Натиснете тук, за да инсталирате Silverlight*
БългарияПромяна|Всички уеб сайтове на Microsoft
Microsoft
Microsoft - Прес център 
|Начална страница

Един от всеки двама потребители се притеснява от възможна загуба на данни или кражба на идентичност в следствие използването на пиратски софтуер

Ново международно изследване показва, че 80% от анкетираните имат редица притеснения относно рисковете от използването на фалшифициран софтуер

Публикувано: София, 17 ноември 2010

София, 17 ноември 2010 г. – Днес Microsoft публикува резултатите от мащабно изследване сред потребителите, което проучва нагласите на повече от 38 000 души от 20 държави по целия свят спрямо пиратския софтуер. Резултатите осигуряват едно от най-безспорните доказателства до този момент, че хората по целия свят виждат реална опасност от използването на такъв софтуер. Трима от всеки четири потребители са съгласни, че пиратският софтуер не е толкова безопасен, колкото оригиналния и са посочили като свои основни притеснения загубата на данни и кражбата на идентичност. Анкетираните безусловно подкрепят правителствата и индустриите, които вземат мерки срещу софтуерното пиратство.

“Потребители от целия свят ни сигнализират за фалшифициран софтуер,“ каза Дейвид Фин, който оглавява юридическия отдел на Microsoft за борба срещу софтуерното пиратство. „Те искат да знаят какво могат да направят, за да се защитят. Те искат факти. Искат индустрията и правителствата да заемат твърда позиция срещу това явление и да вземат необходимите мерки. Нашият ангажимент е да направим всичко по силите си, за да им помогнем.“

Според данните, които бяха обявени днес, 70% от потребителите, участвали в изследването, са изразили мнение, че оригиналният софтуер е по-сигурен, по-стабилен и по-лесен за поддръжка.

Присъствието на висококачествени фалшификати на софтуерни продукти правят различаването истинско предизвикателство дори за хората, които ежедневно работят с тези технологии. Мнозинството от анкетираните споделят, че биха избрали оригинален софтуер, ако имат възможността да направят такъв избор, но по-малко от половината вярват, че потребителите могат да разпознаят фалшификат, ако им се наложи.

Данните потвърждават най-честите оплаквания на тази тема в сайта на Microsoft “How to Tell” (www.howtotell.com). Повече от 300 000 потребители са подали сигнал в този сайт от 2005 г. насам, като са споделили подробности за пиратски софтуер, който е заразил техните компютри с вируси и други видове зловреден код, или просто не е работел правилно.

Това, за съжаление, се случва и с български потребители. Ето какво споделя Калин К. от София, който се обърна за съдействие към Майкрософт след закупуване на фалшифициран софтуер. Той е управител на малка фирма в града и често купува софтуер онлайн: „Закупувам за свои нужди софтуер от случайни източници в eBay. Имам няколко случая, в които полученият софтуер се оказа фалшив. В някои от тези случаи външният вид беше почти перфектно изработен, с много, много малки разлики от оригинала. В други - видимо изглеждаше неперфектен. Смятам, че този вид покупки трябва да се правят с ясното съзнание за поеманите рискове относно съотношението легални/фалшиви продукти, предлагани на пазара. Тези, които искат да рискуват, е добре максимално да проучват всичко около продукта, преди да се извърши покупката, защото понякога дори и "продавачът" да е с добри отзиви, може самият той да не знае какво продава. А в случай на измама на практика почти няма "легален" път, за да се развали сделката или да се получи помощ относно легалността на продукта. Най-перфектно са изработени фалшификатите на най-масово продаваните продукти като Windows 7 Ultimate. При фалшификата на Windows 7 Ultimate, eдинствената разлика е в начина на поставяне на така наречената холограмна лента в етикета за автентичност на продукта. Всичко друго е съвсем като при оригинала. В почти всички случаи на фалшив софтуер има и някакви допълнителни етикети или надписи, допълнително поставени и различаващи кутиите от оригинално изработените. От опита си мога да заключа, че има масово "фабрично" производство на много от софтуерните продукти. От пазара се вижда, че засега няма ефективен начин за борба с тези изглежда "закриляни" нелегални производства“.

Докато потребителите все по-често сигнализират за наличието на пиратски софтуер на пазара, те очакват и от индустрията и правителствата решение на проблема. 65% от анкетираните очакват действия от страна на правителствата, а 72% са на мнение, че софтуерната индустрия трябва да бъде по-активна в решаването на този проблем. 75% се съгласяват, че потребителите имат нужда от начини да се защитят сами от купуването на фалшифициран софтуер в следствие на недоглеждане от тяхна страна.

„Резултатите от това проучване показват, че има необходимост софтуерната индустрия да говори повече за рисковете от използването на пиратски компютърни програми и да информира потребителите как да различават оригиналния от нелицензирания софтуер,“ каза Велизар Соколов, юридически представител за територията на България на Сдружението на издателите на бизнес софтуер (СИБС). „Убеден съм, че потребителите не искат да използват пиратски софтуер. Това, от което имат нужда, е да бъдат сигурни, че купуват оригинален продукт и да знаят как да го разграничат от фалшивия.“

Усилията на Microsoft за спиране на софтуерното пиратство

Microsoft инвестира в създаването и разпространението на информационни материали, за да помогне на потребителите да се защитят и да направят своя избор; в нови технологии, които правят фалшифицирането на софтуер по-трудно; и в активна работа с правителствата по целия свят, за да бъдат ефективно прилагани законите против софтуерните пирати и те да бъдат изправени пред правосъдните органи.

Microsoft препоръчва на потребителите да проверяват дали техният софтуер преминава успешно тестът за валидация на Windows (www.microsoft.com/genuine), всеки път щом придобиват софтуер от Интернет или предварително инсталиран на новозакупените от тях компютри.

Как потребителите могат да сигнализират за софтуерно пиратство

Сигналите от потребителите са ключов елемент в борбата на Microsoft срещу софтуерното пиратство. Microsoft окуражава всеки, който се съмнява в оригиналността на своя софтуер, да сигнализира на piracy@microsoft.com. Повече информация за оригиналните продукти на Microsoft може да бъде намерена на http://www.howtotell.com.

За Майкрософт:

Основана през 1975г., Майкрософт (Nasdaq “MSFT”) е световен лидер в разработването и предлагането на софтуер, услуги и решения, които помагат на хората и на бизнеса за пълна реализация на техните възможности. Майкрософт разработва бизнес приложения от висок клас Microsoft Dynamics. В световен мащабима над 1800 специализирани браншови решения като допълнения към ERP системите, изградени на базата на най-добрите практики в различни индустрии.

За повече информация:

Наталия Димитрова
“Връзки с обществеността”
Майкрософт България
Т: 02/9657 333
М: 0889 400 177
E: v-natdi@microsoft.com