Illegale software herkennen

» Home | Legale Software | Illegale software herkennen

Herken illegale software

Herken illegale software

Softwarepiraterij benadeelt iedereen: van ontwikkelaars over detailhandelaars tot individuele softwaregebruikers en loont gewoon de moeite niet. Daarom is het belangrijk dat u goed geinformeerd bent. Lees onderstaande uitleg en bijhorende tips zodat u beter gewapend bent omVervalste software is soms moeilijk te herkennen. Vervalsers gebruiken dermate geavanceerde technieken dat zelfs detailhandelaren zich laten misleiden, vervalste producten inkopen en aan hun klanten doorverkopen. Met vervalste software loopt u als consument echter heel wat risico's: virussen, onwettelijk gebruik etc...

Wantrouw aanbiedingen die "te mooi zijn om waar te zijn"

Vervalsers lokken klanten met zeer lage prijzen of met aanbiedingen die te mooi zijn om te laten lopen. Wees op uw hoede! Als een prijs te mooi lijkt om waar te zijn, is er waarschijnlijk iets niet in de haak. Een programma dat maar een derde van de gebruikelijke prijs kost, is zonder twijfel een illegale kopie, met alle gevolgen en beperkingen vandien. De software is vaak onvoldoende getest en wordt vaak duizenden malen gekopieerd. Deze kopieën zijn erg gevoelig voor virussen die de vaste schijf van uw computer kunnen aantasten. Bovendien hebt u bij vervalste software geen recht optechinische ondersteuning, geen garantie en geen wettelijk gebruikersrecht voor het product.

Controleer zelf de anti-namaakkenmerken met de Wizard How to Tell

De beste manier om u ervan te vergewissen of het product dat u zopas gekocht hebt authentiek is, is door na te gaan of het de anti-namaakelementen vertoont die de originele producten van Microsoft kenmerken. Zowel producten die in de kleinhandel worden verkocht als producten die als OEM worden verdeeld (op een PC geleverd) vertonen zulke elementen. Zorg ervoor dat u vertrouwd raakt met de ingebouwde beveiligingsfuncties van Microsoft-software, zodat u uzelf en uw computer kunt beschermen. Met behulp van de verschillende veiligheidsfuncties op de producten haalt u de "valse" er makkelijk uit.

De site 'How to Tell' helpt u de gevaren van niet-gelicentieerde of illegale Microsoft software en hardware te vermijden. Neem vijf minuten de tijd om een aantal van de voornaamste beveiligingskenmerken te controleren, en verzeker u ervan dat u een legaal, volledig ondersteund exemplaar van het Microsoft product in uw bezit heeft. Ook kan u valideren of uw exemplaar van Windows of Office wel legitiem is via een eenvoudige controleprocedure die erg snel werkt. Uw beloning: gemoedsrust, professionele ondersteuning en gegarandeerde kwaliteit.


Niet iedereen is even eerlijk als u! Wij hebben de verkoop van software op internet in de gaten gehouden. Daarbij bleek dat meer dan 70% procent van de software die wordt verkocht op veilingwebsites illegaal is. Bovendien zijn er volgens een schatting van de Business Software Alliance (BSA) meer dan twee miljoen websites waarop illegale software wordt verkocht en gedistribueerd.

Houd uw ogen en oren dus open. Op die manier loopt u het minste kans dat u wordt opgescheept met vervalste software

Controleer of u beschikt over de volledige adres- en telefoongegevens van een bedrijf voordat u daar iets koopt

Ga niet in zee met bedrijven of personen die niet bereid zijn gegevens te verstrekken die u later nodig kunt hebben, zoals de bedrijfsnaam of het adres en telefoonnummer.

Informeer altijd naar de voorwaarden voor retouren, service en garantie

Online distributeurs die niet bereid of in staat zijn om een bevredigend overzicht van deze voorwaarden te verstrekken, kunt u beter links laten liggen.

Houd een administratie bij en bewaar alles zorgvuldig

Bewaar altijd afdrukken van uw orderpagina, e-mails van orderbevestigingen, ontvangstbewijzen en facturen

Controleer de prijzen

Als de prijs te mooi is om waar te zijn, is er waarschijnlijk iets niet in de haak. Vergelijk de prijs eens met die voor dezelfde software van een prominente aanbieder van pc's of software. De prijs mag best wat lager zijn, maar wees op uw hoede als het verschil erg groot is.

Wees voorzichtig bij onwaarschijnlijke of speciale aanbiedingen

Online distributeurs die hun lage prijzen verklaren met een onwaarschijnlijk verhaal over voorraadkortingen of speciale regelingen met de softwarefabrikant, zijn waarschijnlijk niet ter goeder trouw. Voorbeelden zijn 'grijze' aanbiedingen, liquidatie- en faillissementsverkopen. Vaak willen vervalsers klanten met dit soort lokroepen wijsmaken dat het gaat om originele producten die vanwege een voorraadoverschot of om andere redenen drastisch zijn afgeprijsd.


Echte grijze software is legale computersoftware die te koop wordt aangeboden in België, maar bedoeld of geautoriseerd was voor verkoop in een markt buiten de Europese Unie en Zwitserland. Deze software is niet gelicentieerd voor distributie of gebruik in België en is dus illegaal. Bovendien brengt het gebruik van grijze software vaak ernstige tekortkomingen met zich mee zoals geen recht op productondersteuning door de Belgische helpdesk, geen recht op upfgrades of aanbiedingen....

Bekijk aangebrachte vermeldingen

Om te voorkomen dat u grijze software aankoopt, raden wij u aan goed te controleren. Koop geen software aan waarop u vb het volgende ontdekt:

  • Een sticker op de verpakking met de tekst: 'For distribution in USA and Canada only' of iets dergelijks.
  • Bepaalde onderdelen die expliciet verwijzen naar de Verenigde Staten of Canada (of een ander gebied buiten de EU), bijvoorbeeld de registratiekaart en licentie.
  • Producten met de vermelding 'academic edition'.

Koop uw software bij een erkende verkoper

Wij raden u aan software uitsluitend te kopen bij een erkende verkoper of alleen producten te kopen waarvan u zeker weet dat ze afkomstig zijn van iemand die toestemming van Microsoft heeft om onze producten in Europa te distribueren. U kan uw vaste leverancier een bewijs van herkomst voor uw software vragen.