Kliknite ovdje da instalirate Sliverlight*
Bosna i HercegovinaPromijeni|Sva Microsoftova web-mjesta
Microsoft
Za novinare 

Glasajte za bh. predstavnike na finalu najvećeg studentskog IT takmičenja na svijetu – Microsoft ImagineCup 2012!


Sarajevo, 06.07.2012. — Podržite naš tim http://aka.ms/suyos0

Microsoft BiH sa zadovoljstvom objavljuje da je četvero studenata iz BiH stiglo u Sidney, Australia, gdje će predstavljati našu zemlju na svjetskom finalu ImagineCup 2012, najvećeg takmičenja IT studenata koje se održava od 06.-10.07.2012. godine. SPU tim u sastavu: Igor Lale, Igor Tomić, te Igor Perić i Branko Krstić, koji su i prošle godine uspjeli da se kvalifikuju za finalno takmičenje u New York-u, su studenti na Slobomir P Univerzitetu u Bijeljini. Sa veoma jedinstvenim projektom, takmiče se u najzahtjevnijoj kategoriji – softver dizajn.

Najveće svjetsko studentsko takmičenje u tehnologijama ImagineCup je jedan od načina na koji Microsoft potiče mlade da primijene svoju maštu, strast i kreativnost kako bi ostvarili tehnološke inovacije koje već danas mogu poboljšati svijet. Svake godine na ovom takmičenju učestvuje na stotine hiljada studenata, a ova godina je ujedno i 10. godišnjica ImagineCup takmičenja.

Na takmičenju 2003. godine je učestvovalo samo 2000 studenata iz 25 zemalja, a ove godine čak iz 171 zemlje.Pobjednici bh. državnog takmičenja su ostvarili direktni plasman u veliko finale zajedno sa 400 ekipa iz drugih zemalja koje će se održati od 6. do 10. jula 2012. godine u Sydney-u, Australija.

Izazovi takmičenja ove godine su: IT izazov, Kinect izazov za zabavne laboratorije, Windows Azure izazov, Windows Metro stil aplikacije i Windows Phone.

Predstavnici BiH će prezentovati projekat "Interactive Cognitive Unit" – sistemska aplikacija koja pomaže orjentaciju i kretanje u prostoru osobama koje imaju potpuno ili djelomično slijepilo.

Sistem koristi Kinect, Microsoft proizvod koji se zajedno sa XBOX 360, koristi kao jeftina RGB kamera i dubinski senzor. Informacije, o bojama i razdaljini ispred osobe koja koristi aparat, se prenose na kožu ispod lakta koristeći matrix vibrirajućie elektro-motore, na rastegljivoj pamučnoj podlozi.

Lejla Zukić-Krivdić, direktorica Microsofta BiH je povodom učešća bh. predstavnika na finalu ovogodišnjeg Imagine Cup-a u Sydney-u, izjavila: "Za studente je najbitnije da dobiju priliku pokazati svoje znanje i inovativnost. Kroz Imagine Cup takmičenje, koje ove godine slavi desetu godišnjicu postojanja, Microsoft je ponudio upravo to: besplatan pristup razvojnim alatima, te mogućnost prezentacije inovativnih ideja na globalnom nivou, odnosno predstavljanje tehnoloških rješenja koja uz odgovarajuću podršku zaista mogu napraviti razliku u svijetu. Studente iz Bosne i Hercegovine su prepoznali i iskoristili takvu priliku te smo mi u Microsoft BiH zaista ponosi na njihove rezultate"

Igor Perić, student treće godine Fakulteta za informacione tehnologije Slobomir P Univerziteta iz Bijeljine, povodom odlaska u Sydney izjavio sljedeće: "Raditi na projektu koji će poboljšati život ljudi je nevjerovatno. Naše interesovanje za tehnologiju nas je dovelo do ideje da pomognemo slijepim ljudima da se slobodnije kreću u prostoru, zamislite tek da radimo za neku veliku korporaciju. Ako ne želite nešto da uradite, onda je lako pronaći izgovor, ali ako želite nešto dovoljno jako uvijek se može pronaći način da se uradi. Naš tim je poželio da da mogućnost slijepim ljudima da vide. Vrijedi napomenuti da naš tim učestvuje i u takmičenju "People's choice award", u kojem pobjednika određuje publika putem online glasanja. Naš video snimak, koji u kratkim crtama opisuje ideju i naše rješenje, je javno dostupan na zvaničnom sajtu takmičenja: http://aka.ms/suyos0 gdje publika može da glasa za najbolju ideju od svih izloženih. Računamo na podršku bh. javnosti u ovom segmentu takmičenja."

Vidimo se u Sydney-u!

# Napomena urednicima #

Microsoft BiH - Kompanija Microsoft Bosna i Hercegovina osnovana je sredinom 2006. godine. U cjelosti je u vlasništvu Microsoft Corporation, Redmond, WA i posvećena je razvoju bosanskohercegovačkog IT tržišta. Primarna djelatnost Microsoftovog ureda u BiH je razvoj prodajne mreže, uključujući marketing, konsultantske usluge, organizaciju stručne i tehničke podrške. U saradnji s domaćim partnerskim kompanijama, Microsoft posvećuje posebnu pažnju omogućavanju razvoja cjelovitih, pouzdanih i skalabilnih rješenja koja će zadovoljiti specifične poslovne potrebe korisnika u Bosni i Hercegovini. Za više informacija o takmičenju Microsoft Imagine Cup, finalistima i njihovim projektima posjetite http://imaginecup.com/

Za više informacija kontaktirajte:

Vedran Solaja, Marketing Communication Manager, Microsoft BiH, mob: 062/340 – 442

O Microsoftu:

Kompanija Microsoft Bosna i Hercegovina osnovana je sredinom 2006. godine. U cjelosti je u vlasništvu Microsoft Corporation, Redmond, WA i posvećena je razvoju bosanskohercegovačkog IT tržišta. Primarna djelatnost Microsoftovog ureda u BiH je razvoj prodajne mreže, uključujući marketing, konsultantske usluge, organizaciju stručne i tehničke podrške. U saradnji s domaćim partnerskim kompanijama, Microsoft posvećuje posebnu pažnju omogućavanju razvoja cjelovitih, pouzdanih i skalabilnih rješenja koja će zadovoljiti specifične poslovne potrebe korisnika u Bosni i Hercegovini.

Za više informacija o Microsoftu, posjetite Web stranice http://www.microsoft.com/bs-ba/ ili http://www.microsoft.com/presspass/

Dodatne informacije, samo za novinare:

Microsoft BiH, Sarajevo, Fra Anđela Zvizdovića 1
Tel: +387 33 296 710
Fax: +387 33 296 711


©2017 Microsoft Corporation. Sva prava pridržana. Obratite nam se |Uslovi korištenja |Trademarks |Izjava o privatnosti