Vianmääritys: Hiiret

Yleisiä hiiren asennusongelmia

Kun siirrän hiirtä, mitään ei tapahdu.

Kokeile seuraavaa:

• USB-liitin voi olla irti. Kokeile irrottaa hiiri ja kytkeä se takaisin.
  • Kytke hiiri toiseen USB-porttiin.
  • Jos hiiri on kytketty USB-keskittimeen tai USB-jakorasiaan, irrota hiiri ja kokeile sen kytkemistä suoraan tietokoneeseen.
  • Irrota USB-laitteet, joita ei käytetä.
  • Jos käytössä on langaton hiiri, Langattoman yhteyden vianmääritysvihjeitä on aiheessa Langattomien laitteiden ja Bluetooth®-laitteiden vianmääritys.
  • Kokeile kytkeä hiiri toiseen tietokoneeseen, jotta tiedät, ettei se ole viallinen.

Kirjauduin sisään vieraana asennuksen aikana ja sain asennusvirheen.

Asennuksen aikana tietokone on ehkä käynnistettävä uudelleen kerran tai useammin. Jos kirjaudut sisään Vieraat-ryhmän jäsenenä asennuksen aikana, seurauksena voi olla asennusvirhe. Asennusohjelma edellyttää, että kirjaudut sisään Järjestelmänvalvojat-ryhmän jäsenenä.

Kun yritän asentaa Microsoftin hiiri- ja näppäimistökeskuksen, asennusohjelman suoritus ei jatku, ennen kuin poistan toisen hiiriohjelman.

Jos sinulla on jo hiiriohjelmisto asennettuna tietokoneeseen, et ehkä voi asentaa Microsoftin hiiri- ja näppäimistökeskusta, ennen kuin olet poistanut edellisen hiiriohjelmiston. Jotkin tietokoneiden valmistajat esiasentavat hiiriohjelmiston, joka soveltuu tietokoneen mukana toimitetulle hiirelle.

Aiemman hiiriohjelmiston poistaminen

1. Napsauta hiiren kakkospainikkeella Käynnistä ja valitse sitten Ohjelmat ja toiminnot.
  2. Kaksoisnapsauta hiiriohjelmistoa, jonka haluat poistaa.
  3. Noudata näytössä näkyviä hiiriohjelmiston poisto-ohjeita. Jos et löydä poistettavaa hiiriohjelmistoa, katso tietokoneen mukana toimitettuja ohjeita tai ota yhteyttä tietokoneen valmistajaan.

Jotkin Microsoftin hiiri- ja näppäimistökeskuksen ominaisuudet eivät toimi ohjelmissani.

Jotkin Microsoftin hiiri- ja näppäimistökeskuksen ominaisuudet eivät välttämättä toimi kaikkien ohjelmien kanssa. Kaikki Microsoftin hiiri- ja näppäimistökeskuksen ominaisuudet toimivat vain, jos ohjelmat on suunniteltu käyttämään Windowsin vakiotoimintoja.

Lisäksi jos avaat Windows 7:ssä (tai uudemmassa versiossa) ohjelman Suorita järjestelmänvalvojana -komennolla, et ehkä voi käyttää joitakin Microsoftin hiiri- ja näppäimistökeskuksen ominaisuuksia.

Hiiren käyttö

Kiersin ennen kohteita CAD-ohjelmassa painamalla vierityspainiketta, mutta tämä ei enää toimi.

Voit määrittää uudelleen painikkeen (tai toisen painikkeen) keskipainikkeen napsautukselle, jos haluat käyttää sitä tähän tarkoitukseen.

Osoitin ei liiku tasaisesti näytössä.

Hiiri voi olla likainen, mikä voi heikentää suorituskykyä. Kokeile puhdistaa hiiri.

