Publiceret: 6/22/2012
Visninger: 124
Bedøm casen:

NMBS/SNCB Uniforme communicatie bij NMBS dankzij Windows 8

Overzicht
Land: België
Sector: Transport
 
Uitdaging
De tablets van de treinbestuurders bij de NMBS waren uitgerust met Windows 7. Toen Microsoft vorig jaar het besturingssysteem Windows 8 op de markt bracht, besloot de NMBS de ruim 4.000 tablets met dat nieuwe OS uit te rusten. De tablets van de NMBS waren niet gecertificeerd voor Windows 8, er was dus een degelijke ondersteuning nodig.
 
Oplossing
Microsoft bracht de NMBS in contact met HP Enterprise Services, dat uitgebreide ervaring heeft met projecten bij grote ondernemingen en een specialist is in Windows 8. Het besturingssysteem is reeds succesvol geïnstalleerd op de tablets van de testgroep. Windows 8 maakt het mogelijk de aanraakfuncties van de tablet optimaal te benutten.
 
Voordelen
  • Betere connectiviteit op het 3G-netwerk
  • Langere levensduur van de batterij doordat de tablet minder zwaar belast wordt
  • Verschillende ingebouwde standaardfuncties die je niet hoeft te programmeren
  • Betere prestaties
  • Uniforme communicatie
  • Beter zicht op het geheel van de informatiestromen
  • Goede ingebouwde zoekfunctie van Windows 8
  • Veilige verspreiding van officiële documenten
  • Herkenbare interface zorgt voor snelle adoptie
Uniforme communicatie bij NMBS dankzij Windows 8
Op vraag van hun treinbestuurders ging de NMBS in 2012 op zoek naar een oplossing voor de zware rugzak die zij dagelijks moesten meezeulen. Die bevatte dikke, zware mappen met papieren handleidingen voor herstel en reglementering. Wim Vermeulen, afdelingschef NMBS Technics: “Voor dit project hadden we reeds enkele acties ondernomen. We hadden bijvoorbeeld eerst het formaat van de documenten wat verkleind en dunnere papier gebruikt. Toen konden we dat probleem nog niet oplossen met behulp van technologie, omdat er nog geen geschikt toestel voorhanden was.”
 
Een robuuste keuze
“Op het moment dat de eerste tablets op de markt kwamen, hebben we gemerkt dat dit type van toestel, de processor en de functionaliteit, geschikt waren voor ons gebruik. Dit type sluit immers relatief nauw aan bij de toestellen die wij in onze desktopomgeving gebruiken. Qua beheer, ontwikkelingskosten en beveiliging kunnen we dus terugvallen op onze interne expertise. Daarop besloten we de markt te gaan bevragen.”
 
“Als openbaar bedrijf hebben we hiervoor de typische Europese aanbesteding gevolgd”, verklaart Etienne Lips, dienstchef bij NMBS Technics. “In ons lastenboek hadden we een algemene beschrijving opgenomen: grootte, type processor… We hadden in totaal twaalf aanbieders voor negen verschillende types van toestellen. Uiteindelijk hebben we voor Panasonic Toughbook gekozen. Dat toestel is vooraf getest door onze gebruikers. Het is niet alleen zeer robuust maar heeft ook geen klavier: eveneens een vereiste van onze gebruikers.”
 
Eenmaal de offerte goedgekeurd, werd de aankoopprocedure gestart. “Een beperkte groep van 60 mensen begon ongeveer een jaar geleden met testen. De grote uitrol ging van start in november 2012. De tablets draaiden in het begin op Windows 7. Om de gebruiksvriendelijkheid te bevorderen, koppelden we daaraan een extra toepassing die gebouwd is als schil boven het besturingssysteem.”
 
Groter gebruiksgemak
“Bij de start van dit project was Windows 7 nog de standaard. Maar toen Windows 8 vorig jaar op de markt kwam, besloten we de overstap te maken”, aldus Wim Vermeulen. “Windows 8 maakt het mogelijk de aanraakfuncties van de tablet optimaal te benutten. Het besturingssysteem kwam er ook op vraag van onze medewerkers zelf, die al vertrouwd waren met aanraakschermen in de privésfeer. Die consumententoestellen bepalen steeds meer ook hun verwachtingen op de werkvloer.”
 
