Kliknite ovdje da biste instalirali Silverlight*
HrvatskaPromijeni|Sva Microsoftova web-mjesta
Microsoft Hrvatska
Kako kupiti i licencirati 

Vodič kroz osnove kupnje našeg softvera

Kao kućni korisnik, Microsoftov softver najčešće ćete kupiti na sljedeći način:

  • kao softver zapakiran u kutiju s DVD-om
  • unaprijed instaliran na osobnom ili prijenosnom računalu, pametnom telefonu i dr.

Kupnja softvera ista je kao i kupnja glazbenog CD-a. Imate pravo na reproduciranje glazbe, ali niste "vlasnik" te glazbe - autor je vlasnik. Kada kupite Microsoftov softver, zapravo kupujete licencu koja vam daje pravo na korištenje tog softvera.

Licenca određuje što možete, a što ne možete s tim softverom. Primjerice, možete li softver prenijeti na drugo osobno ili prijenosno računalo te možete li ga istovremeno koristiti na više računala?

Vaš ugovor o licenciranju

Ako želite provjeriti "pravila" korištenja softvera, možete ih potražiti u uvjetima softverske licence. Uvjeti licence prikazuju vam se na zaslonu prilikom instalacije softvera ili postavljanja računala. Prije korištenja softvera uvijek morate prihvatiti te uvjete i odredbe. Uz unaprijed instaliran softver obično je vezano nešto više ograničenja nego uz softver zapakiran u kutiju (jer je najčešće jeftiniji). Ako niste sigurni što vam licenca dopušta, pročitajte uvjete licence ili nazovite našu službu za korisnike na broj 0800-300-300. Ako ne uspijete pronaći svoje uvjete softverske licence, uvjete i odredbe za softver zapakiran u kutiju možete potražiti ovdje (engl.). Da biste pronašli uvjete licence za unaprijed instalirani softver, pokrenite pretraživanje računala s ključnim riječima "uvjeti softverske licence" (odnosno engl. "software license terms") ili "EULA" ili se obratite prodavaču.

Jeste li znali?

  • Unaprijed instalirani softver nije moguće prenijeti na novo računalo. Ako na sadašnjem računalu imate unaprijed instaliran softver i kupite novo računalo, za novo računalo morat ćete kupiti i novi softver. To vrijedi za operacijske sustave (kao što je Microsoft Windows) te za aplikacije (kao što je Microsoft Office). Softver zapakiran u kutiju možete prenijeti, ali samo ograničen broj puta.
  • Licence za unaprijed instalirani softver dopuštaju vam korištenje softvera samo na jednom računalu.
  • Licence za softver Microsoft Office zapakiran u kutiju dopuštaju vam instalaciju drugog primjerka sustava Office na mobilni uređaj kojim se služite isključivo vi.
  • Licence za Microsoft Office Home and Student 2007 zapakiran u kutiju dozvoljava instalaciju i upotrebu Officea Home and Student 2007 na tri kućna uređaja. Office Home and Student 2007 licenciran je samo za nekomercijalnu upotrebu u domaćinstvima te se ne smije koristiti u komercijalne (poslovne) svrhe.

(Postoji vrlo malo iznimaka od tih pravila. Uvijek provjerite uvjete svoje licence da biste bili potpuno sigurni.)

Ako ste klijent iz male tvrtke, a ne kućni korisnik, posjetite ovu stranicu o načinima kupnje.


©2016 Microsoft Corporation. Sva prava pridržana. Obratite nam se |Uvjeti uporabe |Zaštitni znaci |Izjava o privatnosti