Publiceret: 11/2/2010
Visninger: 59
Bedøm casen:

Silkeborg Kommune Forefront reddede Silkeborg Kommune to gange på et år

It-afdelingen i Silkeborg Kommune har fået mindst 15 timer ekstra i kalenderen hver uge. Så meget tid måtte de tidligere bruge på at håndtere den ,vira og malware, som Microsoft Forefront nu beskytter systemerne imod. Kommunens gamle antivirusbeskyttelse fangede ikke de trusler, der jævnligt angreb kommunens it-systemer. Og da kommunens ældrepleje blev ramt af virus, hvilket gjorde plejepersonalets PC’er ubrugelige, besluttede it-chefen at skifte til Microsoft Forefront. Siden er antallet af PC’er med virus faldet dramatisk, og to gange har Forefront afværget en potentiel katastrofe.

Virksomheden

Cirka 88.000 borgere bor i byen Silkeborg og resten af kommunens bakkede landskaber. De 29 it-pro’er i Silkeborg Kommunes it-afdeling sørger for, at kommunens servere og 7000 PC’er altid fungerer bedst muligt. It-pro’erne administrerer desuden alle kommunens it-systemer – f.eks. økonomistyringssystemer, post- og kalendersystemer for alle ansatte, sags- og dokumentstyringssystemer med data om borgere, medarbejdere og projekter.

Udfordringen
Silkeborg Kommune havde et antivirusprogram, der tilsyneladende virkede fint. Det viste ingen tegn på virusangreb eller malware, og det optog næsten ingen kapacitet på PC’erne. Men det skulle siden vise sig, at det var fordi, programmet ikke opdagede de trusler, som kommunens it-systemer jævnligt var udsat for.

”Vi oplevede mange og hyppige angreb – både harmløse og mindre harmløse. Arbejdet med at rense og reinstallere computere lagde beslag på rigtig mange ressourcer i it-afdelingen,” fortæller it-chef Henrik Willumsen.

Som i enhver anden kommune er medarbejderne i Silkeborg afhængige af it i deres arbejde med at servicere borgerne. For eksempel er næsten alle de data, som medarbejderne i ældreplejen har brug for hver dag, elektroniske. Derfor var situationen kritisk, da en virus i 2008 bredte sig i kommunens plejesektor.

”Angrebet var så slemt, at næsten alle PC’er i vores plejesektor var ubrugelige. Vi havde indtil da troet, at vores daværende antivirus-program fungerede nogenlunde, men nu blev det klart, at vi havde et problem. Programmet fandt og behandlede simpelthen ikke de trusler, der angreb systemerne,” siger Henrik Willumsen.

Dengang brugte Silkeborg Kommune CA eTrust ITM agent 8.1, og stod foran at skulle tegne en ny kontrakt med CA – eller vælge en anden leverandør.

*
* Vi gik målrettet efter den løsning, der bedst kombinerede funktionalitet og sikkerhed. Vores krav var, at programmet skulle være både effektivt og nemt at administrere. Og med Forefront er vi virkelig gået fra 0 til 100. Den tid, vi bruger på virus og malware, er faldet dramatisk efter vi skiftede til Forefront sidste år *

Henrik Willumsen
it-chef
Silkeborg Kommune

*
Løsningen

Silkeborg Kommunes it-afdeling undersøgte markedet grundigt, og endte med at skifte CA eTrust ud med Microsoft Forefront.

”Vi gik målrettet efter den løsning, der bedst kombinerede funktionalitet og sikkerhed. Vores krav var, at programmet skulle være både effektivt og nemt at administrere. Og det var Forefront, der bedst opfyldte disse krav. Samtidig viste vores beregninger, at prisen var rigtig – Forefront var også det bedste køb, rent økonomisk,” fortæller Henrik Willumsen.

It-afdelingen gennemførte implementeringen i februar 2009, med hjælp fra konsulentfirmaet Atea, som hjalp med at installere Forefront på serverne og derfra udrulle det til de enkelte PC’er.

It-pro’erne i Silkeborg brugte Windows Server Update Services (WSUS) til at installere Forefront. Windows Update kører til hele kommunens it-system fra et lokalt WSUS-punkt, hvor it-pro’erne godkender hvad der kan hentes af opdateringer. Og mens it-pro’erne løbende tager stilling til diverse programopdateringer fra Windows Update, har de indstillet WSUS-serveren til automatisk at godkende alle opdateringer af signaturfiler til Forefront.

