Publiceret: 12/9/2013
Visninger: 27
Bedøm casen:

ACV Bij het ACV evenaart het Microsoft platform de stabiliteit van vroegere mainframe

Land: Belgiê
Sector: dienstverlening

Uitdaging
Het ACV moest zijn manier van werken en zijn computertoepassingen aanpassen omdat steeds meer van zijn taken geautomatiseerd worden, onder meer via online gegevensuitwisseling. De stabiele mainframe moest vervangen worden door een even stabiel, open platform.

Oplossing
Het ACV standaardiseerde heel zijn informatisering op de producten van Microsoft. Die zijn goed met elkaar geïntegreerd en vooraf geconfigureerd tot een volledige architectuur. Dat zorgt voor een stabiele infrastructuur die relatief eenvoudig onderhouden kan worden.

Voordelen
  • Zeer stabiele software
  • Voldoende en betaalbare .NET-specialisten beschikbaar
  • Weinig software-integratie nodig
  • Werkt op betaalbare standaardservers
Bij het ACV evenaart het Microsoft platform de stabiliteit van vroegere mainframe
“De automatisering van de sociale zekerheid en steeds meer online gegevensuitwisseling zorgden ervoor dat onze manier van werken veranderde”, begint Johan Vandewalle, adjunct IT-manager bij het Algemeen hristelijk Vakverbond (ACV). “Zowel onze mensen als onze systemen moesten we anders organiseren. Bij die nieuwe manier van werken hoorde een grote update van onze computertoepassing voor de uitbetaling van de werkloosheidsuitkeringen.”

Het ACV besliste om die toepassing volledig opnieuw te schrijven. Als gevolg daarvan zou ook de mainframe verdwijnen. “Meer dan 30 jaar lang hebben we met zeer stabiele mainframes gewerkt. In de plaats daarvan zou het Microsoft platform komen met .NET, dat nu zo’n tien jaar op de markt is. SQL Server en BizTalk Server zouden de belangrijkste componenten gaan worden. We hebben die beslissing goed afgewogen, ook omdat de consequenties van uitval ernstig zijn. Bij de uitbetaling van werkloosheidsuitkeringen mag er namelijk niets verkeerd gaan”, zegt Philippe Fivet, IT-manager bij het ACV.

Miljoen lijnen code
Samen met Microsoft, AE, Cronos en Unisys startte het ACV met het project Horizon. “Het was een ‘big bang’-project”, zegt Johan Vandewalle. “De ontwikkeling, kennisoverdracht en migratie zouden tienduizenden mandagen vragen. Eigenlijk mag je niet aan zo’n groot project beginnen, want het wordt onoverzichtelijk. We hebben het toch gedaan omdat uit analyse bleek dat we het niet in subprojecten konden opsplitsen. De Horizon-toepassing bestaat uit meer dan een miljoen lijnen code, gemaakt in C# volgens de SCRUM-methodiek. We hadden ook niet veel keus, want een traditionele mainframe past niet echt meer in onze veranderde maatschappij met steeds meer automatische gegevensuitwisseling. Bovendien is het niet eenvoudig om nog mensen te vinden die mainframes kunnen onderhouden.”

Een mainframe uitfaseren, betekent niet automatisch dat men bij Microsoft terechtkomt. Volgens Johan Vandewalle wel: “We zijn een sociale organisatie en moeten betaalbare medewerkers vinden die onze systemen kunnen ondersteunen. Dat ligt meer voor de hand met Microsoft. Door te kiezen voor Microsoft, verkrijg je bovendien een volledige software-architectuur. Je moet niet zelf je elementen samenstellen en een hele reeks specialisten bijeen zoeken om een stabiel en werkend softwareplatform op te bouwen.”

“Zeker met een aantal nieuwe versies van zijn producten heeft Microsoft ons bevestigd in onze keuze”, zegt Philippe Fivet. “De evolutie die Visual Studio met Team Foundation Server heeft gemaakt, is echt vooruitstrevend. Ook SQL Server is een zeer stabiel product, daar draaien intussen 90 van onze applicaties op. De verschillende producten van Microsoft zijn ook steeds beter met elkaar geïntegreerd. Openbron software is natuurlijk veel goedkoper qua licenties, maar dat compenseren we ruimschoots door minder mankracht en significant minder integratie nodig te hebben.”

