Mitkä ovat hiiren painikkeiden oletusasetukset ja kiekon määritykset?

Seuraavassa taulukossa on selostettu Microsoftin hiirituotteiden painikkeiden oletusmääritykset.

Huomautus:
Jotkin esitetyt toiminnot eivät ole käytettävissä kaikissa hiirimalleissa.

Painike
Toiminto
Käyttäminen
Ykköspainike
Napsauta
Siirrä osoitin näytössä olevan kohteen päälle ja paina hiiren ykköspainiketta sekä vapauta se nopeasti.
Kaksoisnapsautus
Siirrä osoitin näytössä olevan kohteen päälle ja paina hiiren ykköspainiketta sekä vapauta se nopeasti kaksi kertaa.
Kohteen vetäminen
Siirrä osoitin näytössä olevan kohteen päälle, pidä ykköspainiketta painettuna, siirrä objekti uuteen sijaintiin siirtämällä osoitinta ja vapauta sitten painike.
Kakkospainike
Kakkospainikkeen napsautus
Siirrä osoitin näytössä haluamaasi kohtaan ja paina kakkospainiketta, niin näyttöön tulee pikavalikko tai muu ohjelmakohtainen ominaisuus.
Wheel
Pystysuora vieritys
Jos haluat vierittää ikkunaa alaspäin, pyöritä vierityspainiketta itseäsi kohti. Jos haluat vierittää ylöspäin, pyöritä vierityspainiketta itsestäsi poispäin.
Vaakasuora vieritys (vain joissakin malleissa)
Siirrä vieritettävää ikkunaa vasemmalle kallistamalla kiekkoa vasemmalle. Siirrä ikkunaa oikealle kallistamalla kiekkoa oikealle.
Kosketusraita (vain joissakin malleissa)
Jos laitteessa on kosketusraita, vieritä näyttöä liu'uttamalla sormeasi ylös- ja alaspäin tai eteen- ja taaksepäin.
Zoomaus
Voit joissakin ohjelmissa (kuten Microsoft Wordissa ja Microsoft Excelissä) lisätä tai vähentää näytön suurennusta pitämällä CTRL-näppäintä painettuna samalla, kun vierität.
Wheel
Keskipainikkeen napsautus
Painamalla vierityspainiketta ykkös- tai kakkospainikkeen tapaan saat käyttöön lisää toimintoja. Joissakin ohjelmissa hiiren keskipainikkeen napsautuksella voi myös käyttää ohjelmakohtaisia toimintoja. Esimerkiksi Internet Explorer 7 -ohjelmassa voi avata linkin uuteen välilehteen napsauttamalla linkkiä keskipainikkeella.
Flip, Flip 3D tai pikanäytön tehtävänäkymä
Valitse, miten haluat tarkastella avoinna olevia ohjelmia: Flip-toiminnolla voit esikatsella kaikkien käynnissä olevien ohjelmien pienoiskuvia. Flip 3D -toiminnolla voit selata kaikkia avoimia ikkunoita samanaikaisesti. Jos Flip- tai Flip 3D -toiminto ei ole käytettävissä, tämä painike avaa pikanäytön/tehtävänäkymän, jossa kaikki avoimet kohteet näkyvät pienoiskuvien ruudukossa.
Muut määritettävät painikkeet
Muut painikkeet saattavat olla oletusarvoisesti määrittämättömiä tai niillä saattaa olla oletusmääritys. Esimerkiksi taakse- ja eteenpäin-toiminnoilla voi siirtyä taakse- ja eteenpäin näitä komentoja tukevissa ohjelmissa, kuten WWW-selaimessa. Suurennustoiminnolla voi suurentaa tekstin ja kuvat tietystä näytön osasta.
Erityispainikkeet
Joissakin malleissa on painikkeita, joilla on erityistoimintoja. Tällaisia ovat esimerkiksi esitys- tai pelipainikkeet, joiden määrityksiä ei voi muuttaa.

