Kliknite ovdje da instalirate Sliverlight*
Bosna i HercegovinaPromijeni|Sva Microsoftova web-mjesta
Microsoft
Za novinare 

Nastavnik iz BiH prvi u Evropi


Moskva, Rusija – 25. mart 2011. - Microsoft je juče objavio pobjednike 8. Europskog Foruma - Microsoft „Partners in Learning“, događaju na kojem se prepoznaju inovativni nastavnici koji uz pomoć kreativnosti i upotrebe novih tehnologija poboljšavaju nastavni plan i način na koji učenici stiču nova znanja. Iz cijele Europe, ukupno 6 nastavnika je osvojilo prvu nagradu, a njih 18 je dobilo priznanje „lidera“ zbog načina na koje koriste inovativne tehnologije u sklopu svojih predavanja. Svih 24 pobjednika ovog foruma u Moskvi su postali kandidati za takmičenje na „Parneri u učenju“ – Globalnom Forumu koji se održava u novembru ove godine u Washington DC, SAD.

Ovogodišnji pobjednici koji su dobili prva mjesta su: Jasmin Jusić iz Bosne i Hercegovine, u kategoriji „Proširenje učenja izvan učionice“, i Antonin Sekyrka iz Češke Republike u kategoriji „Saradnja“. Belgijanac Steven Ronsijn je osvojio prvo mjesto u kategoriji „Najsavremenija upotreba Microsoft tehnologija u nastavi“, a Roger Lister i Kara Barker- Åström iz Švedske su pobijedili u kategoriji „Izgradnja znanja i kritičnosti“. Narine Baghdasaryan iz Armenije je osvojila prvu nagradu u kategoriji „Inovativnost i podsticanje takmičarskog duha“ .

Bosanskohercegovački pobjednik, Jasmin Jusić, nastavnik iz Srednje ekonomske škole u Sarajevu je izjavio: „Jako sam uzbuđen zbog ove nagrade i još uvijek nisam svjestan veličine i značaja ovog uspjeha za sve nas koji se bavimo obrazovanjem u BiH. Osim činjenice da se vraćam u Sarajevo sa nagradom koju ću sa zadovoljstvom podijeliti sa ostalim nastavnicima i svojim učenicima ujedno se radujem i zbog činjenice što ću biti u mogućnosti da prenesem i novo znanje koje sam imao priliku da steknem tokom boravka u Moskvi razgovarajući sa svim ostalim nastavnicima, a koja će nas sigurno inspirisati za osmišljavanje novih i boljih projekata.“

Pobjednike je odabrao međunarodni žiri koji je sačinjen od obrazovnih stručnjaka, a predsjednica žirija je bila dr. Deirdre Butler, profesorica na Univerzitetu St. Patrick iz Dublina. Marina Vasileva iz Makedonije se takmičila sa više od 80 inovativnih obrazovnih projekata i uspjela osvojiti prestižnu nagradu „Educators Choice“ sa projektom „Bakine igre“.

„Na europskom forumu „Partneri u učenju“, Microsoft obilježava značajna obrazovna dostignuća koja pokazuju kako tehnologija pomaže mladim ljudima da postanu sljedeća generacija poduzetnika,“ izjavila je Lauren Woodman, direktorica Svjetskog Foruma programa Partneri u učenju u Microsoft-u.„Svake godine postavimo izazov za nastavnike kako bi unaprijedili svoje sposobnosti kada je u pitanju upotreba tehnologija u nastavnim procesima. Ovi vrhunski stručnjaci tansformišu obrazovanje i uz pomoć upotrebe tehnologija motivišu učenike za sticanje novih znanja ali ujedno povećavaju efikasnost svojih obrazovnih metoda. Korištenjem tehnologija omogućuju učenicima da steknu znanje koje je neophodno u 21. vijeku i podržavaju proces inovacija u Europi, koji je svakako osnovna alatka u dugoročnom ekonomskom oporavku ove regije.“

Po prvi put u Moskvi, 8. Europski Forum Microsoft „Partneri u učenju“, je okupio više od 300 nastavnika, direktora škola, članova žirija i drugih stručnjaka iz polja obrazovanja, koji su predstavljali više od 40 europskih zemalja.

