Натиснете тук, за да инсталирате Silverlight*
БългарияПромяна|Всички уеб сайтове на Microsoft
Microsoft
Microsoft - Прес център 
|Начална страница

Продуктите на Microsoft вече и на български език

Публикувано: София, 13 февруари 2002 г.
Microsoft Bulgaria официално ще пусне на пазарa първата българскa версия на Windows XP Professional, Office XP Professional и Office XP SBE на 28 март 2002 г.

С новата версия на продуктите си Microsoft предоставя на своите клиенти на българския пазар възможност за лесен и бърз достъп до необходимата информация, по-пълноценно използване на функционалността на продуктите, усвояване на най-новите технологии на български език.

"Българската версия на Windows XP Professional и на Office XP Professional може да се определи като най-значимия проект на компанията на българския пазар. Много хора в България не ползват английски език, което затруднява не само тях, но и работата на съответните фирми с нови компютърни продукти. Ние вярваме, че този проект ще улесни държавните институции, голяма част от българските фирми и организации, училищата и университетите. Локализацията на продуктите на Microsoft е реална стъпка в изграждането на българското информационно общество", каза пред журналистите Теодор Милев, управляващ директор на Microsoft Bulgaria.

Основната цел при разработването на версия на Windows XP на български е тя да осигури лесен достъп на потребителите, които предпочитат да използват български език, и постигане на експертно ниво на работа. Локализираните продукти на Microsoft ще открият нови възможности за развитие - повишаване на ефективността на държавната администрация, нови хоризонти в образованието, употреба в слабо компютризирани области като здравеопазване, правораздаване, както и качествено нови взаимоотношения между граждани, фирми и държава.

Българската версия на MS Windows включва "българска обвивка" на Windows XP Professional, частична помощна информация, съобщения за грешки и лицензионно споразумение. Локализираната версия на пакета бизнес програми MS Office обхваща потребителския интерфейс, помощната информация и лицензионното споразумение на програмата за текстообработка Microsoft Word и програмата за работа с електронна поща и календар Microsoft Outlook.

Управлението на проекта, обучението на подизпълнителите, сглобяването, промените в кода и тестването за грешки са реализирани от екип на Microsoft MILS, Ирландия. Тяхна е и общата отговорност за качеството на проекта. Microsoft MILS е възложил на български фирми професионалния превод, лингвистичния анализ, изграждането и проверката на речника и на различните предварителни версии на продуктите.

С локализираната версия на продуктите Windows XP и Office XP Microsoft не само увеличава инвестициите си в България, но и разширява кръга на потребителите, използващи техни програми. Логиката на развитие на IT пазара, поетият ангажимент в рамките на цялостното споразумение с държавната администрация, както и изградената инфраструктура от партньори, центрове за поддръжка и обучение са в основата на този амбициозен проект, а осъществяването му е естествен резултат от впечатляващото присъствие на Microsoft в България.

За повече информация, моля, свържете се с офиса на Microsoft Bulgaria на телефон (02) 96 57 371.

*