Op kantoor geeft men nog steeds de voorkeur aan Microsoft Office
 

 Tips & Ideeën

 
 • dec
  16
  20
  13

  Op kantoor geeft men nog steeds de voorkeur aan Microsoft Office

  System Account
  03:45 AM

  Ondanks de concurrentie van open source-producten die goedkoper zijn, geheel cloudgebaseerd of meer gericht op mobiele apparaten, zwaait Microsoft Office nog steeds de scepter over het rijk van de productiviteitssoftware: het kantoor. Die conclusie trok Forrester Research recentelijk nadat 155 IT-professionals met besluitvormingsverantwoordelijkheid werden ondervraagd over de keuze voor softwarepakketten in hun bedrijven. Office heeft altijd al voordeel ondervonden van wat de 'consumerization of IT' wordt genoemd. Dit betekent dat de keuze die mensen maken voor de software en computers thuis, van invloed is op de IT-producten die bedrijven beschikbaar stellen aan hun werknemers.

  Uit het onderzoek bleek dat in 20 procent van de ondervraagde bedrijven gebruik wordt gemaakt van e-mail via de cloud en dat nog eens 25 procent van plan is dat te gaan gebruiken. Op dit moment zijn officepakketten via de browser, zoals Google Docs, hoogstens een aanvulling op Office, voor werknemers die behoefte hebben aan een lichtgewicht product. Het antwoord van Microsoft op die behoefte is Office Web Apps. Dit product biedt een subset van de functionaliteit van het volledige desktopproduct.

  Het onderzoek leverde ook enkele verrassende inzichten op over wat zakenmensen belangrijk vinden in productiviteitspakketten voor het kantoor. Bovenaan de lijst stond compatibiliteit met de bestandsindelingen van Microsoft Office. Dit werd gevolgd door integratie met het e-mailsysteem van het bedrijf. Ook belangrijk zijn lagere licentiekosten, compatibiliteit met de bestaande macro's in een bedrijf en integratie met het platform voor sociale samenwerking.

  Onderaan de lijst met prioriteiten zien we functies die wel de aandacht trekken in de media, maar klaarblijkelijk toch nog niet erg interessant zijn in de realiteit. Dat zijn de bijvoorbeeld de mogelijkheid voor meerdere gebruikers om gelijktijdig aan documenten te werken, een functie die Google Docs groots brengt, en mobiele toepassingen voor iOS- en Android-apparaten. Nog een opzienbarende ontdekking is dat in 90 procent van de bedrijven elke werknemer een exemplaar van Office krijgt, en dat in slechts 6 procent van de bedrijven de gebruikers een ander pakket krijgen.

  Wat ook interessant is, is dat de snelheid van adoptie van open-source alternatieven zoals OpenOffice en LibreOffice steeds verder terugloopt, vergeleken met twee jaar geleden, toen Forrester dit onderzoek de laatste keer uitvoerde. IT-afdelingen vinden het proces van upgraden van het Office-pakket naar een nieuwere versies over het algemeen niet lastig en voor de meeste upgrades is het niet nodig om externe adviseurs in te huren, volgens het onderzoek.

  De meest recente versie van Office die verkocht wordt via eeuwigdurende licenties - eenmalige betaling en eeuwigdurend eigendom - is Office 2013. Versies die via abonnementen worden verkocht en jaarlijks worden verlengd, dragen de naam Office 365. Office 2013 wordt gebruikt in 22 procent van de ondervraagde bedrijven en Forrester ontdekte dat 36 procent van plan is om Office 2013 te gaan gebruiken. De voornaamste reden voor de overstap naar Office 2013 is dat de upgrade deel uitmaakt van het licentieprogramma. Interessant genoeg wordt Office for Mac 2011 in 17 procent van de ondervraagde bedrijven gebruikt, gevolgd door Google Docs en vervolgens Microsoft Office Web Apps. Overige programma's nemen de resterende kleine percentages voor hun deel.

  Meer informatie over Office 365

  Meer informatie:

   
   
 

 laatste artikelen

 
Pinpoint