Publiceret: 1/15/2013
Visninger: 46
Bedøm casen:

Geodis Wilson Världsledande fraktbolag vässar trafiken med Lync

Geodis Wilson är ett av världens största fraktföretag. Genom Microsoft Lync har dess nya nordiska organisation fått förenklad och förbättrad kommunikation till lägre kostnad. Lösningen har fått ett enormt genomslag bland medarbetarna. Nu sprids den successivt i den globala organisationen.

Företaget hanterar och levererar gods med båt och flyg över hela världen. Det kan vara allt från enstaka lokala försändelser till stora komplexa godsflöden. Affärerna sker till stor del genom kommunikation med kunder och leverantörer och inom koncernen. Därför strävar företaget ständigt efter att förbättra kommunikationsmöjligheterna, vilket också är bakgrunden till satsningen på Lync.

– Med Lync kommer vi närmare såväl kunder som kolleger. I vår nya nordiska organisation – och successivt även i den globala – har Lync skapat möjligheter till effektivare och mer kvalitativ kommunikation till en lägre kostnad, säger Hasse Gabrielsson, ansvarig för IT Communication i den nordiska organisationen.

Bra timing och smarta verktyg
Implementeringen av Microsoft Lync genomfördes i samarbete med it-konsultbolaget Atea.
– Det var bra ”timing” att vi redan hade infört den här kommunikationslösningen när den stora organisationsförändringen skulle ske, eftersom den ställde höga krav på bra och smarta verktyg för kommunikation, säger Hasse Gabrielsson.

Företagets verksamhet har centraliserats till en organisation för Sverige, Danmark, Norge och Finland.
– Lync har i mycket stor utsträckning underlättat arbetet med att få ihop Norden till en enhet. Lösningen har också fått ett enormt genomslag bland medarbetarna. Det här är det första it-projektet som jag har arbetat med under alla år som i princip har sålt in sig helt av sig självt.

Snabb utrullning i fyra länder
Det gick snabbt att rulla ut systemet till samtliga anställda i de fyra länderna. Parallellt införskaffades också headsets till alla anställda för att de ska kunna utnyttja applikationen på bästa sätt.

– Lösningen är kraftfull, men ändå enkel och smidig. Medarbetarna behöver ingen eller väldigt lite utbildning. I stort sett kan de lära sig att använda de viktigaste funktionerna på några minuter.

Microsoft Lync har minskat användandet av det traditionella telefonisystemet.
– Nu tar vi en stor del av kommunikationen mellan de nordiska länderna över Lync, såsom samtal, chatt och video. Om det skulle behövas kan vi också snabbt dela skrivbord eller dokument.

– Det blir allt vanligare med möten mellan länderna beroende på vår nordiska organisation, och inte minst mellan personer i ledande ställning.

Kommunikationssättet en fördel för kunderna
Samtidigt som kommunikationen blir bättre och enklare blir den också billigare.
– Vi behöver inte anlita externa operatörer för telemötestjänster. Vi kan också ersätta många resor. Det sparar vi mycket tid och pengar på.

– Genom Lync kan vi på it också snabbt och enkelt ge användarna support genom delning av skrivbord, fortsätter Hasse Gabrielsson.

Nästa steg i planeringen är att integrera Lync-systemet med det traditionella telefonisystemet.
– Då kan man som användare via ett och samma gränssnitt välja mellan att ringa ett Lync-samtal och ett vanligt samtal. Om vi vill kan vi också börja kommunicera med kunderna på samma sätt som vi kommunicerar internt. Det är fördelaktigt för affärerna. I dag har vi pågående pilotprojekt med några stora kunder som också kör Lync.

Hela koncernen är nöjd
Användningen av Lync stannar inte i företagets verksamhet i Norden, utan sprids nu successivt över hela den globala Geodis Wilson-organisationen.
– Det är mycket roligt att vi har dragit i gång ett system som allt fler i hela koncernen börjar använda och som alla är nöjda med, avslutar Hasse Gabrielsson.

FÖRETAGSPROFIL: Geodis Wilson är freight management-divisionen inom Geodis Group, en global leverantör av logistiktjänster. Med 7 300 anställda i mer än 50 länder erbjuder Geodis Wilson skräddarsydda och integrerade fraktlösningar via sjö och flyg. Företaget ger sina kunder överblick och kontroll genom att göra leveranskedjan transparent och enkel att styra. 2008 blev Geodis en del av den franska järnvägs- och fraktkoncernen SNCF.

Med sina 50 000 anställda i 120 länder är SNCF Geodis ett av de sex största företagen inom sitt område i världen. Geodis Wilson i Norden har cirka 700 anställda. Det nordiska huvudkontoret finns i Göteborg. Företaget har en 170-årig historia och fler än 7 000 aktiva kunder runt om i Norden.

UPPGIFT: Etablera en modern lösning för att möjliggöra effektivare och mer kvalitativ kommunikation till en lägre kostnad.

LÖSNING: Microsoft Lync.

RESULTAT: Förbättrad intern kommunikation, smidigare samarbete mellan medarbetarna, minskat resande, förbättrad support, minskade kostnader, successivt förbättrad kommunikation med kunder, leverantörer och andra intressenter.

Kontaktpersoner:
Hasse Gabrielsson, IT Communication, Geodis Wilson Nordic
Tel: 0706-73 00 74
Hasse.Gabrielsson@se.geodiswilson.com

Robert Söderberg, specialistsäljare, Atea
Tel: 031-748 2074
robert.soderberg@atea.se
Producerat av: Appelberg
Journalist: Måns Widman

This case study is for informational purposes only. MICROSOFT MAKES NO WARRANTIES, EXPRESS OR IMPLIED, IN THIS SUMMARY.
Løsningen - kort fortaltOrganisations størrelse
7300 medarbejdere

Organisationsprofil
Geodis Wilson är freight management-divisionen inom Geodis Group, en global leverantör av logistiktjänster. Med 7 300 anställda i mer än 50 länder erbjuder Geodis Wilson skräddarsydda och integrerade fraktlösningar via sjö och flyg. Företaget ger sina kunder överblick och kontroll genom att göra leveranskedjan transparent och enkel att styra. 

Hardware
Microsoft Lync

Software & Services
Microsoft Lync Server

Industri(er)
Transportation

Land
Sweden

Languages
Swedish

Partner(e)
ATEA Sverige