Etienne Lips: “Windows 7 deed zijn werk, maar zijn opvolger is gebruiksvriendelijker. De krachtige zoekfunctie van Windows 8 vergemakkelijkt ook het opzoeken van de reglementering en de handleidingen voor herstel. We hebben Microsoft gepolst om de haalbaarheid van de overschakeling te checken, want de door ons aangekochte Panasonic-toestellen zijn niet gecertificeerd voor Windows 8. We wilden een degelijke ondersteuning bij de uitrol van dit project. Er zijn immers een aantal uitdagingen aan verbonden. Uiteindelijk heeft Microsoft voor dit project samen met HP een aantal experts ter beschikking gesteld.”
 
Daan Maquoi, Practice Manager bij HP Enterprise Services: “Het succesvol uitwerken van een gebruikersgerichte oplossing voor zo’n bedrijfstoepassing vergt deskundigheid in de nieuwe Windows 8 mogelijkheden en in alle gebruikte technologiën van de achterliggende software-architectuur.”
 
Overzichtelijke structuur
Voortaan is de informatie op de tablets aangepast aan iedere treinbestuurder. “Vroeger moesten ze dagelijks verschillende orderboeken nakijken met de belangrijkste informatie van die dag en daarbij tekenen voor ontvangst. Ze moesten zelf op zoek gaan naar de informatie die op hen van toepassing was. Vandaag krijgen de treinbestuurders uitsluitend de informatie die van belang is voor hun. Bij het digitaal lezen, gaat er automatisch een bevestiging naar de backoffice zodat de hiërarchie weet dat de informatie goed is ontvangen.”
 
“Een andere troef van Windows 8 waar onze treinbestuurders duidelijk hun voordeel mee doen, zijn de tegels, ook wel ’tiles’ genaamd. Dat zijn snelkoppelingen naar een map, website of applicatie, zoals de ongelezen berichten. Je moet je toepassingen niet eens openen om te weten welke taken nog moeten gebeuren. Door het toestel op te starten krijg je een overzicht van je openstaande taken”, aldus Wim Vermeulen.
 
Documenten krijgen een bepaalde prioriteit toegekend, wat voor de treinbestuurders zeer overzichtelijk is. Wim Vermeulen legt uit: “Als een machinist op een bepaalde lijn ergens rekening mee moet houden, wordt hij op voorhand verwittigd. Vooraleer hij vertrekt, komen die berichten rechtstreeks in zijn overzicht. Alle informatie die binnenkomt wordt onderverdeeld in communicatie en documentatie: een onderscheid dat vroeger niet gemaakt werd. Zo krijgt hij een beter zicht op het geheel van de informatiestromen.”

“We hadden hetzelfde concept in gedachten toen we de toepassing met Windows 7 maakten. We hadden ook al een groot startscherm gebouwd met grote knoppen, waarvoor er een bijvoorbeeld voor documentatie bestemd was. Doordat we nu met Windows 8 werken, zijn een aantal van die mogelijkheden standaard beschikbaar in het OS zelf. Het vergemakkelijkt dus het ontwikkelen zelf. Ook het weerbericht kunnen we bijvoorbeeld standaard raadplegen. Dat lijkt misschien simpel, maar weersomstandigheden zijn cruciaal in onze branche.”
 
Uitbreiding van het project
“Vandaag gaat de informatiestroom nog vooral in één richting: van de backoffice naar de treinbestuurders. Maar op termijn streven we naar een grotere interactie. Zo onderzoeken we hoe onze treinbestuurders ook informatie naar de backoffice kunnen sturen via hun tablet. Ze zouden bijvoorbeeld pannes kunnen melden via een elektronisch dagboek of vertragingen signaleren en rechtvaardigen. Op termijn kunnen we zo misschien zelfs verlofaanvragen of overuren registreren”, aldus Wim Vermeulen.
 
“In een volgende fase gaan we ook de formulieren integreren in het toestel. Vandaag worden die nog op papier ingevuld. Daarna willen we ook dat de samenstelling van de trein en meldingen van averij, bijvoorbeeld, online gebeuren via de tablet. Zo is iedereen meteen op de hoogte, ook de werkplaatsen. Momenteel zijn we dat proces nog in kaart aan het brengen, maar binnen het jaar zou het operationeel zijn.”, besluit Wim Vermeulen.
Løsningen - kort fortaltOrganisations størrelse
1000 medarbejdere

Organisationsprofil
De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen of NMBS is een naamloze vennootschap die in opdracht van de Belgische federale overheid treindiensten in België exploiteert.

Software & Services
Windows 8 Enterprise

Industri(er)
Travel

Land
Belgium

Udfordringen
Software + Services

Languages
Dutch

Partner(e)
HP Belgium