Publiceret: 5/9/2014
Visninger: 80
Bedøm casen:

Danske Fragtmænd A/S Danske Fragtmænd går i skyen efter forretningsgevinster og optimeret samarbejde

Udfordring

Kører man en tur på en vilkårlig dansk lande- eller motorvej, er der god sandsynlighed for at passere en eller flere af Danske Fragtmænds 1.600 lastbiler undervejs. Virksomheden har en landsdækkende terminalstruktur, hjælper mere end 40.000 erhvervskunder med at få logistikken til at hænge sammen og håndterer hvert år mere end 9,1 millioner forsendelser. Danske Fragtmænd har – kort sagt – på et eller andet tidspunkt flyttet mange af de genstande, vi omgiver os med, fra A til B.

Imidlertid led virksomhedens egen infrastruktur indtil for nylig under en række udfordringer, som man gerne ville tage hånd om.

– Vi kørte Lotus Notes og havde en række produktivitetsmæssige og økonomiske årsager til at ville over på en platform baseret på Exchange og Outlook. Omvendt var vi også klar over, at det kunne blive tidskrævende og kostbart at omskole driftsfolkene i at drive og vedligeholde et Exchange-miljø, siger IT-udviklingschef Peer Omann, Danske Fragtmænd A/S.

*
* Projectum har sat Project Online op, så vi langt nemmere kan definere businessdrivere og prioritere dem mod hinanden. På den måde kan vi foretage en mere objektiv prioritering af projekter i forhold til virksomhedens overordnede strategi. Det er også en klar fordel, at Project Online er så tæt integreret med den øvrige Office 365-portefølje, at brugerne reelt kun behøver at bevæge sig i én grænseflade. *

Peer Omann
IT-udviklingschef
Danske Fragtmænd A/S

*
Men virksomhedens havde også en række andre it-mæssige udfordringer. Fællesdrevet var eksempelvis temmelig uoverskueligt og mange lagde – af fortrolighedshensyn – følsomme dokumenter på lokale drev. Det gjorde organisationen sårbar overfor hardwaretyveri eller nedbrud. Det var heller ikke altid nemt at gennemskue, om man arbejdede med nyeste udgave af et dokument, og når en medarbejder skulle arbejde mobilt, var der ingen vej uden om at etablere en VPN-tunnel. Endelig stod man for at skulle migrere den eksisterende Project Server-installation til et nyt domæne og for at integrere platformen bedre med virksomhedens øvrige produktivitetsløsninger.

– Der var med andre ord nok at tage fat på, konstaterer Peer Omann.

Løsning

Derfor begyndte at Danske Fragtmænd at se på alternativer til at opbygge ny infrastruktur baseret på Exchange og Project Server.

– Vi besluttede os hurtigt for at satse på Office 365. Dels fordi vi på den måde ville få en komplet, cloudbaseret Exchange-løsning uden behov for selv at skulle stå for drift eller vedligehold i klassisk forstand; hermed slipper vi også for en del omskoling. Dels gav Office 365 os adgang til både SharePoint, personlige drev under OneDrive og en række andre produktivitetsløsninger som f.eks. Lync. Samtidig kunne vi købe abonnement på Project Online, hvilket yderligere forenklede drift og licenshåndtering, forklarer Peer Omann. Migreringen forløb i flere tempi, hvoraf den første – skiftet fra Lotus Notes til Exchange – tog fem uger og gav 600 brugere adgang til mail, kalender, OneDrive og Lync.

– Det forløb over al forventning. For eksempel havde vi uddannet en superbruger pr. 30 brugere og forventede, at de ville få travlt. Men sådan gik det ikke. Folk har været forbavsende selvkørende, og mange er endda allerede begyndt at bruge Lync, før vi for alvor har fortalt om muligheden. Det er ret imponerende, siger Peer Omann. Omvendt forventer han, at SharePoint-delen og ”likvideringen” af fællesdrevet kommer til at tage lidt længere tid. Primært fordi det kræver uddannelse og rutine at vænne sig til at håndtere dokumenter med tags i stedet for at navigere i en klassisk mappestruktur.

Det nemmeste var dog at rykke til Project Online, hvilket Microsoftpartneren Projectum håndterede.

