  Tik of klik op het startscherm op E-mail.
Stap 2:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik op Instellingen.
(Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbovenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omlaag en klik je op Instellingen.)
Stap 3:  Tik of klik op Accounts en kies vervolgens het account dat je wilt wijzigen.
Instellingen worden weergegeven in een venster langs de rechterrand. Je kunt dingen wijzigen zoals je e-mailwachtwoord, hoeveel e-mail er wordt gedownload en je e-mailhandtekening. Zie App E-mail voor Windows voor informatie over specifieke instellingen.
Stap 4:  Tik op klik op de pijl-terug.
Opmerking
Voor meer informatie over instellingen van de app E-mail ga je naar Problemen met e-mail oplossen.

Outlook 2013

Je moet mogelijk je e-mailaccountinstellingen bijwerken als het wachtwoord van je e-mailaccount wordt gewijzigd of als je instellingen wilt aanpassen, zoals de manier waarop je naam wordt getoond aan andere mensen. Zo kun je een wijziging uitvoeren:

Stap 1:  Tik of klik op het startscherm op Outlook.
(Als je Outlook niet ziet op je startscherm, dan kun je het hier vastmaken. Maak een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik of klik op Zoeken. Voer Outlook in in het zoekvak, houd Outlook 2013 ingedrukt of klik hierop met de rechtermuisknop en tik of klik vervolgens op Vastmaken aan Start.)
Stap 2:  Tik of klik op Bestand, tik of klik op Accountinstellingen en tik of klik vervolgens op Accountinstellingen.
Stap 3:  Selecteer het e-mailaccount dat je wilt wijzigen en tik of klik op Wijzigen.

Zie E-mailaccountinstellingen wijzigen voor meer informatie.

POP-e-mail

De app E-mail ondersteunt geen e-mailaccounts die gebruikmaken van POP (Post Office Protocol).

Je kunt een Outlook.com-account gebruiken om e-mail van een ander account te verzenden en te ontvangen (zelfs een account dat gebruikmaakt van POP). Voeg vervolgens je Outlook.com-account toe aan de app E-mail om e-mail van je POP-account te lezen en te verzenden. Ga voor meer informatie naar Al je e-mailaccounts toevoegen aan Outlook.com.

Je kunt ook e-mail van POP-accounts verzenden en ontvangen met behulp van Outlook. Als je Surface RT of Surface 2 gebruikt, is Outlook meegeleverd met Windows 8.1. Je kunt ook Outlook voor Surface Pro kopen.

Gebruik de website van de provider van je e-mailaccount om je berichten te ontvangen. Als je bijvoorbeeld een e-mailaccount van Contoso hebt, ga je naar www.contoso.com en meld je je aan.

De app E-mail gebruiken om berichten, mappen en meer te beheren

De app E-mail heeft drie vensters:

• In het linkerdeelvenster zie je je e-mailmappen en -accounts (in de linkerbenedenhoek).
    Tik of klik op een map of account om hiernaar over te schakelen.
  • Het middelste deelvenster geeft berichten voor het geselecteerde e-mailaccount weer.
  • Het rechterdeelvenster is het leesvenster en geeft de inhoud van het geselecteerde e-mailbericht weer.
Zo kun je werken in de app E-mail:
Taak
Wat je kunt doen

Meerdere berichten selecteren

Aanraken: veeg van links naar rechts over elk bericht (in het middenvenster) dat je wilt selecteren.

Muis of trackpad: klik met de rechtermuisknop op elk bericht dat je wilt selecteren.

Als je een groep achtereenvolgende berichten wilt selecteren, houd je de Shift-toets ingedrukt en druk je op de toets pijl-omhoog of pijl-omlaag.

Als je de selectie van een bericht ongedaan wilt maken, veeg je over het bericht of klik je erop met de rechtermuisknop.

Beantwoorden, Allen beantwoorden of Doorsturen

Tik of klik op het pictogram Beantwoorden in de rechterbovenhoek.

Berichten verwijderen

Selecteer een of meer berichten en tik of klik op het pictogram Prullenbak in de rechterbovenhoek.

Zoeken naar berichten

Tik op het zoekpictogram (boven je berichten) of open de charm Zoeken, typ wat je zoekt in het zoekvak (de naam van een persoon of tekst uit een e-mailbericht) en druk op Enter of tik op het zoekpictogram.

