Productondersteuning: muizen

Welke functies zijn standaard toegewezen aan de knoppen en het wiel van mijn muis?

De volgende tabel bevat de standaardtoewijzingen voor de knoppen van Microsoft Mouse-producten.

Opmerking:
Enkele genoemde functies zijn niet op alle muismodellen beschikbaar.

Knop
Actie
Wijze van gebruik
Links
Klik op
Beweeg de aanwijzer over een item op het scherm en druk vervolgens kort op de linkerknop.
Dubbelklikken
Beweeg de aanwijzer over een item op het scherm en druk tweemaal kort op de linkerknop.
Een object slepen
Beweeg de aanwijzer over een item op het scherm, houd de linkerknop ingedrukt, verplaats de aanwijzer zodat het object naar een nieuwe locatie wordt verplaatst en laat de linkerknop los.
Rechts
Klikken op de rechtermuisknop
Beweeg de aanwijzer over de gewenste schermlocatie en druk op de rechterknop, zodat een snelmenu of een ander programmaspecifieke functie wordt weergegeven.
Wiel
Verticaal scrollen
Draai het wiel in een scrollbaar venster naar je toe om naar beneden te gaan en van je af om naar boven te gaan.
Horizontaal scrollen (alleen bepaalde modellen)
Kantel het wiel in een scrollbaar venster naar links om naar links te gaan en naar rechts om naar rechts te gaan.
Aanraakstrook (alleen bepaalde modellen)
Op apparaten met een aanraakstrook beweegt je je vinger omhoog en omlaag of vooruit en achteruit om te scrollen.
Zoomen
Bij sommige programma's (bijvoorbeeld Microsoft Word en Microsoft Excel) kun je het scherm vergroten of verkleinen door de CTRL-toets ingedrukt te houden tijdens het scrollen.
Wiel
Klikken met de middelste muisknop
Je kunt op het wiel klikken als op een knop, zodat je meer functies kunt gebruiken. Bij sommige programma's kun je op het wiel klikken voor specifieke functies. In Internet Explorer 7 kun je bijvoorbeeld op het wiel klikken om de koppeling op een nieuw tabblad te openen.
Flip, Flip 3D of de taakweergave Instant Viewer
Selecteer hoe je al je geopende programma's wilt weergeven: Met Flip kun je miniaturen van alle geopende programma's weergeven. Met Flip 3D kun je door alle geopende vensters tegelijk bladeren. Als Flip of Flip 3D niet beschikbaar is, wordt met deze toets de Instant Viewer/Taakweergave geopend en worden alle geopende items in een raster met miniaturen weergegeven.
Overige toewijsbare knoppen
Andere knoppen kunnen standaard geen toewijzing hebben of een standaardtoewijzing, zoals: Met Terug en Verder kun je terug en verder in programma's die de opdrachten Terug en Verder ondersteunen, zoals een webbrowser. Met Vergroten worden tekst en afbeeldingen op een deel van het scherm vergroot.
Specifieke knoppen
Sommige muismodellen hebben knoppen met specifieke functies, zoals presentatieknoppen of gameknoppen, die niet opnieuw kunnen worden toegewezen.

Lijst met alle opties voor knoptoewijzing

Klik hier voor een tabel met een opsomming en beschrijving van de knoptoewijzingen die je op de muis kunt instellen.

