Lära känna Windows

Det finns mycket att upptäcka i Windows. Här ges en snabb översikt.

Vad är nytt i Windows 8.1-uppdateringen?

Den senaste uppdateringen för Windows 8.1 och Windows RT 8.1 gör Windows mer familjär och mer bekväm, och innehåller säkerhets- och prestandauppdateringar. Du måste ha uppdateringen installerad för att få framtida säkerhetsuppdateringar för Windows 8.1 eller Windows RT 8.1.

Hämta uppdateringen

Windows 8.1- och Windows RT 8.1-uppdateringarna finns att hämta gratis via Windows Update. För att se om du använder den senaste uppdateringen, se efter om Sökknappen Sökknapp finns bredvid din kontobild på Startskärmen. Om inte, se Installera den senaste Windows 8.1-uppdateringen om hur du hämtar uppdateringen.

Nya funktioner: Enklare tillgång till dina favoritappar och viktiga kontroller

• Sökknappen Sökknapp visas bredvid din kontobild på Startskärmen. Om du har Surface Pro finns även strömbrytaren där. (Strömbrytaren syns inte på Startskärmen på Surface RT och Surface 2. Du kan hitta strömbrytaren genom att använda snabbknappen Inställningar.)
Startskärm för Windows 8.1-uppdateringen
  • Windows Store finns alltid i aktivitetsfältet.
  • Du kan köra igång och byta mellan appar från aktivitetsfältet. Mer information finns i Använda aktivitetsfältet.
Skrivbordets aktivitetsfält i Windows 8.1-uppdateringen
  • När du installerar nya appar kommer du att se ett meddelande på Startskärmens nedre vänstra hörn.
Installationsmeddelande för nya appar i Windows 8.1-uppdateringen

Använda skrivbordet

• Startskärm eller skrivbord? Arbeta där det känns bra för dig. Windows 8.1-uppdateringen gör det enkelt att använda både Windows Store-appar och skrivbordsappar från Start eller från skrivbordets aktivitetsfält.

Vill du gå direkt till skrivbordet när du loggar in? Läs mer på Starta på skrivbordet istället för Start.

Mer familjära mus- och tangentbordsalternativ.

• Rör din mus till skärmens översta del för att se Stäng-knappen i alla appar.
Stängknappen i Windows 8.1-uppdateringen
  • Högerklicka på en panel på Start, så kommer du att får se en kontextmeny som visar vad du kan göra med en panel.
Kontextmeny i Windows 8.1-uppdateringen

Välkommen till det nya Windows

Är Windows 8 nytt för dig? Här är grunderna:

Startskärmar och snabbknappar

Startskärmen och snabbknapparna för Söka, Dela, Start, Enheter och Inställningar är portalen till allt som du vill göra med din Surface.

Letar du efter skrivbordet? Tryck eller klicka på Skrivbordspanelen på Start, eller klicka på nedåtpil Nedåtpil för att gå till Appar, och klicka sedan på Skrivbord där.

Mer information finns i Guide till Startskärmen.

Gå till Start

Det finns flera sätt att komma tillbaka till Startskärmen:

• Tryck på Windows-knappen Windows-knappen på din Surface.
  • Tryck på Windows-tangenten Windows-tangenten på ditt tangentbord.
  • Svep inåt från skärmens högerkant och tryck sedan på Start.
  • Rör din mus till skärmens nedre vänstra hörn och tryck eller klicka på Startknappen Startknapp.

Snabbknapparna: Sök, Dela, Start, Enheter och Inställningar

Det spelar ingen roll var i Windows du befinner dig – snabbknapparna hjälper dig med de saker som du gör oftast, som att söka, dela länkar och foton, ansluta enheter och ändra olika inställningar. Så här använder du dem:

Tryckgester: Svep inåt från skärmens högerkant.

Mus: Peka i det övre högra hörnet av skärmen och flytta sedan muspekaren nedåt.

Tangentbord: Tryck på en snabbknappstangent på ett Typing Cover.
Du kan också trycka på Windows-tangenten Windows-tangenten + C för att visa fältet med snabbknappar. Använd piltangenterna för att bläddra igenom snabbknapparna.

Mer information om vad du kan göra med snabbknapparna finns i Snabbknappar: Sök, dela, start, enheter och inställningar .

Om du sveper inåt från skärmens högersida visas snabbknapparna.

Appar och Windows Store

I Surface ingår förinstallerade appar som till exempel OneDrive, Foton, E-post, Kalender och Kontakter.

I Windows Store finns det massor av andra appar. Du kan hitta vad du önskar genom att bläddra, söka, titta på föreslagna appar eller visa listor över de mest populära apparna.

Tryck eller klicka på Store på Startskärmen eller i aktivitetsfältet om du vill öppna Windows Store.

Obs!
För att ladda ned appar från Windows Store måste du logga in med ett Microsoft-konto.

För att läsa mer om hur du använder appar i nya Windows, se Öppna app-kommandon, Växla mellan öppna appar och Använda mer än en app åt gången.