Hoe te upgraden naar Windows 8
 

 Tips & Ideeën

 
 • okt
  26
  20
  12

  Hoe te upgraden naar Windows 8

  System Account
  00:49 AM

  Om beter te kunnen werken met moderne computers met aanraakgevoelige schermen en tablets beschikt Windows 8 over een geheel vernieuwde, moderne gebruikersinterface met touch-functionaliteit. Het nieuwe besturingssysteem beschikt echter ook nog over het vertrouwde Windows Bureaublad en kan ook prima overweg met muis en toetsenbord. Windows 8 kan dus ook uitstekend uit te voeten op een traditionele desktop computer. Kortom, tijd om up te graden. Voor de prijs hoef je het niet te laten, want voor slechts € 29,99 kun je een (downloadable) upgrade versie van Windows 8 via de Microsoft store aanschaffen.

  Screenshot Windows 8 Pro


  Verschillende versies

  Windows 8 is leverbaar in vier verschillende versies, te weten Windows 8, Windows 8 Pro, Windows 8 Enterprise én Windows RT. Laatstgenoemde versie draait uitsluitend op tablets met een ARM-processor. Van de overige versies is Windows 8 Pro voor (klein)zakelijke gebruikers de beste keus. Deze versie beschikt over alle mogelijkheden van de standaard editie, maar bezit bovendien de mogelijkheid om bestanden door middel van encryptie te beveiligen, ondersteuning van domeinverbindingen en de mogelijkheid om virtuele omgevingen te draaien. Bij de keuze van je upgrade-versie dien je ook rekening te houden met het feit dat je een 32-bits systeem niet kunt upgraden naar een 64-bits versie van Windows 8 en een 64-bits systeem naar een 32-bits Windows 8 gaat ook niet. Hou daarnaast ook rekening met de minimale systeemvereisten, te weten 1 GHz 32-bit (x86) of 64-bit (x64) processor of sneller, 16 GB (32-bits) of 20 GB (64-bits) opslagruimte, 1 GB RAM-geheugen of meer en een DirectX 9 grafische kaart met het stuurprogramma WDDM 1.0.

  Screenshot Surface

  top


  Windows Easy Transfer

  De upgradeprocedure is in principe voor alle systemen gelijk, maar er zijn verschillen met betrekking tot de mogelijkheid van het overzetten van bestaande computerinstellingen en bestanden. Je kunt met behulp van Windows Easy Transfer bestanden en instellingen van je oude Windows-versie naar Windows 8 migreren. Hiermee kan je de volgende gegevens overzetten: gebruikersaccount, e-mail, documenten, internetfavorieten, muziek, video's, afbeeldingen enzovoort. Na het draaien van dit hulpprogramma verschijnt een lijst met de overgezette items, programma's die je mogelijk opnieuw moet installeren en koppelingen naar programma's die je misschien (opnieuw) moet downloaden.

  Screenshot Windows Easy Transfer

  top


  Back-up

  Maak voordat je de computer naar Windows 8 gaat upgraden ook voor alle zekerheid een back-up van al je bestanden naar een externe harde schijf, cd, dvd, USB-drive of netwerkmap te maken. Noteer ook je wachtwoord als je een vingerafdruk of ander biometrisch apparaat gebruikt om je na de upgrade eventueel weer aan te kunnen melden op je pc. Het beste kan je ook een complete back-up van de volledige harddisk (C:/) van je computer maken. Je bent er dan altijd zeker van dat je alle bestanden hebt veiliggesteld. Heb je besloten je huidige computer te upgraden en al je bestanden veiliggesteld, stop dan de Windows 8 dvd-schijf in de dvd-speler van je computer. Heeft je computer geen dvd-speler, maak dan gebruik van een USB-stick. Je hebt nu de keus om de upgradeprocedure via de Windows Verkenner op te starten of vanaf dvd.

  top


  Upgraden via de Verkenner

  In dit geval zal de huidige Windows-versie worden vervangen. Je krijgt dan tijdens de upgradeprocedure een venster genaamd Kies wat u wilt behouden te zien. Een en ander hangt sterk af van de huidige versie van Windows op je computer. In de praktijk zal bij een upgrade van Windows 7 naar Windows 8 meer over kunnen worden gezet, dan bijvoorbeeld bij een upgrade vanaf Windows XP. Afhankelijk van je huidige Windows-versie zal in bovengenoemd venster een of meer van de volgende opties worden getoond:

  • Windows-instellingen
   Windows-instellingen als Toegankelijkheid, je bureaubladachtergrond, internetfavorieten en -geschiedenis blijven behouden. Niet alle instellingen worden verplaatst.
  • Persoonlijke bestanden
   Alles wat bewaard wordt in de map Gebruiker wordt beschouwd als een persoonlijk bestand, zoals de mappen Documenten en Bureaublad.
  • Apps
   Apps die compatibel zijn met Windows 8 kunnen worden overgezet, terwijl andere opnieuw moeten worden geïnstalleerd.
  • Niets
   Bij deze optie wordt alles verwijderd en je huidige versie van Windows vervangen door Windows 8. Je persoonlijke bestanden worden verplaatst naar de map windows.old.
  Kies de gewenste optie en volg de aanwijzingen op het scherm om de upgrade af te ronden. Na de upgrade kan je je oude bestanden terugvinden in de map windows.old.

   

  Screenshot Windows 8 Setup

  top


  Upgraden vanaf dvd

  In dit geval krijg je tijdens de upgradeprocedure het venster Welk type installatie wilt u uitvoeren? te zien. Je kunt hier kiezen uit de opties Upgrade: Windows installeren en bestanden, instellingen en toepassingen behouden en Aangepast: Alleen Windows installeren (geavanceerd). Als je kiest voor de upgrade, dan verschijnt een melding dat dit niet mogelijk is. Je kunt de upgrade alleen uitvoeren via de Windows Verkenner (zie bovengenoemde methode). Als je kiest voor het alleen installeren van Windows, dan zal de upgradeprocedure meteen starten. Volg daarna de aanwijzingen op het scherm. Nadat de upgrade is voltooid kan je de oude bestanden terugvinden in de map windows.old.

  Screenshot Windows Setup

  top


  Tot slot

  Heb je een verouderde Windows-computer en moet je bijna alles opnieuw installeren, dan kun je natuurlijk ook overwegen om meteen een nieuwe Windows 8 computer of tablet aan te schaffen. Dat is wel duurder dan je bestaande computer upgraden, maar je hebt wel meteen een up-to-date computer en dankzij het touchscreen kan je dan optimaal gebruik maken van de nieuwe touch-functies van Windows 8. Raadpleeg de Windows 8 website om de computer of tablet te vinden die bij jou past. Succes!

  top

   

   

  Gerelateerde artikelen

   

   

   
   
 

 laatste artikelen

 
Pinpoint