Grunder för säkrare hämtning
 

 Business Resources and Articles

 
 • maj
  30
  20
  11

  Grunder för säkrare hämtning

  System Account
  09:38 AM

  Grunder för säkrare hämtning

  Så fort du hämtar en fil ökar risken för att din dator angrips – det gäller oavsett om du öppnar ett kalkylblad som bifogats ett e-postmeddelande, hämtar en skärmsläckare eller muspekare från Internet eller överför musik eller video från någon annans dator.

  Du kan vidta en del grundläggande åtgärder för att skydda din dator och företagets nätverk:

  • Installera skyddssystem för din dator. När du uppgraderar från Windows XP till Windows 7 får du automatiskt en hel del skyddsfunktioner som är inbyggda i systemet.

  • Var medveten om olika angreppsmetoder så att du känner igen dem när du ser dem.

  • Använd verktyg för att ta bort oönskad programvara som installerats på datorn (trots dina försök att förhindra det).

  Gör så här:

  1. Förbered dig: Förstärk datorns skydd

  Börja med att fråga din systemadministratör om företagets säkerhetsverktyg och säkerhetspolicy. Läs igenom artiklarna Säkerhet och säker datoranvändning (EN) och Öka skyddet mot skadlig kod och skydda din dator (EN) för att få en översikt över de typer av hot som finns och vad du kan göra för att undvika dem. Eftersom nya hot tillkommer dagligen är det viktigt att du håller säkerhetskomponenterna uppdaterade, inklusive de som finns i följande lista.

  • Brandväggar. Brandväggar innehåller maskin- eller programvara som kontrollerar den information som kommer från Internet och antingen avvisar eller släpper igenom den. Brandväggar finns inbyggda i Windows XP Service Pack 2 och alla senare versioner av operativsystemet Windows.

  • Antivirusskydd. Virus, maskar och trojaner är program som använder Internet för att infektera sårbara datorer. Microsoft Security Essentials ger kostnadsfritt skydd mot skadlig programvara i realtid. Du kan också välja ett antivirusprogram från en lista med Microsoft-partners som tillhandahåller programvara som skyddar mot och tar bort programvara som innehåller skadlig kod.

  • Skydd mot spionprogram. Spionprogram kan visa reklam och popup-fönster, samla in information och ändra datorinställningar eller webbläsarens hemsida utan att du vet om det. Använd Windows Defender (EN) som finns att hämta kostnadsfritt för Windows XP Service Pack 2 och är inbyggt i senare versioner av Windows. Du kan också installera ett eget antispionprogram.

  • Uppdatering av programvara. Regelbunden uppdatering av Windows (EN) hjälper till att skydda datorn mot nya virus och andra säkerhetshot. Se till att du använder den senaste versionen av din webbläsare och aktivera webbläsarens säkerhetsfunktioner (EN).

  • Skräppostfilter för e-post. I Microsoft Outlook finns som i många andra e-postprogram ett skräppostfilter (EN) samt andra funktioner som hjälper till att blockera oönskade meddelanden, inaktivera länkar och varnar för farligt innehåll.


   

  2. Var försiktig när du hämtar innehåll: Tänk först. Klicka sedan.

  Nu när datorns skydd förbättrats är resten upp till dig. Detta är saker du kan göra för att skydda datorn.

  • Var uppmärksam på falska e-postmeddelanden (EN). Klicka inte på länkar och öppna inte bilagor om du inte vet vem de kommer från. Klicka på Knappen Stäng (knappen stäng) i stället för OK eller Godta i popup-meddelanden eller varningar för att bli av med dem.

  • Hämta innehåll endast från välkända webbplatser. Var försiktig med att hämta från okända källor och från webbplatser som innehåller anstötligt material eller orealistiskt generösa erbjudanden. Microsoft Download Center (EN) är exempelvis den bästa och säkraste källan för produkter från Microsoft. Spara webbplatsen som en favorit i din webbläsare och besök den för att ta del av de populäraste hämtningsbara filerna, kostnadsfria utvärderingsversioner och vår senaste programvara.

  • Var försiktig med att installera och använda fildelningsprogram. När du använder fildelningsprogram för att utbyta musikfiler, videofiler eller andra filer på nätet gör du vissa filer, eller t.o.m. hela din hårddisk, tillgänglig för andra som använder liknande programvara.

  • Spara filer för säkrare hämtningar. Om du hämtar en fil från Internet bör du först spara filen på din hårddisk. Då kan ditt antivirusprogram kontrollera filen när du försöker öppna den och radera filen om kod som skulle kunna vara skadlig upptäcks. Om du vill spara filen på hårddisken klickar du på knappen Spara i stället för på Kör eller Öppna i dialogrutan Filhämtning.


   

  3. Avlägsna skadlig programvara

  Ibland kan du råka hämta ett program du inte vill ha. Detta är några sätt att bli av med det:

  • Kör antispionprogram. Windows Defender (EN), som är inbyggt i Windows Vista och Windows 7, minskar risken för att spionprogram hämtas över huvud taget. Om du använder något annat program för att skydda dig mot spionprogram, se till att det är uppdaterat och sök sedan igenom systemet och följ instruktionerna för borttagning av misstänkt programvara.

  • Kör verktyget Borttagning av skadlig programvara. Användare av tidigare versioner av Windows som misstänker att skadlig kod gör att deras datorer är långsamma eller inte fungerar kan använda verktyget Borttagning av skadlig programvara (EN) för att avlägsna program med skadlig kod.

  • Inaktivera tillägg. Tilläggsprogram i webbläsare kan visa saker som verktygsrader och börskurser, men kan också installera spionprogram och annan skadlig programvara. I Internet Explorer kan du inaktivera tillägg från Verktyg-menyn. Klicka på Hantera tillägg, välj det tillägg du vill inaktivera och klicka på Inaktivera.

  Eftersom angreppsmetoderna hela tiden förändras krävs ständig vaksamhet för att skydda din dator mot skadliga program. Genom att installera och uppdatera verktyg som skyddar datorn samt vara försiktig när du arbetar kan du dock minimera risken.


   

  Överst på sidanÖverst på sidan 

  I den här artikeln

  1. Förbered dig: Förstärk datorns skydd

  2. Var försiktig när du hämtar innehåll: Tänk först. Klicka sedan.

  3. Avlägsna skadlig programvara