Kliknite ovdje da instalirate Sliverlight*
Bosna i HercegovinaPromijeni|Sva Microsoftova web-mjesta
Microsoft
Za novinare 

Na svjetski Dan intelektualne svojine, Microsoft apelira da se pojačaju mjere zaštite


Microsoft se pridružuje nastojanjima Svjetske organizacije za zaštitu prava intelektualne svojine i naglašava prednosti u korištenju originalnog softvera, te poziva na veću zaštitu inovacija

Sarajevo, 26.04.2011. - Microsoft Corp. se pridružuje Svjetskoj organizaciji za zaštitu prava intelektualne svojine u obilježavanju svjetskog Dana zaštite prava intelektualne svojine, te poziva IT industriju, vlade i korisnike da još jednom naglase značaj zaštite prava intelektualne svojine. Veća zaštita intelektualne svojine je nezaobilazna kada govorimo o održanju i podsticanju inovativnosti, koja svakako pokreće ekonomski rast, kreira nova radna mjesta i povećava prihode za ostale industrijske grane ali i za vladine organizacije.

Microsoft vjeruje da je potrebna veća zaštita prava intelektualne svojine na globalnom planu kako bi se osiguralo investiranje u nova inovativna rješanja i razvoj, omogućilo kompanijama, posebno manjim, da se održe i izbore za svoje mjesto na tržištu, ali i pomoglo vladama da prikupe dodatne porezne prihode od egalne kupovine i prodaje originalnog softvera.

„Pored jačanja ekonomije, zakonodavstvo koje reguliše zaštitu intelektualne svojine pomaže smanjenu softverskog piratstva i krivotvorenja, za koje već znamo da uveliko umanjuju finansijske resurse pojedinih vlada, predstavljaju prijetnju kompanijama koje legalno posluju i izlažu korisnike rizicima koje nosi piratski softver,“ rekla je Lejla Hadžiabdić, manadžer za antipiratske aktivnosti u Microsoft BiH.

Međunarodna privredna komora u 2011. Godini izradila je studiju koja pokazuje de će , kao posljedica neefikasne zaštite intelektualne svoijine globalna ekonomija i društva u cjelini u periodu do 2015. godine pretrpjeti gubitak od 1.7 triliona američkih dolara, te da će 2.5 miliona legalnih radnih mjesta biti ugroženo svake godine. S druge strane, ekonomski benefiti za zemlje koje imaju efikasan sistem zaštite su ogromni.

Studija koju je uradila Business Software Alliance (BSA) pokazuje da bi smanjenje stope piratstva za 10% tokom naredne 4 godine generiralo 142 milijarde američkih dolara u novim poslovnim aktivnostima i omogućilo otvaranje skoro 500 000 novih radnih mjesta u svijetu. Kada su lokalni podaci u pitanju, Mirna Milanović-Lalić, pravni zastupnik BSA u Bosni i Hercegovini, je podsjetila da je stopa softverskog piratstva prema podacima iz 2009. godine u BiH iznosila 66%, radi čega je BiH zabilježeno 14 miliona američkih dolara gubitka za lokalnu IT industriju, te je dodala: „Iako je jako puno urađeno na ovom polju u BiH, pred našim nadležnim organima je još puno posla kako bi se stalo u kraj ovom problemu i kako bi BiH sebi osigurala mjesto u Euroatlanskim integracijama.“.

Ne samo da jača zaštita intelektualne svojine sa sobom nosi brojne koristi i prednosti jednako značajni su i zahtjevi od strane korisnika prema industriji i vladama da zauzmu odlučan stav kada je u pitanju neovlašteno korištenje softvera. Tokom 2010. godine, Microsoft je proveo istraživanje između 38 000 korisnika u 20 zemalja i tri četvrtine ispitanika je izrazilo želju da IT industrija i pojedanačne vlade urade više po pitanju zaštite od rizika koje sa sobom nosi korištenje nelegalnog softvera, kao što su krađe identiteta i virusi.

„Korisnici i kompanije koje posluju u skladu sa zakonom, zahtijevaju akciju i odlučnost u smanjivanju rizika i posljedica korištenja nelicenciranog softvera i mi u Microsoftu smo 100% posvećeni našoj misiji da im pomognemo,“ izjavila je Lejla Hadžiabdić, menadžer za antipiratske aktivnosti Microsoft BiH. „Microsoft mnogo investira u tehnologije, obrazovanje i implementaciju programa koji se bore protiv piratstva i mi ćemo nastaviti sa aktivnostima koje doprinose efikasnijoj zaštiti intelektualne svojine, u ime naših korisnika i kompanija. Pozivamo korisnike u BiH da posjete našu stranicu HOW TO TELL (www.HowToTell.com) kako bi se informirali i zaštitili, ali i provjerili da li je softver kojeg koriste ispravno licenciran.“

Kako bi pomogli korisnicima da prepoznaju vrijednost izgradnje poslovnog okruženja koje štiti intelektualnu svojinu i posljedice korištenja ilegalnog softvera, više informacija o Microsoft licencama i važećim propisima je dostupno na: http://www.microsoft.com/about/legal/en/us/IntellectualProperty/IPLicensing, a više informacija o originalnim Microsoft proizvodima, licenciranju i naljepnicama je dostupno na: www.HowToTell.com.

Microsoft BiH

Kompanija Microsoft Bosna i Hercegovina osnovana je sredinom 2006. godine. U cjelosti je u vlasništvu Microsoft Corporation, Redmond, WA i posvećena je razvoju bosanskohercegovačkog IT tržišta. Primarna djelatnost Microsoftovog ureda u BiH je razvoj prodajne mreže, uključujući marketing, konsultantske usluge, organizaciju stručne i tehničke podrške. U saradnji s domaćim partnerskim kompanijama, Microsoft posvećuje posebnu pažnju omogućavanju razvoja cjelovitih, pouzdanih i skalabilnih rješenja koja će zadovoljiti specifične poslovne potrebe korisnika u Bosni i Hercegovini.

Za više informacija o Microsoftu, posjetite Web stranice http://www.microsoft.com/bs/ba/ ili http://www.microsoft.com/presspass/

Dodatne informacije, samo za novinare:

Vedran Šolaja, Marketing Communication Manager
Microsoft BiH, Sarajevo, Fra Anđela Zvizdovića 1
E-mail: v-vesoja@microsoft.com
http://www.microsoft.com/unlimitedpotential
Mob: 062/34 04 42
Tel: +387 33 296 710
Fax: +387 33 296 711

Dodatni materijali

Saopstenje_Mircosoft_IPR_Dan.docSaopstenje_Mircosoft_IPR_Dan.doc

©2017 Microsoft Corporation. Sva prava pridržana. Obratite nam se |Uslovi korištenja |Trademarks |Izjava o privatnosti