Jos käytössä on optinen hiiri, käytä hiirtä pinnalla, joka ei heikennä suorituskykyä. Hiiren tunnistin toimii parhaiten pinnoilla, joissa on jäljitystä helpottavia yksityiskohtia. Se ei toimi pinnoilla, joilla ei ole yksityiskohtia (kuten lasialustalla), tai pinnoilla, joihin se heijastuu (kuten peilipinnoilla tai kiiltävillä alustoilla). Tunnistimen toiminta voi vaikeutua myös samanlaista kuviota sisältävillä pinnoilla (kuten aikakauslehtien tai sanomalehtien valokuvien päällä).

Toisinaan en löydä hiiren osoitinta näytöstä (se näyttää olevan piilossa).

• Jos hiiren osoitin on siirtynyt näytön reunaan pois näkyvistä, yritä siirtää osoitinta eri suuntiin, kunnes se tulee taas näkyviin.
  • Jotkin ohjelmat piilottavat osoittimen tarkoituksellisesti, kun se siirretään tietylle alueelle. Katso, tuleeko osoitin näkyviin, kun siirrät sen toiselle alueelle.

Hiiri ei toimi oikein jakorasiani kanssa.

Jakorasiat eivät tue Microsoftin hiiri- ja näppäimistökeskusta. Jos käytössä on jakorasia, jotkin Microsoftin hiiri- ja näppäimistökeskuksen ominaisuudet, kuten vieritys ja painikkeiden toimintojen uudelleenmääritys, eivät ehkä toimi.

Kokeile seuraavaa:

• Varmista, että Microsoftin hiiri- ja näppäimistökeskus on asennettu kaikkiin tietokoneisiin.
  • Älä siirrä hiirtä, kun vaihdat tietokonetta.
  • Jos vierityspainike ja sen kiekko lakkaavat toimimasta, käynnistä tietokone uudelleen.
  • Jos jakorasian käytössä ilmenee muita ongelmia, ota yhteyttä sen toimittajaan.

Magneettisen latauskaapelin siirtäminen lähelle kannettavaa tietokonetta käynnistää valmiustilan.

Jotkin kannettavat tietokoneet havaitsevat magneettikentän avulla, onko kansi suljettu. Jos hiiressä on magneettinen latauskaapeli, joka siirretään liian lähelle tietokonetta, tietokone voi siirtyä valmiustilaan. Voit välttää tämän ongelman, pitämällä magneettisen latauskaapelin poissa kannettavan tietokoneen näppäimistön luota.

Ladattava hiireni ei lataudu hyvin lämpimässä paikassa tai suorassa auringonvalossa.

Jos ladattava hiiri kuumenee liikaa latauksen aikana, paristovalo voi vilkkua vihreänä, vaikka latautumista ei tapahdu. Katso laitteen käyttöohjeesta, mikä on normaali käyttölämpötila.

Hiiren painikkeet

Yksi tai useampi painike ei toimi, kun painan niitä.

Microsoft-hiiren painikkeilla on oletusmääritykset, kun käytät niitä ensimmäisen kerran. Jotkin näistä painikekomennoista eivät ehkä toimi käyttämässäsi ohjelmassa. Esimerkiksi kakkospainikkeen oletusmääritys on kakkospainikkeen napsautus, mutta jotkin ohjelmat eivät ehkä tue tätä komentoa. Kokeile painaa painiketta, kun käytät ohjelmia, joiden tiedät tukevat painikkeen komentoa. Voit myös määrittää painikkeeseen toisen komennon.

Voi myös olla, että painikkeeseen on määritetty komento, jota et tunne. Voit selvittää painikkeisiin määritetyt komennot Microsoftin hiiri- ja näppäimistökeskusohjelmistolla.

Hiiren painikemääritysten määrittäminen

1. Käynnistä Microsoftin hiiri- ja näppäimistökeskus hiirellä, jonka haluat määrittää.
    (Valitse Käynnistä, osoita Kaikki ohjelmat ja valitse Microsoftin hiiri- ja näppäimistökeskus.)
  2. Siirrä osoitin kunkin painikkeen päällä olevaan kuvaan. Microsoftin hiiri- ja näppäimistökeskus korostaa painikkeen sijainnin viereisessä kuvassa.
  3. Kuhunkin painikkeeseen määritetty komento näkyy painikkeen nimen alapuolella.