Tekst kopiëren en plakken

Aanraken: tik op een woord en sleep de cirkels aan beide uiteinden van het woord om de selectie uit te breiden.
Tik op de geselecteerde tekst en houd deze even vast, tik vervolgens op Kopiëren.

Muis of trackpad: selecteer tekst en klik met de rechtermuisknop om Kopiëren of Plakken te kiezen.

Toetsenbord: druk op Ctrl+C voor Kopiëren en op Ctrl+V voor Plakken.

Tekst opmaken

Selecteer tekst in een nieuw e-mailbericht om basisopmaakopties, zoals het lettertype, emoticons of een lijst met opsommingstekens, te zien.

Je kunt ook sneltoetsen gebruiken zoals Ctrl+B om tekst vet te maken en Ctrl+Shift+F om een lettertype te selecteren. Voor een lijst met sneltoetsen in E-mail ga je naar Sneltoetsen. Sneltoetsen.

Een bericht afdrukken

Selecteer een e-mailbericht, open de charm Apparaten, tik of klik op Afdrukken, kies een printer en vervolgens Afdrukken. Voor meer informatie ga je naar Afdrukken en scannen vanaf Surface.

E-mailmeldingen

Nieuwe e-mailmeldingen verschijnen in de E-mail-tegel en in de linkerbenedenhoek op het vergrendelingsscherm. Als je de manier waarop je over nieuwe e-mail op de hoogte wordt gesteld, wilt wijzigen, ga je naar Meldingen beheren voor E-mail, Agenda en Personen.

E-mail verzenden of ontvangen

Als je handmatig je e-mail wilt synchroniseren, open je app-opdrachten en tik of klik je op Synchroniseren (of druk je op F5).

Met de app E-mail wordt standaard nieuwe e-mail gedownload zodra deze binnenkomt en worden e-mails van de laatste 2 weken gedownload. Als je de instellingen wilt veranderen voor hoeveel e-mail wordt gedownload, open je de charm Instellingen, tik of klik je op Accounts en selecteer je vervolgens het account dat je wilt wijzigen.

Je e-mailhandtekening wijzigen

Open de charm Instellingen. Tik of klik op Accounts, kies een e-mailaccount, zoek de optie Handtekening gebruiken en wijzig de tekst in het onderstaande vak.

Bijlagen verzenden

Tik of klik in een nieuw e-mailbericht op het pictogram van de paperclip (rechterbovenhoek). Selecteer de bestanden die je aan het bericht wilt toevoegen en tik of klik op Toevoegen.

Berichten markeren als ongelezen, ongewenst of voor opvolgen

Selecteer een of meer berichten, veeg omlaag vanaf de bovenkant van het scherm en kies Opvolgen, Ongewenst of Markeren als ongelezen.

E-mail verzenden van een Outlook.com-alias

Als je aliassen wilt gebruiken met je Outlook.com-account, ga je naar App E-mail voor Windows voor informatie over hoe je e-mail kunt versturen vanaf een Outlook.com-alias.

Mappen maken en berichten verplaatsen

Veeg naar beneden van de bovenkant van het scherm, tik of klik op Mapopties om een nieuwe map te maken of op Verplaatsen om de geselecteerde berichten te verplaatsen.

Een contactpersoon toevoegen

Tik of klik op een e-mailadres vanuit een e-mailbericht. De Personen-app wordt geopend. Tik of klik op het pictogram voor opslaan in de rechterbovenhoek. Zie voor meer informatie over het installeren van apps: Help bij Personen-app.

Andere e-mailapps gebruiken

Je kunt ook Internet Explorer gebruiken voor toegang tot je webmailaccounts. Maak je webmailpagina vast aan het startscherm voor snelle toegang. Voor informatie over het vastmaken van webpagina's aan Start ga je naar Favorieten gebruiken om website op te slaan die je leuk vindt.

Surface RT en Surface 2: Zoek naar een e-mailapp in de Windows Store. Zie Apps installeren en verwijderen op Surface RT en Surface 2 voor meer informatie.

Surface Pro: Je kunt Outlook of een andere e-mailapp kopen in de Windows Store of een andere bron. Zie voor meer informatie Apps installeren en verwijderen op Surface Pro.