Grill - Windows Phone

Grill - Windows Phone

Roasting Microsoft

Experts delen hun bevindingen over Microsoft’s producten en diensten.

Editie 1: Windows Phone

 
 

The Grill van Windows Phone

Er is een beroemde eregast. Er is publiek. De carrière van de eregast wordt kort uitgelicht. Daarna wordt hij of zij op weinig zachtzinnige wijze volledig met de grond gelijk gemaakt door vrienden en collega’s. Deze televisieshow heet ‘The Roast of …’ en is enorm populair in de Verenigde Staten. Hetzelfde concept ligt ten grondslag aan The Microsoft Grill.

#thegrillwp

Laten we dat eens doen met Windows Phone, dachten ze onlangs bij Microsoft. Een idee dat van behoorlijk lef getuigt, want stel je nu eens voor dat zowel het device als de apps compleet worden afgebrand. Er was echter weinig aarzeling om het grillconcept uit te proberen. Acht willekeurige personen met IT-expertise werden uitgenodigd om de Windows Phone op een spreekwoordelijke grill te leggen, en hun bevindingen en ervaringen via Twitter te verspreiden. Hun voornaamste conclusies: groot gebruiksgemak en jammer dat we hem na twee weken alweer moesten inleveren.

De aanpak

Het was niet moeilijk om mensen te vinden die bereid waren om twee weken als tester van de Windows Phone op te treden. Wie wil er nu niet een nieuw gadget uitproberen? Iedereen was meteen heel enthousiast over het grillen van Windows Phone en iedereen was het er over eens dat het een heel leuke aanpak is. Het andere voordeel van deze manier van testen is dat iedereen die geïnteresseerd is alles via Twitter kan volgen. Wat ook gebeurde, de tweets werden veel gelezen.

top

Een eigen insteek

Er waren geen beperkingen opgelegd in het testen, zodat één van de grillers de telefoon met duct-tape aan zijn auto vastmaakte en een testrit ging maken, wat voor hilarische beelden zorgde. Alle grillers hadden hun eigen insteek bij het testen en een eigen manier van tweeten. “Ik zou hem zo zakelijk gebruiken”, merkt Philipp Mueller op. En hij is niet de enige. “Het Amsterdamse Rijksmuseum heeft een aantal Windows Phones aangeschaft op basis van mijn ervaringen met the Grill”, vertelt Rob Hendriks.

top

Direct aan de slag

Meteen bij het aanzetten van de Windows Phone viel iedereen het gebruiksgemak op. “Alles werkt heel intuïtief,” zegt Alda van Zijl, “je kunt zonder gedoe direct aan de slag.” Philipp Mueller valt haar bij: “De uniformiteit van de user-interface maakt alles heel herkenbaar. Allerlei apps zijn op dezelfde manier ingericht, beter nog dan bij Apple.” De Personen Hub-applicatie geeft met één druk op het touch-screen toegang tot Facebook, LinkedIn en Twitter. “Dat is ideaal”, vindt Herman Westerlaken, “net als de Nederlandse ondersteuning. Voor Rob Hendriks waren de tegels van het touch-screen die toegang bieden tot alle apps, e-mails en afspraken het hoogtepunt. “Het toont rustiger dan de iPhone-apps op een scherm.”

top

Verbeterpunten

Uiteraard zagen de testers ook punten voor verbetering van het device. Voice-dialing is niet mogelijk en de lokalisatie moet nog verder worden uitgewerkt, zodat bijvoorbeeld meer restaurants kunnen worden gevonden. Ook vond een van de WP-grillers het jammer dat de telefoon niet de mogelijkheid heeft om screenshots te maken. Het zou dan gemakkelijker zijn geweest om bepaalde zaken te tonen bij het testen. Je kunt wel screenshots maken, maar dat gaat via een lastige hack.

top

Meer apps

De deelnemers hadden graag nog meer apps tot hun beschikking gehad, zoals een applicatie om mobiel te bankieren, social apps en foto-apps. De hoeveelheid apps zal in de loop van de tijd zeker toenemen. Ook het ontbreken van SilverLight werd zeker als een gemis ervaren. Nu konden geen filmpjes worden getoond. Bovendien heeft het geteste toestel van Samsung geen SD-kaart, zodat de mogelijkheden om bestanden lokaal op te slaan in het interne geheugen werd beperkt. Via een verbinding met SharePoint Server of SkyDrive kunnen grote bestanden echter eenvoudig worden opgeslagen.

top

Een goed resultaat

Zonder uitzondering vonden alle grillers dat de testperiode te kort was. Ze hadden het toestel graag langer in bezit gehad. Hieruit mag worden geconcludeerd dat Windows Phone de grillers uitstekend is bevallen. De snelle en eenvoudige toegang tot alle apps, games, camera en social media via hubs werd als zeer gebruiksvriendelijk ervaren. De uniform ingerichte user-interface met tegels geeft een rustig beeld en maakt alles heel herkenbaar. Binnen afzienbare tijd zullen nog veel meer nuttige en leuke apps voor Windows Phone worden ontwikkeld. Windows Phone heeft de grill moeiteloos en zonder brandschade doorstaan. Op naar de volgende grill.

top

De Windows Phone Grillers

top

The Grill is on!

In The Grill geven experts hun ongezouten mening over Microsoft producten. Ze gebruiken, testen en onderzoeken de nieuwste technologie van Microsoft en zeggen waar het op staat. In de eerste Grill werd Windows Phone getest. Tijdens de volgende Grill wordt CRM online aan de tand gevoeld. Zijn de kritische Grillers ook te spreken over dit Microsoft product? Mis niets. Volg The Grill via Twitter #thegrillcrm.

Links

Ontdek de Windows Phone 7

Ontdek de Samsung W

Windows 7 Phone

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Showcase

Get Microsoft Silverlight