Signaturfiler er de profiler, som antivirusprogrammet bruger til at genkende trusler, og den automatiske opdatering er med til at sikre, at kommunens systemer altid er beskyttet – med mindst mulig brug af it-afdelingens ressourcer. Med det tidligere antivirusprogram gav det ofte problemer, at programopdateringer og signaturfiler skulle håndteres på to forskellige platforme. Derfor var muligheden for automatisk at opdatere signaturfilerne via Windows Update en væsentlig grund til, at kommunen valgte Forefront.

”Kvalitetsmæssigt er vi gået fra 0 til 100. Vi ser hele tiden Forefront genkende og håndtere trusler. Faktisk havde vi den besynderlige oplevelse, da vi netop havde installeret Forefront, at enkelte brugere klagede over, at deres computere var blevet langsommere. Men det viste sig at være fordi, Forefront rent faktisk opdager og behandler trusler – i modsætning til det program, vi havde tidligere. Og det er kun maskiner med under 2 GB RAM, der har kunnet mærke forskellen,” siger Henrik Willumsen.

Fordele
Henrik Willumsen og hans medarbejdere i it-afdelingen kan hele tiden konstatere, at Forefront genkender og håndterer mindre trusler i kommunens system. Men også når uheldet virkelig er ude, har Forefront reddet organisationen fra den lurende katastrofe.

”En måned efter, at vi havde installeret Forefront, blev vi ramt af et virusangreb på 700 PC’er. Angrebet kunne ske, fordi der var en gammel PC-opdatering, som vi ikke havde fået kørt ud. Men Forefronts advasler gjorde os hurtigt opmærksomme på problemet, og programmet holdt virussen stangen i den tid det tog at sende opdateringen ud til de ramte maskiner. Dermed var hullet lukket, og Forefront klarede resten – uden at vi behøvede at reinstallere en eneste PC. Det ville vores gamle antivirusprogram ikke kunne have gjort,” fortæller Mikkel Madsen, it-tekniker i Silkeborg Kommune.

Med det gamle antivirus-program var kommunen ude for, at en hel skoles it-system blev lammet af virus. It-pro’erne var nødt til at reinstallere 100 PC’er, før alt fungerede igen. Processen var selvfølgelig både ressourcekrævende for it-afdelingen og besværlig for brugerne på skolen. Men Forefront sikrer, at denne slags uheld ikke sker længere.

”Forefront holder næsten alle trusler fra døren. Konkret betyder det, at vi ikke bruger tid på at rense og reinstallere PC’ere efter virusangreb længere. Det giver os i hvert fald 10-15 timer mere hver uge, som vi kan bruge til at udvikle og forbedre systemerne eller servicere brugerne på andre måder,” siger Mikkel Madsen.
Løsningen - kort fortaltOrganisations størrelse
20 medarbejdere

Organisationsprofil

Silkeborg Kommune har 88.000 indbyggere. It-afdelingens 29 it-pro’er servicerer de cirka 7000 PC’er og servere, som kommunens medarbejdere er afhængige af i deres daglige arbejde.


Situationen

Kommunens antivirus-beskyttelse fandt og behandlede ikke de trusler, som angreb PC’er og servere. Til sidst var it-problemerne lige ved at lamme kommunens ældresektor, da næsten alle PC’er i omsorgssystemet var ubrugelige på grund af malware eller virus.


Løsningen

Microsoft Forefront Client Security på alle PC’er og servere har dramatisk reduceret antallet af computere med virus og malware. Silkeborg Kommune har indstillet Forefront til automatisk at opdatere signaturfilen via Windows Update, så programmet altid genkender og behandler angreb og trusler.


Fordele
  • Effektiv beskyttelse mod virus og malware
  • Nem administration
  • Perfekt integration med alle Windows programmer
  • Mulighed for at opdatere signaturfiler via Windows Update

Software & Services
  • Microsoft Forefront
  • Microsoft Forefront Client Security
  • Microsoft Office 2003
  • Microsoft Windows Server 2003 Service Pack 2
  • Microsoft Exchange

Industri(er)
State and Regional Government Agencies

Land
Denmark

Languages
Danish

Partner(e)
Atea