Keskipainikkeen napsautus ei toimi odotetusti sovelluksessa tai pelissä.

• Määritä keskipainikkeeseen Middle-click (keskipainikkeen napsautus) -toiminto.

Määritin painikkeeseen uuden toiminnon, mutta se ei toimi odotetusti sovelluksessa tai pelissä.

• Jotkin pelit ja ohjelmat, kuten Windows Terminal Services ja Etätyöpöytä, eivät tue mukautettuja painikemäärityksiä.
  • Mukautetut painikemääritykset eivät toimi Windowsin vikasietotilassa tai kun avaat ohjelman Suorita järjestelmänvalvojana -komennolla.
  • Kokeile Microsoftin hiiri- ja näppäimistökeskuksen poistamista ja asennusta uudelleen.

Hiiren vierityspainike

Kun käännän vierityspainiketta, mitään ei tapahdu.

Jos vierityspainike ei toimi missään ohjelmassa, jossa on avattuna vieritettävä asiakirja (kuten Microsoft Internet Explorerissa), varmista, että vierityspainikkeen tuki on otettu käyttöön Microsoftin hiiri- ja näppäimistökeskuksessa:

1. Käynnistä Microsoftin hiiri- ja näppäimistökeskus hiirellä, jonka haluat määrittää.
    (Valitse Käynnistä, osoita Kaikki ohjelmat ja valitse Microsoftin hiiri- ja näppäimistökeskus.)
  2. Varmista, että Microsoftin hiiri- ja näppäimistökeskuksen Wheel (vierityspainike) -välilehden asetus Enable vertical scrolling (käytä pystysuuntaista vieritystä) on käytössä.

Jos se ei ratkaise ongelmaa, kokeile asentaa Microsoftin hiiri- ja näppäimistökeskus uudelleen.

>Huomautus

Jos vieritys toimii joissakin ohjelmissa (kuten Microsoft Wordissa tai Internet Explorerissa) mutta ei muissa ohjelmissa, vaikka niissä on vierityspalkit, muut ohjelmat eivät ehkä tue vierityspainiketta.

Vierityspainikkeen poistaminen käytöstä

1. Käynnistä Microsoftin hiiri- ja näppäimistökeskus hiirellä, jonka haluat määrittää.
    (Valitse Käynnistä, osoita Kaikki ohjelmat ja valitse Microsoftin hiiri- ja näppäimistökeskus.)
  2. Napsauta Wheel (vierityspainike) -painikkeen luetteloa ja valitse Disable this button (poista tämä painike käytöstä).

Suurennustyökalu

Haluan muuttaa suurennuslasin kokoa, mutten tiedä miten.

Suurennuslasin koon säätäminen

1. Napsauta hiiren painiketta, joka näyttää suurennuslasin.
  2. Paina samaa painiketta jonkin aikaa ja siirrä hiirtä, jolloin suurennuslasin koko muuttuu. Voit suurentaa ikkunan kokoa siirtämällä hiirtä alaspäin ja oikealle ja pienentää sitä siirtämällä hiirtä ylöspäin ja vasemmalle.

Suurennuslasin poisto käytöstä tuottaa ongelmia.

• Napsauta nopeasti suurennuslasille määritettyä painiketta hiirtä liikuttamatta.

Toisinaan suurennuslasi siirtyy automaattisesti pois käytöstä.

Jos suurennuslasi on määritetty yleisesti hiiren painikkeeseen, johon on jossakin toisessa ohjelmassa määritetty eri toiminto (ja päinvastoin), Microsoftin hiiri- ja näppäimistökeskus voi poistaa suurennuslasin automaattisesti käytöstä, jos siirryt suurennuslasin tunnistavasta ohjelmasta sellaiseen ohjelmaan, joka ei tunnista suurennuslasia.

Suurennuslasi ei suurenna kaikkien ikkunoiden sisältöä.

