Werken met Office in Windows 8
 

 Tips & Ideeën

 
 • nov
  12
  20
  12

  Werken met Office in Windows 8

  System Account
  05:19 AM

  Met de komst van Windows 8 zijn ook de mogelijkheden van Office uitgebreid. Vooral de combinatie van Office 2010 met SkyDrive biedt zakelijke gebruikers onderweg veel gemak.

  Bezitters van Microsoft Office kunnen gerust zijn. Alle vertrouwde Office-applicaties werken ook gewoon onder Windows 8. Je kunt de gewenste applicatie eenvoudig starten door op het Startscherm op de desbetreffende tegel te klikken. Elke Office-applicatie heeft na installatie namelijk automatisch een eigen tegel op het Startscherm gekregen. Dat geldt ook voor oudere Office-versies als Office 2003 en 2007. Klik je bijvoorbeeld op de Word-tegel, dan schakelt Windows 8 automatisch van het Startscherm over naar het Windows Bureaublad en opent de Word-applicatie. Je kunt dan op de gebruikelijke manier een document beginnen of een bestaand document openen en bewerken. Ben je klaar, dan sla je het desbetreffende document op de bekende wijze op en sluit je de Office-applicatie via Bestand >> Sluiten. Kortom, weinig nieuws onder zon. Of toch wel?

  Met de komst van Windows 8 zijn ook de mogelijkheden van Office uitgebreid.


  Office 2010

  Voor gebruikers van Office 2010 biedt Windows 8 een aantal slimme extra's. Zo kun je als je over Office 2010 beschikt documenten rechtstreeks vanuit de Office-applicatie op SkyDrive opslaan. Dat is uitermate handig, want hierdoor zijn de bestanden ook onderweg op een Windows 8 tablet of Windows Phone te benaderen. Dat opslaan is simpel en werkt in alle Office-applicaties - Word 2010, Excel 2010 en PowerPoint 2010 - als volgt:

  1. Open een bestaand document of maak een nieuw document aan.
  2. Kies als het document gereed is Bestand >> Opslaan en verzenden >> Opslaan naar web.
  3. Klik – indien nodig - vervolgens in het rechter venster Opslaan in Windows Live op de knop Aanmelden.
  4. Voer in het venster Verbinding maken met docs.live.net jouw Windows Live ID-referentie en wachtwoord in en klik op OK. Als je Hotmail, Messenger of Xbox Live gebruikt dan heb je al een Windows Live ID. Als je nog geen Windows Live ID hebt, dan kun je via de optie Registreren er een aanmaken.
  5. Selecteer na te zijn ingelogd onder Microsoft SkyDrive de gewenste map waarin je het document wilt opslaan en klik op Opslaan als.
  6. Geef in het document in het dialoogvenster Opslaan als een naam en klik op Opslaan. Het document is nu opgeslagen in een map in je SkyDrive-account.
  7. Klik tot slot op Bestand >> Sluiten.

  Tot zover klinkt alles bekend, maar om een bestand van SkyDrive te openen kun je nu als Windows 8-gebruiker met de muiscursor in de linker bovenhoek van de Office 2010-applicatie gaan staan waar nu een klein schermpje verschijnt. Klik op dit schermpje en jouw SkyDrive-mappen komen - mits ingelogd - direct in beeld. Klik op het te openen bestand en het desbetreffende document verschijnt in de bijbehorende Office-applicatie. Wil je geen bestand openen, dan kun je op dezelfde manier door de muis in de linker bovenhoek te plaatsen en te klikken terugkeren naar je Office-applicatie. Handig, nietwaar?

  Office 2010

  top


  SkyDrive tegel

  Als Windows 8-gebruiker kun je dankzij SkyDrive waar je ook bent - mits je over een internetverbinding beschikt - via de tegel SkyDrive op je Windows 8 notebook, tablet of Windows Phone met één klik bij je documenten. De werking is - wederom - kinderlijk eenvoudig:

  1. Klik op het Startscherm van je Windows 8 notebook, tablet of Phone op de tegel SkyDrive.
  2. Selecteer de map waarin je het desbetreffende document hebt opgeslagen.
  3. Klik op de bestandsnaam. Het document wordt geopend in de bijbehorende Office Web App.
   Let op: Staat Office 2010 op je notebook dan zal het document uiteraard daarin (weer) worden geopend, maar ontbreekt Office dan zal de bijbehorende Office Web App worden gestart.
  4. Bewerk het bestand en klik na afloop op Opslaan.
  5. Sluit tot slot SkyDrive.

  Beschik je over een oudere Office-versie en wil je ook van bovengenoemde functionaliteit gebruik kunnen maken, dan zul je je Office-documenten eerst handmatig moeten uploaden naar SkyDrive. Office 2010-gebruikers hebben het dus beduidend gemakkelijker.

  SkyDrive tegel

  top


  Office Web Apps

  Ben je onderweg en heb je geen Office tot je beschikking of werk je op een ander platform dan Windows, dan nog kun je via een webbrowser Office-documenten in SkyDrive aanmaken en beheren. Via de website Office Web Apps kun je gratis aanmelden. Daarna kun je als volgt in bijna elke willekeurige webbrowser Office-documenten aanmaken en beheren:
  1. Surf naar https://skydrive.live.com
  2. Meld je aan met jouw Windows Live ID inlognaam en wachtwoord.
  3. Klik bovenaan het browservenster op Maken en kies de gewenste applicatie. Je kunt kiezen uit de opties Word-document, Excel-werkmap, PowerPoint-presentatie of OneNote-notitieblok.
  4. Geef in het volgende scherm het nieuwe document een naam en klik op Maken.
  5. De bijbehorende Office Web App wordt gestart en je kunt je document op de gebruikelijke wijze maken.
  6. Klik als je gereed bent op Bestand >> Opslaan.

  Ben je weer terug op kantoor dan kun je in Windows 8 de onderweg aangemaakte of gewijzigde documenten via de tegel SkyDrive weer openen en verder bewerken.

  Office Web Apps

  top


  Tot slot

  Met de combinatie Office 2010 en SkyDrive kun je bestanden zowel lokaal als in de 'cloud' opslaan. Gebruik je onderweg een Windows 8 notebook, tablet of Windows Phone dan kun je met één druk op de tegel SkyDrive bij al je bestanden in de 'cloud' en dankzij de gratis Office Web Apps is het mogelijk om deze documenten - zelfs in een niet-Windows omgeving - via een webbrowser te benaderen. Kortom, met Windows 8, Office 2010 en SkyDrive is het Nieuwe Werken gemakkelijker dan ooit!

  top

   

   

  Gerelateerde artikelen

   

   

   
   
 

 laatste artikelen

 
Pinpoint