Painikkeiden määritysvaihtoehdot

Alla olevassa taulukossa on luettelo ja kuvaus erilaisista painikemäärityksistä, joita hiirelle voi tehdä.

Määritykset
Kuvaus
Napsauta
Valitsee osoitettavan kohteen, asettaa kohdistimen tiettyyn paikkaan ja vetää tekstiä tai kohteita paikasta toiseen.
Kakkospainikkeen napsautus
Tuo näkyviin pikavalikot.
Seuraava ikkuna
Muuttaa seuraavan ikkunan aktiiviseksi.
Edellinen ikkuna
Muuttaa edellisen ikkunan aktiiviseksi.
Selaimen Edellinen-painike
Näyttää selainikkunassa viimeisen avatun sivun.
Selaimen Seuraava-näppäin
Näyttää selainikkunassa edellisen sivun, jolla kävit ennen kuin napsautit Edellinen-painiketta.
Keskipainikkeen napsautus
Joissakin ohjelmissa hiiren keskipainikkeen napsautuksella voi käyttää ohjelmakohtaisia toimintoja. Esimerkiksi Internet Explorer 7 -ohjelmassa voi avata linkin uuteen välilehteen napsauttamalla linkkiä keskipainikkeella.
Poista tämä painike käytöstä
Poistaa hiiren painikkeen käytöstä.
Alt
Toimii samoin kuin näppäimistön ALT-näppäimen painaminen.
Napsautuksen lukitus päälle/pois
Ottaa napsautuksen lukituksen käyttöön tai poistaa sen käytöstä. Vaikutus on sama kuin jos ottaisit napsautuksen lukituksen käyttöön tai poistaisit sen käytöstä Activities (toiminnot) -välilehdessä.
Close (sulje)
Sulkee aktiivisen asiakirjan tai ikkunan.
Kopioi (CTRL+C)
Kopioi valitun tekstin tai kohteen Leikepöydälle.
CTRL
Toimii samoin kuin näppäimistön CTRL-näppäimen painaminen.
Leikkaa (CTRL+X)
Leikkaa valitun tekstin tai kohteen Leikepöydälle.
Vaihto
Toimii samoin kuin näppäimistön Vaihto-näppäimen painaminen.
Poista
Poistaa valitun tekstin tai muun kohteen.
Käsinkirjoitus päälle/pois
Voit lisätä huomautuksia Microsoft PowerPoint -esityksen dioihin (koko näytön tilassa).
Kaksoisnapsautus
Voit korvata kaksoisnapsautuksen yhdellä napsautuksella.
Enter
Voit käynnistää komennon tai ohjausobjektin tai suorittaa valitulle kohteelle jonkin toiminnon.
Sulje ohjelma
Sulkee valitun ohjelman.
Flip / Flip 3D
Flip-toiminnolla voit esikatsella kaikkien käynnissä olevien ohjelmien pienoiskuvia. Flip 3D näyttää kaikki avoimet ohjelmat kolmiulotteisten ruutujen ryhmänä, jota voit selata nopeasti. Jos Flip- tai Flip 3D -toiminto ei ole käytettävissä, tämä painike avaa pikanäytön, jossa kaikki avoimet kohteet näkyvät pienoiskuvien ruudukossa.
Pelipainike
Tällä voit tallentaa ja toistaa enintään kaksi yleisesti käyttämääsi näppäinsarjaa pelin aikana.
Pikanäyttö
Näyttää kaikki avoinna olevat kohteet pienoiskuvaruudukossa.
Makro
Avaa makroeditorin, jossa voit luoda uuden makron sekä määrittää aiemmin luodun makron tai muokata sitä.
Magnify (suurennus)
Voit suurentaa tekstiä ja kuvia tietyssä näytön osassa.
Suurenna
Voit suurentaa valitun ikkunan.
Pienennä
