Ovatko pilvipalvelut oikea ratkaisu omalle pienyrityksellesi?

Ajankohtaista
Uutis- ja tietolähde yrityksille. Tutustu ajankohtaisiin artikkeleihin, joilla voit parantaa yrityksesi tehokkuutta.
-

Ovatko pilvipalvelut oikea ratkaisu omalle pienyrityksellesi?

Ovatko pilvipalvelut oikea ratkaisu omalle pienyrityksellesi?

Pilvipohjaiset palvelut soveltuvat erinomaisesti kaikenkokoisille yrityksille, sillä investointikustannukset ovat pienet, maksut määräytyvät käytön mukaan, ohjelmistot ja tiedot ovat joustavasti käytettävissä, ja palveluntarjoaja huolehtii useimmista monimutkaisista ja usein kalliista hallintatoiminnoista.

Pilvipalveluiden ansiosta sovellukset, jotka aiemmin oli tarkoitettu vain suuryritysten käyttöön (esimerkiksi CRM, myynnin hallinta, palvelukeskukset ja puheluiden nauhoitus), ovat nyt kaikenkokoisten yritysten saatavilla aina kahden hengen pienyrityksestä yrityksiin, joiden liikevaihto saattaa yltää jopa 20 miljoonaan euroon. Esimerkiksi yksi keskeisimmistä Microsoft Office 365:n eduista on se, että sen ansiosta tutut Microsoft Office -työkalut ovat käytettävissä käytännössä mistä tahansa. Lisäksi se sisältää laadukkaat yritystason IT-palvelut, joita on helppo hallita.

Pilvipalveluiden kiistattomista eduista huolimatta jotkin kasvavat yritykset tarvitsevat neuvoja itselleen parhaiden pilvisovellusten valinnassa sekä niiden käyttämisessä mahdollisimman tehokkaasti. Monet yritykset saattavat myös olla huolissaan siitä, ovatko heidän tietonsa turvassa pilvipalveluissa. Seuraavassa on joitakin tärkeitä faktoja, jotka kannattaa tuntea, sekä kysymyksiä, joita kannattaa esittää pilvipalveluiden tarjoajalle ennen pilvipalveluiden tilaamista.

Mitä pilvitekniikka tarkalleen ottaen tarkoittaa?

Pilvipalvelut tarkoittavat yksinkertaisesti Internetissä tapahtuvaa tietojenkäsittelyä. Sen sijaan, että sovellukset asennettaisiin tietokoneeseen, käyttäjät voivat käyttää niitä suoraan verkkosivustosta. Sama koskee tietojen tallentamista. Sen sijaan, että tallentaisit tärkeät työsi oman tietokoneesi kansioihin, voit tallentaa ne etäyhteyden välityksellä ”pilveen”. Se tarkoittaa sitä, että tiedot sijaitsevat etäpalvelimessa, jota voit käyttää mistä tahansa tietokoneesta, lähes mistä sijainnista vain.

Miksi pilvipalveluja kannattaa käyttää?

Pilvipalvelut ja niihin tallentaminen säästää paikallista tallennustilaa sekä auttaa tietojen suojaamisessa, jos jotakin tapahtuu tietokoneeseen tallennetuille tiedostoille. Pilvipalveluihin voit tallentaa niin paljon tai niin vähän tietoja kuin haluat, ja maksut määräytyvät yleensä käytön mukaan. Se puolestaan tarkoittaa sitä, että sinun ei tarvitse päivittää omia laitteistojasi ja voit jatkaa tallentamista ja työskentelyä ilman rajoituksia. Koska pilvijärjestelmä muodostuu useista eri palvelimista, kaistanleveysvaatimuksia voidaan kasvattaa tarpeen mukaan, joten voit helposti hankkia itsellesi lisätilaa.

Mitkä pilvisovellukset soveltuvat liiketoiminnalleni?

