Windows 7 Bureau-accessoires: WordPad
 

 Tips & Ideeën

 
 • aug
  29
  20
  11

  Windows 7 Bureau-accessoires: WordPad

  System Account
  05:57 AM

  Windows 7 Bureau-accessoires: WordPad

  Windows wordt sinds jaar en dag geleverd inclusief een aantal handige (hulp)programma's. Ze zijn te vinden in de map Bureau-accessoires en net als het besturingssysteem zelf zijn ook deze programma's in Windows 7 verder verbeterd. In dit eerste artikel aandacht voor het vernieuwde WordPad.


  WordPad is een uiterst flexibele tekstverwerker

  WordPad is de standaard met het Windows besturingssysteem meegeleverde tekstverwerker. Jarenlang veranderde het programma nauwelijks, maar de versie die nu met Windows 7 wordt meegeleverd heeft een volledige metamorfose ondergaan. Om te beginnen bezit het programma nu net als Microsoft Office Word 2007 en 2010 een lint. Deze overzichtelijke balk met duidelijke knoppen vervangt het traditionele menu. Als je al gebruik maakt van Windows 7, maar nog met Word 2003 werkt dan kun je nu vrij eenvoudig kennismaken met de voordelen van het werken met het lint. Door de overzichtelijke indeling van dit lint kun je beter dan ooit zien waarmee je bezig bent. Probeer het volgende maar eens uit:

  1. Kies Starten en typ in het vak Programma's en bestanden zoeken de tekst wordpad.
  2. Start WordPad door op de programmanaam te klikken.
  3. Typ een paar regels tekst.
  4. Selecteer alle tekst.
  5. Het tabblad Start is standaard geselecteerd, zodat je de opties hierin standaard ziet. Klik op de tab Beeld om een aantal weergaveopties te zien.
  6. Elk tabblad is onderverdeeld in groepen, waarin weer knoppen of andere keuzemogelijkheden zitten. Zoek in de groep Weergeven of verbergen het selectievakje Liniaal en klik erop. De liniaal wordt uitgeschakeld.
  7. Als je de muis stilhoudt boven een optie, wordt uitgelegd wat de desbetreffende functie doet.
  8. Klik op de tab Start.
  9. Klik in de groep Lettertype op de vervolgkeuzelijst met lettertypen. De naam van elk lettertype wordt in dat lettertype weergegeven.
  10. Houd de muis boven een lettertype: de geselecteerde tekst in het document wordt tijdelijk opgemaakt met dat lettertype, zodat je kunt beoordelen of dit is wat je wilt. Zo niet, wijs dan een ander lettertype aan en klik erop wanneer je tevreden bent.

  Zoals je ziet gaat het opmaken van de tekst dankzij het lint bijzonder vlot.

  Schermafbeelding: WordPad is een uiterst flexibele tekstverwerker

  top


  Indelingsopties

  WordPad beschikt nu ook over meer indelingsopties, zoals markeren, opsommingstekens, regeleinden en nieuwe kleuren. Zo gebruik je de nieuwe indelingsopties:

  1. Start WordPad en typ een paar regels tekst.
  2. Selecteer een woord door erop te dubbelklikken.
  3. Probeer de mogelijkheden van de vervolgkeuzelijsten Markeerkleur van letter en Tekstkleur in de groep Lettertype uit.
  4. Selecteer alle tekst.
  5. Open uit de groep Alinea de vervolgkeuzelijst Een lijst beginnen. Wijs Opsommingsteken aan, maar klik nog niet. De tekst wordt voorzien van een opsommingsteken.
  6. Wijs Nummering aan en zie dat de tekst nu wordt voorzien van een volgnummer. Klik op de opsommings- of nummeringsmethode om deze toe te passen.
  7. Klik op de tab Beeld en kies in de groep Instellingen de optie Automatische terugloop. Deze functie kent nu de opties Geen terugloop (tekst loopt door totdat je op Enter drukt), Terugloop volgens venster (de vensterrand bepaalt de regelterugloop) en Terugloop volgens liniaal.

  Ook nu valt de flexibiliteit en het gebruiksgemak van WordPad op. Je kunt sneller dan ooit de indelingsopties van je documenten wijzigen.

  Schermafbeelding: Indelingsopties

  top


  Afdrukvoorbeeld

  Ook het afdrukvoorbeeld is verbeterd! En ook in deze modus beschikt WordPad over een lint. Probeer het maar eens uit:

  1. Start WordPad en open een document.
  2. Klik op de blauwe knop links van de tab Start om het WordPad menu te openen.
  3. Kies Afdrukken >> Afdrukvoorbeeld. Je krijgt vervolgens een keurig afdrukvoorbeeld van het desbetreffende document te zien, zodat je precies weet hoe het document er op papier zal uitzien.
  4. Klik in de groep In-/Uitzoomen op de optie Twee pagina's om twee pagina's naast elkaar te kunnen bekijken.
  5. In de groep Voorbeeld kun je via de opties Vorige pagina en Volgende pagina snel door het document bladeren.
  6. In de groep Afdrukken kun je via de optie Pagina-instelling onder andere het paginaformaat, de afdrukmarges en de afdrukstand wijzigen.
  7. Via Afdrukken kun je het desbetreffende document naar de printer sturen of anders het Afdrukvoorbeeld sluiten door in de groep Sluiten op Afdrukvoorbeeld sluiten te klikken.
  Schermafbeelding: afdrukvoorbeeld

  top


  Bestandsformaat

  Deze nieuwe versie van WordPad ondersteunt nu ook het standaard Word 2007- en Word 2010 bestandsformaat. Deze programma's gebruiken het nieuwere .docx-bestandsformaat, dat door WordPad nu zowel gelezen als geschreven kan worden. Probeer het maar uit:

  1. Start WordPad.
  2. Klik op de blauwe knop links van de tab Start om het WordPad menu te openen.
  3. Klik op Openen.
  4. Standaard worden alle WordPad-compatibele bestanden getoond. Dat zijn alle .rtf, .docx, .odt (Open Document) en .txt bestanden. Open een document als je er één hebt, kies anders Annuleren.
  5. Om het huidige document op te slaan klik je op de blauwe knop en wijs je naar Opslaan als.
  6. Klik dan op Office Open XML-document om het document op te slaan in het Office Open XML formaat van Word 2007 en hoger.

  Dankzij de ondersteuning van het .docx-bestandsformaat kan WordPad nu alle typen Word-documenten lezen en zijn alle documenten gemaakt met WordPad uitwisselbaar met alle Word-versies.

  Schermafbeelding: bestandsformaat

  top


  Tot slot

  WordPad bezit natuurlijk niet zoveel functies en mogelijkheden als Office Word 2010, maar het is prima geschikt om onderweg op je notebook documenten te lezen of om eenvoudige documenten aan te maken. Dankzij het voor velen inmiddels vertrouwde lint kun je er zo mee uit de voeten en door de ondersteuning van het nieuwe .docx-bestandsformaat zijn de bestanden uitwisselbaar met Word 2007 en 2010.

  En het mooiste van alles: WordPad is al standaard op je Windows 7 notebook aanwezig!

  top


   
   
 

 laatste artikelen

 
Pinpoint