Voit pienentää valitun ikkunan.
Uusi
Voit luoda uuden asiakirjan tai tiedoston.
Open (avaa)
Voit avata aiemmin luodun asiakirjan tai tiedoston.
Liitä (CTRL+V)
Liittää tekstin tai kohteen Leikepöydälle.
Nopeat käännökset
Voit kiepauttaa pelihahmon katsomaan vastakkaiseen suuntaan.
Redo (tee uudelleen)
Toistaa edellisen toiminnon.
Vaihto
Toimii samoin kuin näppäimistön VAIHTO-näppäimen painaminen.
Näytä/piilota työpöytä
Pienentää/suurentaa kaikki avoimet ikkunat.
Kumoa (CTRL+Z)
Kumoaa edellisen toiminnon.
Lähennä
Voit kasvattaa näytön suurennusta.
Loitonna
Voit vähentää näytön suurennusta.
Näppäinyhdistelmä
Voit määrittää hiiren painikkeelle pikanäppäimen.
Tarkkuustila
Voit säätää osoittimen nopeutta tarkkuutta vaativissa tehtävissä, kuten pelissä tapahtuvissa tähtäyksissä tai valokuvia muokattaessa.
Avaa ohjelma, WWW-sivu tai tiedosto (muokkaa)
Voit käynnistää haluamasi ohjelman tai pelin.
Tehtävänäkymä
Voit avata uuden tehtävänäkymän, joka pysyy avoimena.
Avaa toimintokeskus
Voit avata toimintokeskuksen.
Avaa Cortana
Voit avata Cortanan kuuntelutilassa.
Avaa OneNote
Voit avata OneNoten.
Lisää uusi työpöytä
Voit lisätä uuden virtuaalityöpöydän.
Edellinen työpöytä
Siirry vasemmalle luomiisi virtuaalityöpöytiin.
Seuraava työpöytä
Siirry oikealle luomiisi virtuaalityöpöytiin.
Sulje työpöytä
Sulkee nykyisen virtuaalityöpöydän.
Ota näyttökuva
Voit ottaa näyttökuvan nykyisestä ikkunasta ja kopioida sen leikepöydälle.
Kiinnitä ikkuna vasemmalle
Kiinnittää nykyisen ikkunan näytön vasempaan reunaan.
Kiinnitä ikkuna oikealle
Kiinnittää nykyisen ikkunan näytön oikeaan reunaan.
Kiinnitä ikkuna ylös
Kiinnittää nykyisen ikkunan näytön yläreunaan.
Kiinnitä ikkuna alas
Kiinnittää nykyisen ikkunan näytön alareunaan.
Siirtyminen viimeksi käytettyjen sovellusten välillä
Voit siirtyä Windows 8/8.1 -käyttöjärjestelmässä viimeksi käytettyjen sovellusten välillä.
Viimeksi käytettyjen sovellusten avaaminen
Voit avata Windows 8/8.1 -käyttöjärjestelmässä viimeksi käytettyä sovelluksia.
Näytä/piilota sovelluskomentoja
Voit näyttää/piilottaa sovelluspalkin Windows 8/8.1 -käyttöjärjestelmässä.
Oikopolkujen avaaminen
Avaa oikopolkupalkin Windows 8/8.1 -käyttöjärjestelmässä.
Haku
Avaa Haku-ruudun tietokoneessasi.
Jaa
Avaa Windows 8/8.1/10 -käyttöjärjestelmän jakamistoiminnon.
Laitteet
Avaa Laitteet Windows 8/8.1 -käyttöjärjestelmän oikopolkupalkissa. Avaa Yhteys-näkymän Windows 10:ssä.
Asetukset
Avaa Windows 8/8.1/10 -käyttöjärjestelmän Asetukset.
Siirry Windowsin Käynnistä-valikkoon.
Avaa Windowsin Käynnistä-valikon.
Sivu ylöspäin
Vierittää näkymää yhden sivun ylöspäin.
Sivu alaspäin
Vierittää näkymää yhden sivun alaspäin.
Print Screen
Ottaa näyttökuvan.
Pienoisohjelma
Näyttää Windows 7:n työpöydän pienoisohjelmat.