Windows 8 compatibiliteit
 

 Tips & Ideeën

 
 • okt
  26
  20
  12

  Windows 8 compatibiliteit

  System Account
  00:41 AM

  Gebruikers van Windows 7 kunnen met een gerust hart overstappen op Windows 8. Alle software die op Windows 7 draait, functioneert ook prima onder Windows 8. Ook gebruikers van Windows Vista zullen over het algemeen weinig problemen hoeven te verwachten. Kom je echter van het ruim tien jaar oude Windows XP, dan kan het zijn dat sommige programma's problemen opleveren. Dat geldt overigens niet voor de wat oudere Microsoft-programma's, zoals Office 2003. Office 2003 onderdelen als Word 2003, Excel 2003 en PowerPoint 2003 draaien - compleet met tegels op het Startscherm - ook gewoon onder Windows 8. Maar wat te doen met oude Windows-programma's die kuren vertonen? De Windows 8 Compatibiliteitmodus biedt dan uitkomst.

  Screenshot Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft Powerpoint


  Compatibiliteitscentrum

  Voordat we gaan kijken naar deze compatibiliteitsmodus, eerst nog dit: wil je vooraf weten of je pc, software en randapparatuur compatibel is, download dan eerst de Windows 8 Release Preview en start setup. Je pc wordt dan doorzocht om te bepalen wat compatibel is en er verschijnt een lijst op je scherm met daarin een overzicht van de op jouw computer geïnstalleerde software en aangesloten hardware die compatibel is met Windows 8. Dit overzicht kun je opslaan of afdrukken. Om een zo compleet mogelijk overzicht te krijgen, dien je er wel voor te zorgen dat alle apparaten op je pc zijn aangesloten en ingeschakeld voordat je de setup uitvoert. Op die manier krijg je dus snel inzicht in welke aangesloten hardware en welke programma's op jouw computer door Windows 8 worden ondersteund. Wil je daarna nog weten of een specifiek programma of apparaat compatibel is, breng dan een bezoek aan het Windows 8 Compatibility Center. Hier kan je zien welke hard- en software compatibel is met Windows 8.

  Screenshot Compatibility Center for Windows 8 Release Preview

  top


  Compatibiliteitsmodus

  Heb je je computer geüpgraded naar Windows 8 en functioneert een ouder Windows-programma waar je (nog) niet zonder kunt, bijvoorbeeld een boekhoudprogramma van Exact, niet goed dan kun je dat als volgt oplossen:

  1. Ga naar het Bureaublad van Windows 8.
  2. Klik linksonder op de Verkenner.
  3. Klik onder Computer op de C: schijf.
  4. Klik op Program Files en blader naar de directory van het programma dat problemen geeft. Kan je het programma niet vinden, kijk dan in de map Program Files (x86).
  5. Zoek in de lijst naar de programmanaam (herkenbaar aan het icoontje en de aanduiding Toepassing).
  6. Rechtsklik op de programmanaam en kies Eigenschappen.
  7. Klik in het venster Eigenschappen van <<programmanaam>> op het tabblad Compatibiliteit.
  8. Je kunt nu hier eventueel klikken op Probleemoplosser voor compatibiliteit uitvoeren om Windows 8 te laten bekijken wat het probleem zou kunnen zijn.
  9. Als je echter al weet dat het programma heel oud is en bijvoorbeeld goed draaide onder Windows 95, vink dan onder Compatibiliteitsmodus de optie Dit programma uitvoeren in compatibiliteitsmodus voor aan en selecteer in het pull-down menu de optie Windows 95.
  10. Pas - indien nodig - onder Instellingen tevens de kleurenmodus en beeldschermresolutie aan. Dit is alleen nodig voor heel oude programma's.
  11. Klik tot slot op OK.

  Screenshot Compatibiliteit

  top


  Tot slot

  Om een ouder Windows-programma optimaal te laten functioneren, kan het soms verstandig zijn om een beetje te experimenteren in welke compatibiliteitsmodus het programma het beste draait. Probeer een programma bijvoorbeeld uit de Windows XP tijd uit met beide Service Pack-versies om te zien in welke modus het programma het beste werkt.

  top

   

  Gerelateerde artikelen

   

   
   
 

 laatste artikelen

 
Pinpoint