Stabiele werkomgeving vraagt tijd
Om het Horizon-project in goede banen te leiden en iedereen op te leiden, nam de migratie twee jaar in beslag. Tijdens deze periode bleef de mainframe draaien zodat de medewerkers geleidelijk naar de nieuwe software konden overstappen. “We zijn één van de eerste sociale organisatie die van zijn verouderde systemen weg stapte. Er was in onze branche dus nog weinig ervaring in het maken van zo’n complexe toepassingen”, verduidelijkt Johan Vandewalle. “Via de projectbegeleiding vanuit de stuurgroep met onze partners bereikten we een even stabiele omgeving als met onze oude mainframe. Ook softwaretools zoals Microsoft System Center Operations Manager spelen daarin een belangrijke rol.”

Voor al zijn nieuwe applicaties wil het ACV dezelfde kwaliteitsgarantie bieden als voordien. Horizon was het eerste en grootste softwareproject, maar niet het enige dat het ACV aan het migreren is. Het proces van kennisdocumentatie, opstellen van best practices en standaarden was daardoor een proces van lange adem. “Als je iets doet, moet je dat goed doen. Doordat we onze bedrijfsprocessen en de technologische architectuur hebben herschreven, duurde het migratieproject misschien wat langer dan verwacht. Maar alleen een stabiel eindresultaat telde”, stelt Johan Vandewalle.

Eenmaal analyses in kaart gebracht, startte de zoektocht naar een geschikte omgeving om de software op te laten draaien. “Bij de start zochten we naar de meest betrouwbare machines op de markt. Om geen risico’s te nemen, hebben we gekozen voor servers op basis van Intel Itanium-processoren. Intussen draaien we op standaard Intel multicore-chips met hardware van Dell en Fujitsu”, vertelt Johan Vandewalle. “Indertijd hebben we bij Fujitsu in Duitsland wel een proof-of-concept opgezet om zeker te zijn hoe ver we SQL Server konden belasten, of de failovers automatisch zouden werken, hoe de servers op de zware nachtelijke batchverwerking zouden reageren en of de data locking van SQL Server geen problemen zou opleveren.”

Cultuurverandering verhoogt tevredenheid
“Ook het veranderingsproces was een hele uitdaging”, vertelt Johan Vandewalle. “Het vereiste van de medewerkers een omschakeling in hun manier van werken. De gebruiksvriendelijkheid van het systeem en de extra mogelijkheden, zoals zeer uitgebreide hulpschermen, zorgt wel voor een grote tevredenheid bij onze mensen eenmaal ze het gebruiken. Gegevens kunnen we nu veel eenvoudiger uit de buitenwereld opvragen en de dossiers zijn vollediger.”

Met Horizon duurt het initiële opstellen van een werkloosheidsdossier nu langer, maar het kan zo goed als in één keer en er komen minder fouten voor, wat ook de tevredenheid bij de werklozen verhoogt. Bovendien kunnen zij hun dossiers online raadplegen. Vroeger moesten ze vaak meerdere keren naar het loket terugkeren met aanvullende informatie, dat is nu zo goed als weggevallen.

Steeds nieuwe wetgeving
“Informatica wordt in onze sector steeds belangrijker, zowel voor documentbeheer als voor de uitbetalingen. Ook de wetgeving verandert regelmatig en daar moeten we meteen op kunnen inspelen. We hebben ons team goed opgeleid om snel op alles te reageren. Werklozen brengen hun gegevens laat in de maand binnen, maar de eerste werkdag van de nieuwe maand moet wij kunnen verzekeren dat de uitkering op hun rekening staat”, besluit Johan Vandewalle.
Løsningen - kort fortaltOrganisations størrelse
3700 medarbejdere

Organisationsprofil
Het Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV), Confédération des syndicats chrétiens (CSC) is een vakvereniging met 1,7 miljoen leden. Het ACV/CSC is in Vlaanderen en in Wallonië de grootste vakbond.

Situationen
Need of automatisation

Løsningen
Microsoft SQL Server

Fordele
Very stabile software, little software integration, payable

Software & Services
Microsoft SQL Server 2012

Industri(er)
Membership Organizations

Land
Belgium

Forretningsbehov
Cloud & Server Platform

Udfordringen
Cloud Services

Languages
Dutch

Partner(e)
Microsoft Belgium