Toewijzingen
Beschrijving
Klik op
Selecteert het object waarnaar je wijst, plaatst de cursor en sleept tekst of objecten van de ene locatie naar de andere.
Klikken op de rechtermuisknop
Geeft snelmenu's weer.
Volgend venster
Maakt het volgende venster actief.
Vorig venster
Maakt het vorige venster actief.
Terug in browser
Geeft in een browservenster de laatste pagina weer die je hebt bezocht.
Vooruit in browser (browser)
Geeft in een browservenster de laatste pagina weer die je hebt bezocht voordat je op de knop Terug klikte.
Klikken met de middelste muisknop
Bij sommige programma's kun je op het wiel klikken voor specifieke functies. In Internet Explorer 7 kun je bijvoorbeeld op het wiel klikken om de koppeling op een nieuw tabblad te openen.
Deze knop uitschakelen.
Schakelt de muisknop uit.
Alt
Werkt hetzelfde als de ALT-toets op het toetsenbord.
Klikvergrendeling aan/uit
Hiermee schakel je klikvergrendeling in of uit. Dit heeft hetzelfde effect als het in- of uitschakelen van klikvergrendeling op het tabblad Activities (Activiteiten).
Sluiten
Sluit het actieve document of venster.
Kopiëren (CTRL+C)
Kopieert de geselecteerde tekst of het geselecteerde item naar het Klembord.
CTRL
Werkt hetzelfde als de CTRL-toets op het toetsenbord.
Knippen (CTRL+X)
Knipt de geselecteerde tekst of het geselecteerde item naar het Klembord.
Shift
Werkt hetzelfde als de Shift-toets op het toetsenbord.
Verwijderen
Verwijdert de geselecteerde tekst of het geselecteerde item of een ander object.
Digitale inkt aan/uit
Hiermee kun je dia's in een Microsoft PowerPoint-presentatie (in volledig scherm) van notities voorzien.
Dubbelklikken
Hiermee kun je een enkele klik laten werken als een dubbelklik.
Enter
Hiermee start je een opdracht of besturing of voer je een actie uit voor het geselecteerde item.
Programma afsluiten
Sluit het geselecteerde programma.
Flip /Flip 3D
Met Flip kun je miniaturen van alle geopende programma's weergeven. Met Flip 3D worden alle geopende programma's als een drie-dimensionale set tegels weergegeven waarin je snel kunt bladeren. Als Flip of Flip 3D niet beschikbaar is, open je met deze toets de Instant Viewer en worden alle geopende items in een raster van miniaturen weergegeven.
Gameschakelaar
Hiermee kun je maximaal twee favoriete toetsreeksen in een game opnemen en terugspelen.
Instant Viewer
Geeft alle geopende items weer in een raster van miniaturen.
Macro
Opent de Macro-editor waarmee je een nieuwe macro kunt maken en een bestaande macro kunt toewijzen of wijzigen.
Vergroten
Hiermee vergroot je tekst en afbeeldingen op elk gewenst deel van het scherm.
Maximaliseren
Hiermee maximaliseer je het geselecteerde venster.
Minimaliseren
Hiermee minimaliseer je het geselecteerde venster.
Nieuw
Hiermee maak je een nieuw document of bestand.
Openen
Hiermee open je een bestaand document of bestand.
Plakken (CTRL+V)
Plakt de tekst of het item op het Klembord.
Quick Turn-knop
Hiermee kun je een gamepersonage 180 graden laten draaien.
Opnieuw
Herhaalt de laatste actie.
Shift
Werkt hetzelfde als de SHIFT-toets op het toetsenbord.
Bureaublad weergeven/verbergen
Minimaliseert/maximaliseert alle geopende vensters.
Ongedaan maken (CTRL+Z)
Maakt de vorige actie ongedaan.
Inzoomen
Hiermee vergroot je het scherm.
Uitzoomen
Hiermee verklein je het scherm.
Toetscombinatie
Hiermee wijs je een sneltoets aan een muisknop toe.
Precision Booster
Hiermee kun je de snelheid van de aanwijzer aanpassen voor precisietaken, zoals richten in games of fotobewerking.
Een programma, webpagina of bestand (aangepast) openen
Hiermee start je een programma of game die je opgeeft.
Taak weergeven
Hiermee open je een nieuwe taakweergave-interface die geopend blijft.
Actiecentrum openen
Hiermee open je het Actiecentrum.
Cortana openen
Hiermee open je Cortana in luistermodus.
OneNote openen
Hiermee open je OneNote.
Nieuwe bureaublad selecteren
Hiermee voeg je een nieuw virtueel bureaublad toe.
Vorig bureaublad
Overschakelen naar de virtuele bureaubladen die je links hebt gemaakt.
Volgend bureaublad
Overschakelen naar de virtuele bureaubladen die je rechts hebt gemaakt.
Bureaublad sluiten
Hiermee sluit je het huidige virtuele bureaublad.
Knipsel van scherm maken
Hiermee maak je een schermopname van het huidige venster en kopieer je dit naar het Klembord.
Venster links vastmaken
Hiermee wordt het huidige venster links in het scherm vastgemaakt.
Venster rechts vastmaken
Hiermee wordt het huidige venster rechts in het scherm vastgemaakt.
Venster boven vastmaken
Hiermee wordt het huidige venster boven in het scherm vastgemaakt.
Venster beneden vastmaken
Hiermee wordt het huidige venster onder in het scherm vastgemaakt.
Wisselen tussen recente apps
Hiermee schakel je tussen apps op Windows 8/8.1.
Recente apps openen
Hiermee open je de laatst gebruikte actieve apps op Windows 8/8.1.
App-opdrachten weergeven/verbergen
App-balk weergeven/verbergen in Windows 8/8.1.
De charms openen
Hiermee open je de Charm-balk op Windows 8/8.1.
Zoeken
Hiermee open je Zoeken op je computer.
Delen
Hiermee open je Delen op Windows 8/8.1/10.
Apparaten
Hiermee open je Apparaten in de Charm-balk op Windows 8/8.1. Hiermee open je Verbinding maken op Windows 10.
Instellingen
Hiermee open je Instellingen op Windows 8/8.1/10.
Ga naar Windows Start
Hiermee open je Windows Start.
Pagina omhoog
Hiermee scroll je een pagina omhoog.
Pagina omlaag
Hiermee scroll je een pagina omlaag.
Print Screen
Hiermee wordt een schermafdruk gemaakt.
Gadget
Hiermee worden de gadgets op je bureaublad weergegeven op Windows 7.