Publiceret: 1/11/2013
Visninger: 92
Bedøm casen:

Sensia AB Enkel migrering med Office 365

Hur blir sju olika it-miljöer snabbast och enklast en och samma? För vårdföretaget Sensia var det självklara svaret Office 365. På två veckor hade 600 medarbetare på 35 enheter med olika mejlsystem migrerats in i en koncerngemensam kommunikationslösning. 

Vårdkoncernen Sensia är ett snabbt växande företag som stegvis blivit större genom nyförvärv. I januari 2012 fanns 35 olika verksamheter inom friskvård, primärvård, företagshälsovård och specialistvård. När Anders Franzen anställdes som it-strateg i början av 2012 blev ett av hans första uppdrag att samla alla enheter – från Kalix i norr till Torsås i söder – under domännamnet sensia.se och samtidigt ge alla 600 medarbetare ett gemensamt mejlsystem.

– Det gick inte ens att skicka ut ett gemensamt mejl till alla medarbetare så det gällde att ganska snabbt hitta en ny lösning. Eftersom Microsoft känns som en stabil partner hade jag redan sneglat på Office 365 när vi kontaktade datakonsulten Atea, säger Anders Franzén.

Snabbt och enkelt
Få leverantörer kan erbjuda en så snabb och enkel migrering av mejlkonton som Office 365, förklarar it-arkiteten på Atea Johan Sivlér valet av Microsofts molntjänst.

– För ett företag som Sensia, som vill fortsätta att växa, är den inbyggda skalbarheten i Office 365 en viktig egenskap. Att med ett knapptryck kunna lägga till 50, 100 eller 600 nya mejlkonton från en dag till en annan är det få andra lösningar som klarar. Det allra häftigaste med det här projektet är just att migreringen gick så fort, säger Johan Sivlér.

Omedelbar effekt
För Atea var detta den hittills största Office 365 lösningen och trots att det var sju helt olika typer av mejlkonton som skulle migreras tog processen bara ett par veckor.

– 15 maj tryckte vi på knappen och effekten var omedelbar. Den interna kommunikationen har förbättrats oerhört och det känns som om vi nu verkligen är ett och samma företag. Även om vi är spridda över hela landet har kontaktvägarna blivit mycket kortare, säger Anders Franzen som imponerades av hur enkelt och flexibelt det var att föra över all information till alla nya mejlkonton.

Välkänt gränssnitt
På frågan om feedback från medarbetarna säger han leende:

– Inom it vet man att det funkar när man inget hör. Men det vi förstått är att många är väldigt nöjda, tycker att det funkar och gillar användargränssnittet. Att folk är vana vid Microsoft har gjort övergången smidig.

Fler funktioner
Kostnadsmässigt har han svårt att sätta exakta siffror på fördelarna. Klart är att Office 365 har blivit dyrare jämfört med vissa tidigare lösningar, men med Lync och Sharepoint är funktionerna fler. Sett som en helhet anser han att det för företaget inneburit besparingar.

– Kommunikationsverktyget Lync har länkat oss samman och möjligheten till videokonferenser sparar in på resekostnaderna. Här ser vi också framtida möjligheter för våra experter inom vården att kunna ge konsultationer på distans via videouppkoppling.

Helt nöjd är han också med att drift och underhåll av alla mejlmiljöer helt har överlåtits till Microsoft och till Atea som ser till att alla medarbetare alltid har tillgång till den senast uppgraderade versionen.

FÖRETAGSPROFIL: Sensia är ett hälso- och sjukvårdsföretag vars 600 medarbetare erbjuder tjänster inom friskvård, företagshälsovård, primärvård och specialistvård på 35 orter i Sverige. Genom uppköp har företaget haft en kraftig tillväxt de senaste åren.

UPPGIFT: Med 600 medarbetare på 35 orter som använde sammanlagt sju olika mejlsystem behövde it-miljön migreras till ett enhetligt system. Snabbt.

LÖSNING : Office 365 som genom sin skalbarhet gör det lätt att enkelt och snabbt utöka antalet användare och har ett gränssnitt som medarbetarna kände sig bekväma med.

RESULTAT : På mindre än två veckor hade it-konsulten Atea migrerat 600 mailboxar till ett gemensamt Office 365. Förutom gemensam mejlfunktion har kommunikationsverktygen Lync länkat samman koncernens geografiskt spridda verksamhet.

Kontaktpersoner:
Anders Franzén, Sensia
anders.franzen@sensia.se
070-610 30 80

Johan Sivlér, Atea
johan.sivler@atea.se  
+46 92038540


Produktion: Appelberg
Journalist: Susanna Lindgren

This case study is for informational purposes only. MICROSOFT MAKES NO WARRANTIES, EXPRESS OR IMPLIED, IN THIS SUMMARY.
Løsningen - kort fortaltOrganisations størrelse
600 medarbejdere

Organisationsprofil
Sensia är ett hälso- och sjukvårdsföretag vars 600 medarbetare erbjuder tjänster inom friskvård, företagshälsovård, primärvård och specialistvård på 35 orter i Sverige. Genom uppköp har företaget haft en kraftig tillväxt de senaste åren.

Hardware
Microsoft Office 365

Software & Services
Microsoft Office 365

Industri(er)
Health & Personal Care

Land
Sweden

Languages
Swedish

Partner(e)
ATEA Sverige