Microsoft Office är fortfarande favoriten på kontoret

Aktuellt
Din källa till information och senaste nytt för små och medelstora företag. Läs de senaste artiklarna och titta på nya videor om hur du ökar produktiviteten och gör företaget mer framgångsrikt.
-

Microsoft Office är fortfarande favoriten på kontoret

Microsoft Office är fortfarande favoriten på kontoret

Trots konkurrensen från företag som använder öppen källkod, är billigare, fullt molnbaserade eller mer mobilvänliga dominerar Microsoft Office fortfarande på arbetsplatsen. Det är den slutsats som Forrester Research drar efter att nyligen ha frågat 155 IT-proffs i beslutsfattande ställning vilken produktivitetsprogramvara deras företag har valt. Office har gagnats av den nya trenden med ”konsumentanpassning av IT” som innebär att personalens val av program och datorenheter hemma även påverkar vilka IT-verktyg som företagen tillhandahåller på jobbet.

Studien visar att 20 procent av företagen i undersökningen använder molnbaserad e-post och ytterligare 25 procent planerar att gå över till det. För närvarande är webbaserade produktivitetsprogram som Google Docs främst ett komplement till Office för anställda som inte behöver så kraftfulla funktioner. För denna målgrupp har Microsoft lanserat Office Web Apps, som erbjuder vissa av funktionerna från den fullständiga Office-versionen.

Vid frågan om vad affärsmänniskor anser vara viktigt hos ett produktivitetsprogram bjöd studien på ett par överraskningar. Högst upp på listan var kompatibilitet med Microsoft Office-filformaten, följt av integrering med företagets e-postsystem. De ansåg även att det var viktigt med låga licensavgifter, kompatibilitet med företagens befintliga makron och integrering med företagets samarbetsplattform.

Längre ned på listan fanns funktioner som har fått mycket uppmärksamhet på marknaden, men som tydligen inte är så intressanta för företagen ännu. Det gäller bland annat möjligheten för flera användare att samtidigt redigera dokument, vilket är en viktig funktion i Google Docs, och mobilappar för iOS och Android-enheter. En annan intressant upptäckt var att trots att 90 procent av företagen ger varje anställd ett exemplar av Office får bara 6 procent av dem också tillgång till ett alternativt program.

Det är även värt att notera att ökningstakten när det gäller användning av alternativa program med öppen källkod, som OpenOffice och LibreOffice, har minskat jämfört med Forresters förra undersökning för två år sedan. Enligt undersökningen anser IT-avdelningarna att det normalt är ganska enkelt att uppgradera till nya versioner av Office, och för de flesta uppgraderingar behöver de inte anlita externa konsulter.

Den senaste versionen, Office 2013, säljs via beständiga licenser vilket innebär att du betalar en gång och sedan äger den för all framtid. De versioner som säljs via prenumerationer som förnyas årligen heter Office 365. 22 procent av företagen i undersökningen har Office 2013 och Forrester upptäckte att 36 procent planerar att börja använda Office 2013. Den främsta orsaken till att företagen övergår till Office 2013 är att uppgraderingen ingår i deras licensprogram. 17 procent av företagen har Office för Mac 2011, följt av Google Docs och Microsoft Office Web Apps. En liten andel av företagen använder andra program.

Läs mer om Office 365

Läs mer:

Relaterade artiklar:

Följ oss: Twitter Facebook E-mail LinkedIn

Relaterade resurser:

 

 Video Player Javascript Loader