Suurennuslasi ei ehkä näytä oikein joidenkin sovellusten tai pelien kuvia tai videota.

Makrot

En voi tallentaa/suorittaa makroja verkkopelin pelaamisen aikana.

• Verkkopelien pelaamisen aikana et ehkä voi tallentaa tai suorittaa makroja. Tämä johtuu siitä, että käytettävät suojausohjelmat, kuten tunkeutumisyritysten havaitsemisohjelmat, voivat estää pelinaikaisen tallennuksen ja toiston.
  • Irrota USB-laitteet, joita ei käytetä.
  • Kokeile kytkeä hiiri toiseen tietokoneeseen, jotta tiedät, ettei se ole viallinen.
  • Jos käytössä on langaton hiiri, Langattoman yhteyden vianmääritysvihjeitä on aiheessa Langattomien laitteiden ja Bluetooth®-laitteiden vianmääritys.

Nopeat käännökset

Pikakäännös ei toimi.

• Yritä kalibroida pikakäännös uudelleen.
  • Jos käynnistät pelin Windows 7:ssä (tai uudemmassa versiossa) korotetuilla järjestelmänvalvojan oikeuksilla, monet Microsoftin hiiri- ja näppäimistökeskuksenominaisuudet, kuten pikakäännös, eivät toimi.
  • Jos käytät sovelluskohtaisia asetuksia, yritä siirtyä pois pelistä painamalla ALT+SARKAIN ja sitten taas takaisin peliin.

Pikakäännöstä ei voi kalibroida oikein.

Jos pikakäännöstä ei voi kalibroida oikein:

• Yritä kalibroida pikakäännös uudelleen. Kalibroinnin aikana:
    • Odota, kunnes pikakäännöskuvake näkyy hiirinäytössä ennen kääntymistä.
    • Käännä hahmoa koko 360 asteen kierros.
  • Kun pelinaikaista kiihdytystä ei voi poistaa käytöstä:

Joissakin peleissä, kuten Halo- ja Halo 2 -pelissä, määritettyjä kiihdytysnopeuksia ei voi poistaa käytöstä. Nämä pelit voivat käyttää eri hiiren kiihdytystä, kun hahmo seisoo ja kun se liikkuu. Seuraavat vihjeet auttavat minimoimaan pelinaikaisen kiihdytyksen vaikutukset: Vihjeitä
    • Yritä kalibroida pikakäännös nopeasti. Aloita käännös tallennuksen aikana siirtämällä hiirtä nopeasti vasemmalle tai oikealle. Viimeistele sitten kierros hitaasti ja vapauta painike, kun haluat lopettaa tallennuksen.
    • Yritä kalibroida pikakäännös, kun hahmo kävelee.
    • Yritä kalibroida pikakäännös, kun hahmo seisoo liikkumatta.

Hiiren nopeuden, kiihdytyksen tai herkkyyden asetukset voivat vaikutaa pikakäännökseen. Jos muutat jotain näistä asetuksista, pikakäännös täytyy ehkä kalibroida uudelleen.

Vihje

Tallenna eri pikakäännös kullekin pelattavalle pelille ohjelmakohtaisten asetusten avulla.

Eri pikakäännöksen tallentaminen kullekin pelattavalle pelille

1. Käynnistä Microsoftin hiiri- ja näppäimistökeskus hiirellä, jonka haluat määrittää.
    (Valitse Käynnistä, osoita Kaikki ohjelmat ja valitse Microsoftin hiiri- ja näppäimistökeskus.)
  2. Valitse App-specific settings (sovelluskohtaiset asetukset) sen hiiren sivulla, jonka haluat määrittää.
  3. Napsauta Add New Button (lisää uusi painike) ja valitse peli luettelosta.
  4. Määritä pikakäännös hiiren painikkeeseen.
  5. Voit lisätä toisen pelin napsauttamalla Add New (lisää uusi) -painiketta.
  6. Määritä pikakäännös hiiren painikkeeseen.