Så trimmade BabyBjörn logistiken

Fullt stöd för EDI, lager- och logistikhantering direkt i Microsoft Dynamics AX samt en integrerad EDI-lösning har gett BabyBjörn möjligheten att lägga fokus på annat än hantering av fakturor och ordrar, men också ökad kundnytta.

BabyBjörn finns i Sverige och Japan, med huvudkontor i Solna. Deras produkter säljs aktivt i ett 50-tal länder över hela världen och hela 95 procent av försäljningen går på export.

Från 1998 använde BabyBjörn Concord XAL som ERP för att 2004 gå in i en blandad miljö med Microsoft Axapta 3.0 som nav. 2009 hade de växt ur sin tidigare kostym och det var dags för ett teknikskifte med total integration, som bland annat drevs på av kravet på elektroniskt informationsutbyte från BabyBjörns kunder.

Valet blev att ta steget upp till Microsoft Dynamics AX 2009. Microsoft Dynamics AX löser uppgifterna som förväntades av BabyBjörn med ett minimalt antal anpassningar. Vid teknikskiftet valdes standardfunktionalitet framför anpassningar, något som också visar vilken utveckling som skett i Microsoft Dynamics AX.

– Med en integrerad EDI-lösning till Microsoft Dynamics AX fick vi möjligheten att helt digitalt ta emot ordrar, skicka ordererkännande samt skicka fakturor, säger Krister Lann it-chef på BabyBjörn.

Full kontroll på lagret
Med Microsoft Dynamics AX har de också fått ett mer överblickbart och lättöverskådligt affärssystem. De har också sluppit investera i ett externt WMS-system. De kan använda systemets inbyggda standardfunktionalitet för godsmottagning med allt vad det innebär, bland annat karantänhantering.

– Med Microsoft Dynamics AX WMS-modul har vi full kontroll på vårt lager, från ankomstkontroll och inleverans, var godset finns i bulklager, påfyllningar till plockplatser samt plockning av kundorder och utleverans.

– Då kundkraven ökar hur varor ska packas och levereras är detta ett område som har varit ett av de viktigaste att anpassa. Genom att kunna anpassa hur varje kund ska få sin order levererad ökar också kundnyttan.

– Nu kan BabyBjörn direkt i Microsoft Dynamics AX beskriva hur varje kund vill att just deras order ska hanteras.

BabyBjörn i Japan
För ett och ett halvt år sedan startade BabyBjörn ett dotterbolag i Japan. Valet av ERP-system blev även där Microsoft Dynamics AX.

– Trycket från Japan var hårt på att använda ett japanskt system, men vi ville använda Microsoft Dynamics AX. Tack vare att det finns färdiga landslösningar i Microsoft Dynamics AX som är anpassade till varje lands lagkrav valde vi det. Det är väldigt positivt att det är ett globalt system och praktiskt att det är relativt enkelt att anpassa vid behov, berättar Krister Lann.

De två systemen i Sverige och Japan är fristående idag, men med Microsoft Dynamics AX finns förutsättningar för att integrerar dem om så önskas.

– Med Microsoft Dynamics AX förädlar vi våra funktioner och kan med ett enkelt gränssnitt och bra överblick se vad som händer i bolaget. En av de stora fördelarna är att det är flexibelt även i snabbt föränderliga organisationer, men också att det är öppet för tredjepartslösningar.

Han förklarar också att det är enkelt att integrera med andra system.

BabyBjörn har tittat på externa CRM-lösningar men valde för cirka ett och ett halvt år sedan att börja jobba med den inbyggda CRM-modulen i Microsoft Dynamics AX.

Ända sedan 2000 har AXelerate varit med. Med sin kunskap om företagets verksamhet har de kunna göra de nödvändiga teknikskiftena smidiga och tillföra ökad funktionalitet i varje steg.

– De har verkligen sett till att ge oss det system vi behöver och varit duktiga att använda den inbyggda funktionalitet som Microsoft Dynamics AX ger men också kunna hitta tredjepartslösningar. Tack vare den lösning de levererat har vi i dag fler affärsmöjligheter och kan fokusera på det vi är duktiga på, säger Krister Lann.

Det här fick BabyBjörn med Microsoft Dynamics AX:
- Integrerad lager- och logistiklösning
- Samma system i Japan för möjlig integration
- Fullt utbyggd EDI-hantering

Den här fallstudien är endast till för informationssyften. MICROSOFT GER INGA GARANTIER, UTTRYCKLIGA ELLER UNDERFÖRSTÅDDA, FÖR DEN HÄR SAMMANFATTNINGEN.
Customer Size: Medium Organization
Industry: Specialty Retail
Country or Region: Sweden
Solutions:
  • Microsoft Dynamics AX 2009
Organization Profile: BabyBjörn startade 1961 och är ett svenskt familjeföretag med huvudkontor i Solna. De har ett 100-tal anställda med dotterbolag i Japan. Räkenskapsåret 2011-2012 hade de en omsättning på 400 miljoner kronor.
Downloadable ResourcesWord Document