Kaikilla yrityksillä on erilaiset tarpeet ja erilaisia käyttötarkoituksia pilvisovelluksille – löydä oikeat palvelut juuri omalle liiketoiminnallesi. Kysy pilvipalveluiden tarjoajalta, voidaanko heidän palvelunsa integroida nykyisten ratkaisujesi kanssa – esimerkiksi yrityksesi puhelinjärjestelmän ja kuulokkeiden, käyttämäsi sähköpostiohjelman ja liiketoimintaohjelmistojen kanssa. Pyydä nähtäväksesi erityisiä esimerkkejä muiden asiakkaiden onnistuneista integroinneista. Vaihtoehtoisesti jos olet vasta aloitteleva yritys, jolla on vain vähän paikallisia IT-laitteita, kysy, millaisia palveluja palveluntarjoaja voi tilanteeseesi tarjota.

Millaista tukea on saatavana tarjottuja pilvipalveluja varten?

Kun tilaat pilvipalveluja, saat ne toimintavalmiuteen jopa alle päivässä, mutta ennen sitä on tärkeää varmistaa, millaisia tukipalveluja on käytettävissä käyttöönottovaiheessa sekä myös käytön alkuaikana. Suurin osa sovelluksista on erittäin helppoja käyttää, mutta siitä huolimatta kannattaa selvittää, miten sovelluksista saa parhaimman hyödyn. Lisäksi työntekijöiden opetellessa käyttämään uusia sovelluksia herää yleensä kysymyksiä. Pilvipohjaisten palvelujen tavoitteena on poistaa mahdollisimman monta tuki- ja hallintatoimintoihin liittyvää ongelmaa. Varmista, että tukiresursseja on käytettävissä ainakin käytön ensimmäisen 30 päivän ajan, jotta työntekijäsi voivat rauhassa opetella palvelujen käyttöä ja sinä voit selvittää, miten yrityksesi voi hyötyä pilvisovelluksista parhaalla mahdollisella tavalla.

Mitkä ovat palvelujen käytön tärkeimmät ehdot?

Pyydä palveluntarjoajalta tarkat tiedot pilvisovellusten käyttöehdoista. Voiko palveluihin lisätä joustavasti uusia käyttäjiä, voiko käytettävien palvelujen määrää vähentää, tai voiko sovellusmoduuleja ja ominaisuuksia valita tarpeen mukaan? Muista, että tarpeesi saattavat muuttua molempiin suuntiin, ja on tärkeää, että palveluntarjoaja ottaa sen huomioon. Kysy lisäksi, millaisia palvelujen laatua koskevia ehtoja ja palvelutasosopimuksia palveluihin sisältyy. Kysy, kuka liiketoimintatietojasi isännöi. Selvitä, taataanko tietty sovellusten käytettävyysaikataso. Palvelinongelmat tai virtakatkokset eivät yleensä vaikuta pilvisovelluksiin, koska niitä ylläpidetään erittäin hyvin suojatuissa suuryritystason palvelukeskuksissa, joissa tiedot varmuuskopioidaan säännöllisesti. Siitä huolimatta on hyvä tietää, missä tietoja säilytetään, sekä se, millaisen suorituskyvyn ja käytettävyyden pilvipalvelut voivat yrityksellesi tarjota.

Miten hyvin pilvipalvelut suojataan?

Millä tavoin käyttämissäsi pilvipalveluissa olevat tiedot suojataan? Yrityksillä ei ole varaa menettää tietojaan tai joutua virus- tai haittaohjelmahyökkäysten kohteeksi. Pilvisovellukset ovat yleisesti ottaen paikallisia ratkaisuja turvallisempia käyttää, koska infrastruktuuri on paremmin suojattu sekä epärehellisiltä yksityishenkilöiltä että esimerkiksi troijalaishyökkäyksiltä. Tietosi ovat siis todennäköisesti paremmin suojattuja pilvipalveluissa – mutta varmista silti, että saat palveluntarjoajalta täsmälliset tiedot istuntojen ja tallennussijaintien suojauskäytännöistä.

 

Lisätietoja Microsoftin pilvipalveluista.

Kokeile Microsoftin pilvituotteita ILMAISEKSI.

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Seuraa meitä: Twitter Facebook Tilaa uutiskirje

Lisää aiheesta: