Kliknite ovdje da instalirate Sliverlight*
Bosna i HercegovinaPromijeni|Sva Microsoftova web-mjesta
Microsoft
Za novinare 

Microsoft objavio državne pobjednike u sklopu svjetskog takmičenja za škole i nastavnike „Expert Educators“


Nastavnici i škole su prepoznati kao globalni lideri u korištenju tehnologija za transformiranje obrazovanja.

Sarajevo, 18.11.2013. – Microsoft BiH sa ponosom objavljuje da su Dženita Demir i Ajla Halilović, iz OŠ „Behaudin Selmanović“ iz Sarajeva, pobjednice ovogodišnjeg programa „Expert Educators“ u okviru globalne Microsoft inicijative „Partneri u učenju“ u Bosni i Hercegovini i ujedno finalistice za globalni program „Expert Educators“. Finalisti ovog programa će postati dio eksluzivne, jednogodišnje inicijative koja prepoznaje nastavnike pionire i rukovodstvo škola koji koristeći tehnologiju transformiraju obrazovanje.

Projekat pod nazivom „SkyDrive Vas vodi na putovanje, a MovieMaker to omogućava“ je prepoznat kao najbolji od svih prijavljenih projekata u Bosni i Hercegovini, a nastao je u želji da se učenicima, čiji roditelji nisu u mogućnosti da plate odlazak u „Ljetnu školu“, omogući kontakt i interakcija sa drugovima koji su otputovali. Naše najbolje inovativne nastavnice su uz pomoć SkyDrive-a, MovieMaker-a, SongSmith-a uvezale učenike u učionici sa onima koji su otputovali u Fojnicu i na taj način omogućile interakciju uživo, zajedničko učenje na dvije različite lokacije, ali ono što je najbitnije i uključenost učenika u proces učenja u „Ljetnoj školi“.

„Apsolutno smo oduševljene zbog ulaska u krug Microsoft-ovih Expert Educators!,“ izjavile su nastavnice Dženita Demir i Ajla Halilović, iz OŠ „Behaudin Selmanović“ iz Sarajeva. „Radujemo se što ćemo imati priliku da iskoristimo sve dostupne mogućnosti mentorstva i učenja kao i povezivanje sa nastavnicima iz cijelog svijeta na Microsoft Globalnom forumu za obrazovanje što će uveliko poboljšati i rezultate naših učenika, a svakako i dati potreban naglasak na važnost upotrebe tehnologija u procesu obrazovanja. Ovo sve ne bi bilo moguće bez velike podrške naše škole i direktora, gospodina Safeta Velića.“

Svake godine, program „Expert Educators“ odabere 250 nastavnika da postanu dio eksluzivne globalne zajednice lidera u obrazovanju, koji kroz korištenje tehnologije pozitivno utiču na proces učenja i rezultate svojih studenata. Da bi postali dio ovog programa, nastavnici prolaze kroz strogi proces apliciranja, koji uključuje online apliciranje, mnogo učenja i izradu video zapisa. Potrebno je da kreiraju predavanje i produciraju trominutni video zapis koji opisuje njihov projekat i pojašnjava korištenje tehnologije i inovacije u praksi predavanja, te pojasne na koji način utiču na rezultate svoje učenika. Pobjednici se biraju od strane članova žirija iz cijelog svijeta, a osnovni kriteriji za odabir su spremnost da uključe nove tehnologije, njihova međusobna saradnja širom školske zajednice, kao i primjenljivost projekta u različitim školskim sredinama.

„Microsoft-ovi Expert Educators su primjeri koji inspiriraju ostale nastavnike i škole, i uz pomoć tehnologije nastoje pripremiti svoje učenike za 21. vijek,“ izjavio je Anthony Salcito, podpredsjednik obrazovanja u Microsoft-u. „Ne samo da imaju inovativan pristup u svojim učionicama, nego su aktivni mentori drugima i kreiraju promjene unutar vlastitog sistema obrazovanja. Oni predstavljaju izvanredan primjer svojim kolegama i nadamo se da će im pristup tehnologijama unutar Microsoft-ovog programa biti veoma koristan.“

„Expert Educators“ imaju blisku saradnju sa Microsoft-om kako bi postali vođe u obrazovanju, zagovaranju i djeljenju svojih iskustava o efektivnom korištenju tehnologija u obrazovanju sa kolegama i donosiocima odluka. Osim toga, postaju mentori drugim nastavnicima i pomažu u njihovoj obuci u upotrebi savremenih tehnologija u obrazovanju i korištenju Microsoft proizvoda i alata namijenjenih za obrazovni sektor.

Da ni neko bio uzet u obzir za status Expert Educator, škole i nastavnici moraju demonstrirati predanost inovacijama i sposobnost za prevazilaženje prepreka u procesu priprema učenika za polaznike 21. vijeka. Nastavnici se biraju na osnovu njihove inovativnosti, organizacijskih sposobnosti i efektivnosti u korištenju tehnologija za bolji proces učenja i rezultata učenika.

Expert Educators dobijaju niz pogodnosti koje između ostalog uključuju:

• Učešće na Microsoft-ovom Globalnom forumu za obrazovanje, koji se održava u martu 2014. godine u Barceloni
• Pristup iz prve ruke najnovijim Microsoft tehnologijama
• Profesionalni razvoj karijere, certifikaciju i obuku kolega

Više informacija o Expert Educators

Microsoft BiH

Kompanija Microsoft Bosna i Hercegovina osnovana je sredinom 2006. godine. U cjelosti je u vlasništvu Microsoft Corporation, Redmond, WA i posvećena je razvoju bosanskohercegovačkog IT tržišta. Primarna djelatnost Microsoftovog ureda u BiH je razvoj prodajne mreže, uključujući marketing, konsultantske usluge, organizaciju stručne i tehničke podrške. U saradnji s domaćim partnerskim kompanijama, Microsoft posvećuje posebnu pažnju omogućavanju razvoja cjelovitih, pouzdanih i skalabilnih rješenja koja će zadovoljiti specifične poslovne potrebe korisnika u Bosni i Hercegovini.

Za više informacija kontaktirajte:

Anida Jusufović, menadžer akademskog programa Microsoft BiH, mob: 062/340-088


©2017 Microsoft Corporation. Sva prava pridržana. Obratite nam se |Uslovi korištenja |Trademarks |Izjava o privatnosti