Publiceret: 8/31/2011
Visninger: 56
Bedøm casen:

Räddningstjänsten syd Räddningstjänsten sparar tid med smart it-stöd

Med en verksamhet fokuserad på att rädda liv är det lätt att generella systemuppdateringar får stryka på foten. Nu har Räddningstjänsten Syd infört en toppmodern it-plattform som underlättar vardagen för såväl brandmän ute på fältet som de ansvariga för datordriften inne på kontoret.

När Patrik Ahlin började som it-samordnare på Räddningstjänsten Syd för två år sedan möttes han av en minst sagt varierad datormiljö. Bland operativsystemen på de 350 persondatorerna fanns allt från Windows 2000, XP och Vista till några ännu äldre versioner.− Och all hantering av programvara sköttes manuellt, så steg ett var att få kontroll över det spretiga nätverket. Vi bestämde oss för att införa en automatiserad process för installationer och uppdateringar, säger Patrik Ahlin.

Räddningstjänsten Syd vände sig till konsultföretaget Atea, som utvecklat konceptet Jumpstart baserat på Microsofts administrationsverktyg System Center Configuration Manager (SCCM).− Detta ger möjlighet att snabbt komma igång med effektiva flöden i förvaltningen av klienter. Istället för att gå till varje maskin kan it-administratören sitta var som helst och initiera automatisk installation av flera datorer åt gången, säger Baxley Miceli, klientspecialist på Atea.

Han tillägger att verktyget dessutom kan användas för att göra inventeringar av hur klienterna ser ut. Det ger en exakt bild av vilka operativsystem och applikationer som finns i nätverket. Med denna kunskap och plattform på plats bestämde sig Räddningstjänsten Syd för att standardisera sina arbetsstationer på Windows 7 Enterprise så fort det hade lanserats.

− Detta var i höstas, och på ett par veckor hade vi rullat ut systemet i hela organisationen, säger Patrik Ahlin.

DirectAccess och BitLocker - eftertraktade funktioner
Några funktioner i det nya operativsystemet var extra eftertraktade i räddningstjänstens verksamhet, nämligen DirectAccess för smidig uppkoppling på distans och BitLocker för kryptering av känsliga data på hårddisken.

− Tidigare användes en traditionell VPN-lösning som krävde separat inloggning med dosa eller certifikat. Med DirectAccess sker anslutningen till vårt nätverk automatiskt via trådlös internetuppkoppling. Oavsett var användaren befinner sig är det bara att öppna datorn som vanligt för att komma åt samtliga system precis som om man satt på jobbet, förklarar Patrik Ahlin.

Denna funktion används också i de fordonsdatorer som brandbilar och övriga utryckningsfordon är utrustade med. Här kan snabb tillgång till de centrala systemen vara avgörande för en effektiv och säker räddningsinsats.

− I våra system finns till exempel information som beskriver tillvägagångssättet vid olika typer av insatser. Den typen av uppgifter är viktig för befäl och räddningsledare i en akut situation. För att minimera risken för störningar använder vi DirectAccess och 3G-modem med dubbla SIM-kort från olika mobiloperatörer, påpekar Patrik Ahlin.

Lika viktigt är att sådan här känslig information – hur räddningstjänsten tar sig in i byggnader, var nycklar och liknande förvaras – inte kommer i orätta händer. Därför används BitLocker. En nyhet som Räddningstjänsten särskilt uppskattar är att denna krypteringsfunktion även fungerar på externa enheter som USB-minnen.

Räddningstjänsten Syd sparar tid
Patrik Ahlin är nöjd med såväl de enskilda funktionerna som helhetslösningen:

− Nu är Räddningstjänsten Syd en av organisationerna i verksamheten som ligger längst fram tekniskt sett. Vi sparar massor av tid på att sköta uppdateringar från ett och samma ställe med några få knapptryckningar. För användarnas del innebär den nya plattformen att behovet av support har minskat. Alla datorer ser likadana ut, och man kan sätta sig vid vilken arbetsplats som helst för att få tillgång till sina system.

Räddningstjänsten använder Microsofts verktyg App-V för applikationsvirtualisering. 90 procent av organisationens applikationer ligger idag på de centrala servrarna, men används precis som om de var installerade på de enskilda klienterna. Även detta är gjort för att minimera arbetsinsatsen vid underhåll och administration.

App-V var dessutom en förutsättning för att Räddningstjänsten skulle kunna införa Windows 7 Enterprise redan förra året. Vissa av organisationens gamla applikationer var nämligen inte kompatibla med det nya operativsystemet, men kan med hjälp av applikationsvirtualisering köras ändå.

− Det App-V gör är att skapa en separat bubbla på datorn – helt skild från Windows 7 Enterprise-operativet – där icke-kompatibla applikationer kan exekveras, förklarar Baxley Miceli.

Den här lösningen ingår i produktfamiljen MDOP (Microsoft Desktop Optimization Pack), som Räddningstjänsten har tillgång till genom sitt licensavtal (Software Assurance). I licensavtalet ingick också Package Service, som innebar att Microsoft sponsrade med några dagars konsulttid för planering av Windows 7 Enterprise-projektet, applikationstester och genomförande av App-V.

− Nu går vi vidare med att virtualisera även servrarna. Det är viktigt både för att optimera resursutnyttjandet och bygga ut redundansen för vissa kritiska system. Om en server går ner ska dess funktioner automatiskt kopplas över till en annan, säger Patrik Ahlin.


Text: Susanna Lidström
Produktion: Appelberg


Den här fallstudien är endast till för informationssyften. MICROSOFT GER INGA GARANTIER, UTTRYCKLIGA ELLER UNDERFÖRSTÅDDA, FÖR DEN HÄR SAMMANFATTNINGEN.
Løsningen - kort fortalt
Organisationsprofil
Räddningstjänsten Syd omfattar kommunerna Burlöv, Eslöv, Kävlinge, Lund och Malmö och har drygt 500 anställda. Verksamheten består av förebryggande arbete för att förhindra och begränsa olyckor i samhället, samt att gå på ett effektivt sätt förbereda och genomföra räddningstjänsten.


Hardware


Third Party Software


Software & Services
  • Microsoft System Center Configuration Manager
  • Microsoft Office
  • Windows Server
  • Windows 7

Industri(er)
Public Safety & Justice

Land
Sweden

Languages
Swedish

Partner(e)
Atea