“Mi u Microsoftu vjerujemo da kvalitetno obrazovanje treba biti dostupno svim ljudima jer je od vitalnog značaja za ekonomski uspjeh u 21. vijeku. Investiranje u obrazovanje je jedan od prioriteta Microsofta, jer na taj način ubrzavamo razvoj društva znanja. Jako smo sretni što smo prije nešto više od dvije godine, pokretanjem globalne inicijative „Partners in Learning“ uspjeli uključiti Bosnu i Hercegovinu u ove procese, te kroz ovaj i druge projekte namjenjene nastavnicima i njihovim učenicima, potaknuti korištenje savremenih tehnologija u obrazovanju. Čestitam Jasminu i rukovodstvu njegove, Srednje ekonomske, škole Sarajevo na odlično osmišljenom projektu i nagradi osvojenoj u velikoj i jakoj konkurenciji. Naravno, pobjednički projekat Jasmina Jusića nam govori da smo također u poziciji da pokažemo ostatku svijeta i potencijale i znanje ove zemlje,“ izjavila je Lejla Zukić-Krivdić, direkorica Microsofta u BiH.

Učesnici Europskog Foruma „Partneri u učenju“ su odabrani na takmičenjima u pojedinačnim zemljala iz cijele Europe. Sljedeći Europski Forum će se održati u Lisabonu, Portugal između 21.-23. marta 2012.

O programu Partneri u Učenju

Program je pokrenut 2003. kao globalna desetogodišnja inicijativa sa investicijom u iznosu od $500 miliona u 114 zemalja, a u koji je uključeno 196 miliona studenata i nastavnika. Od 2003. godine do sada, kreirano je ukupno 52 inovativne mreže nastavnika i osnovano 12 škola sa inovativnim pristupom obrazovanju. Program „Partneri u učenju“ se fokusira na tri glavna područja koja imaju najveći potencijal da osnaže i transformišu obrazovanje: inovativne škole, inovativni nastavnici i inovativni studenti, a cilj je da se ohrabri saradnja između obrazovnih radnika u svijetu glede novih pristupa učenju, a ujedno da se studentima omogući pristup programima i obrazovnim planovima koji integriraju tehnologiju u sam proces učenja.

Microsoft BiH

Kompanija Microsoft Bosna i Hercegovina osnovana je sredinom 2006. godine. U cjelosti je u vlasništvu Microsoft Corporation, Redmond, WA i posvećena je razvoju bosanskohercegovačkog IT tržišta. Primarna djelatnost Microsoftovog ureda u BiH je razvoj prodajne mreže, uključujući marketing, konsultantske usluge, organizaciju stručne i tehničke podrške. U saradnji s domaćim partnerskim kompanijama, Microsoft posvećuje posebnu pažnju omogućavanju razvoja cjelovitih, pouzdanih i skalabilnih rješenja koja će zadovoljiti specifične poslovne potrebe korisnika u Bosni i Hercegovini.

Za više informacija o Microsoftu, posjetite Web stranice http://www.microsoft.com/bs/ba/ ili http://www.microsoft.com/presspass/

Dodatne informacije, samo za novinare:

Vedran Šolaja, Marketing Communication Manager
Microsoft BiH, Sarajevo, Fra Anđela Zvizdovića 1
E-mail: v-vesoja@microsoft.com
http://www.microsoft.com/unlimitedpotential
Mob: 062/34 04 42
Tel: +387 33 296 710
Fax: +387 33 296 711
http://www.microsoft.com/bih

Anida Jusufović, Menadžer programa Partneri u Učenju
Microsoft BiH, Sarajevo, Fra Anđela Zvizdovića 1
Mob: 062/34 00 88

Dodatni materijali

Microsoft BiH_Pobjednici na Europskom Forumu Parneri u ucenju_FINAL.docMicrosoft BiH_Pobjednici na Europskom Forumu Parneri u ucenju_FINAL.doc
Galerija fotografija


Jasmin Jusic


©2017 Microsoft Corporation. Sva prava pridržana. Obratite nam se |Uslovi korištenja |Trademarks |Izjava o privatnosti