– Projectum var utroligt kompetente. De havde planlagt forløbet godt, var kun to dage om at rykke os over på Project Online, og løsningen kører rigtig fint, siger Peer Omann.

Fordele

På Project-siden har Danske Fragtmænd ikke blot sparet penge på licenskontoen, men slipper også for selv at skulle drive og vedligeholde noget som helst. I dag har virksomheden fem brugere på Project Online, som de bruger til porteføljestyring i it-afdelingen.

– Projectum har sat Project Online op, så vi langt nemmere kan definere businessdrivere og prioritere dem mod hinanden. På den måde kan vi foretage en mere objektiv prioritering af projekter i forhold til virksomhedens overordnede strategi. Det er også en klar fordel, at Project Online er så tæt integreret med den øvrige Office 365-portefølje, at brugerne reelt kun behøver at bevæge sig i én grænseflade, siger Peer Omann. Tilsvarende forventer han, at det samlede implementeringsprojekt har betalt sig selv hjem på blot et år. Herefter vil der være tale om rå økonomiske og ressourcemæssige besparelser på drift og vedligehold.

– Ud over de rå besparelser får vi en lang række fordele ved Office 365, som får stor betydning for den måde, vi arbejder på. For eksempel kan vi nu arbejde mobilt og tilgå alle dokumenter eksternt i langt højere grad. Vi vil også – når SharePoint for alvor kommer op at køre – kunne dele og samarbejde om dokumenter på et helt andet niveau end før. Vel at mærke med fuld versionshistorik, så du ikke kommer til at spilde tid på at redigere i et gammelt dokument, siger Peer Omann. Han tilføjer, at sikkerhedsniveauet også er hævet markant, ligesom risikoen for datatab ved tyveri eller nedbrud bliver stort set elimineret i takt med, at medarbejderne helt holder op med at gemme data lokalt.

– Desuden venter vi os en del af Lync, som mange kolleger jo allerede bruger. Det er f.eks. utrolig nemt at anvende. Uanset om du skal tale eller chatte med en kollega, eller hvis du skal sætte et regulært videomøde op med kunder eller samarbejdspartnere. Det kommer til at erstatte en hel del transporttid, siger Peer Omann.

Endelig ser han frem til at tage Yammer i brug. Det er Microsofts bud på en professionel, social medietype, der bl.a. gør det muligt at integrere newsfeeds i SharePoint og effektivisere den måde, man kommunikerer internt på.

– Vi er geografisk ret spredt og sender rigtig mange mails til hinanden. Så det ligger jo til højrebenet at bruge Yammer til at lægge mange af de her beskeder op i SharePoint i stedet for. På den måde kan man abonnere på de informationsstrømme, der er mest relevante, og det vil – er jeg temmelig overbevist om – tage livet af rigtig, rigtig mange fælles- og gruppemails, så postkassen bliver mere overskuelig at arbejde med, vurderer Peer Omann.

Løsningen - kort fortalt
Organisationsprofil
Danske Fragtmænd A/S har 3.000 medarbejdere, 1.600 lastbiler, terminaler over hele landet og tilbyder et komplet sortiment af logistikløsninger til erhvervslivet inden for alle brancher.

Situationen
Virksomheden ønskede at udskifte Lotus Notes med en infrastruktur baseret på Microsoft Exchange Server – men havde ikke behov for at drive og/eller administrere infrastrukturen selv.

Løsningen
En cloudbaseret løsning baseret på Microsoft Office 365 til 600 administrative brugere, inklusive Project Online til fem brugere i it-afdelingen.

Fordele
 • Project Online giver porteføljeoverblik og mulighed for at prioritere it-projekter mere objektivt ifht. overordnede forretningsmæssige målsætninger
 • Lettere kommunikation og samarbejde, også med eksterne
 • Højere sikkerhedsniveau
 • Brugerne oplever, at de er rykket til et bedre og mere brugervenligt system
 • Muligt at arbejde og samarbejde med dokumenter overalt og fra en vilkårlig netkoblet enhed
 • Meget betydelig skalérbarhed
 • Interne kommunikationsfordele med Lync og Yammer
 • Markant nemmere at styre licenser

Software & Services
Microsoft Office 365

Industri(er)
Transportation

Land
Denmark

Forretningsbehov
 • Business Productivity
 • Mobility
 • Unified Communications

Languages
Danish

Partner(e)
Projectum