Publiceret: 11/1/2009
Visninger: 24
Bedøm casen:

Midroc Support Virtualisering gav effektivare it-hantering

När Midroc behövde uppdatera sin serverpark valde de en virtualiseringsplattform baserad på Windows Server 2008 R2. Tillsammans med Atea byggde de en lösning som resulterade i mindre hårdvara, grönare it och enklare hantering av it-miljön.

Till slut var det dags. Midroc Support, som är ett servicebolag åt Midroc-koncernens 17 dotterbolag vad det gäller infrastruktur och it-frågor, stod inför en åldrande serverpark. Hårdvaran på ett 70-tal servrar behövde bytas ut. Dessutom höll de på att växa ur sin datorhall. Med cirka 850 dagliga PC-användare, och fler därtill som nyttjar koncernens datorer för att göra bland annat tidrapportering, gick det inte att vänta allt för länge. Projektet påbörjades våren 2008, och det stod tidigt klart att Midroc Support skulle ersätta den gamla serverparken med en virtualiseringslösning.

Enklare hantering av it-miljön

– Vi var främst ute efter en enklare hantering av it-miljön, och därmed också en högre nyttjandegrad av resurserna, berättar Jörgen Brandelius, tekniker på Midroc Support som varit delaktig i projektet från första början. Med en virtualiseringslösning kan vi hantera it-miljön utan att begära servicefönster, och slipper därmed trampa våra organisationer på fötterna hela tiden.

Även framtida kostnader och miljön spelade in

– Ekonomin var givetvis viktig, och att vi var ute efter mer grön it. Det kommer automatiskt med den lägre elförbrukningen som virtualiseringen innebär.

Midroc Support valde att samarbeta med it-konsulterna på Atea i projektet.

– Vi gjorde en kalkyl och visade dem att visst, virtualisering är en större initial investering, men på 14 månader har de tjänat in den i form av minskad hårdvara, supportavtal och liknande, säger Anders Jansson, systemkonsult på Atea.

Miljö i fokus

Traditionellt har Midroc en it-miljö baserad på Microsofts produkter, och efter en snabb överblick av de virtualiseringsmotorer som fanns på marknaden beslöt de sig för att satsa på Microsoft även denna gång. Koncernen är mån om att ligga i teknikens framkant samt att satsa på miljövänliga lösningar och var därför tidigt ute med första versionen av Windows Server 2008.

Strax efter att projektet var klart i april 2009 dök förhandsversionerna av Windows Server 2008 R2 upp. Det stod snart klart för alla inblandade att den nya versionen innehöll flera nyttiga förbättringar. Ett snabbt samarbete med Microsoft slöts och Midroc och Atea påbörjade arbetet med att implementera den nya releasen innan den ens kommit ut på marknaden.

– Bland annat finns funktionen ”Live migration”, för att flytta virtualiserade maskiner mellan fysiska maskiner utan att påverka driften, säger Anders Jansson.

Det fanns även ekonomiska fördelar i att tidigt hoppa på Windows Server 2008 R2.

– Dels är nyttjandegraden av de virtuella hårddiskarna bättre, men framförallt får vi mindre overhead-kostnader. Nu behöver vi bara hålla koll på sju virtuella hårddiskar jämfört med 58. Det är rena pengar i förtjänst, säger Jörgen Brandelius.

Konsolidering ger stora besparingar

En annan stor besparing ligger i konsolideringen av hårdvaran, och i förlängningen lägre elförbrukning och grönare it. Tidigare hade Midroc Support 50 fysiska maskiner med dubbla strömaggregat. I dag använder de åtta. Självklart minskar då även den fysiska hanteringen av hårdvaran.

– Den kan vi dessutom sköta samtidigt som det är full produktion, allting är virtualiserat, säger Jörgen Brandelius.

Minskad laddningstid från 15 till 1 sekund

Organisationen slipper därmed avbryta sitt arbete på grund av it-avdelningens servicefönster, samtidigt som deras egna system går snabbare. Laddningstiden för tidrapporteringssystemet har exempelvis minskat från 15 sekunder till 1 sekund.

Anders Jansson vill även lyfta fram andra fördelar en virtualisering kan innebära.

– Med en virtualiserad plattform med Microsoft Windows Server R2 finns det bra förutsättningar att bygga olika backup- och katastroflösningar. Det är möjligt att starta upp sina servrar igen inom ett par timmar om någonting skulle inträffa, säger Anders Jansson.

Båda vittnar om att virtualiseringslösningar inte längre hör framtiden till. De är redan här.

– När det väl är dags för ny hårdvara är det nästan bara virtualisering som gäller i dag. Dessutom är det en andra våg på gång, när servrarna väl är virtualiserade är det klienterna som väntar, säger Anders Jansson.

– Jag vet inte varför någon skulle vilja köra på en annan lösning, konstaterar Jörgen Brandelius.

Den här fallstudien är endast till för informationssyften. MICROSOFT GER INGA GARANTIER, UTTRYCKLIGA ELLER UNDERFÖRSTÅDDA, FÖR DEN HÄR SAMMANFATTNINGEN.
Løsningen - kort fortalt
Organisationsprofil

Midroc Support är servicebolag åt Midroc Europe, en koncern som utvecklar bolag inriktade på tjänster mot fastighets-, bygg-, industri- och miljösektorn. Koncernen har cirka 2 700 anställda och 850 dagliga PC-användare. Midroc Support ansvarar för infrastruktur och it-frågor till hela koncernen.


Software & Services
Windows Server

Industri(er)
Architecture, Engineering & Construction

Land
Sweden

Languages
Swedish

Partner(e)
Atea