Dankzij relevantere en beter traceerbare informatie kan Diagenode zijn groei beter beheren

Sector: biotechnologie
Landen: België, Verenigde Staten

De uitdaging
Na een sterke groei had Diagenode behoefte aan een beheerstool om de onderneming beter te sturen op logistiek en financieel vlak.

De oplossing
Orda-S begeleidde de introductie van Microsoft Dynamics AX. Fase een, die betrekking had op het financieel beheer, is onlangs afgesloten. Fase twee, die zich momenteel in het stadium van de analyse bevindt, heeft betrekking op de migratie van de logistieke processen.

De troeven
 • Traceerbaarheid van de financiële en logistieke stromen
 • Beter beheer van grote hoeveelheden informatie
 • Beter overzicht voor de Raad van Bestuur
 • Aanzienlijke tijdwinst
 • Nieuwe analysetools: per productlijn, per business unit, informatie over marges, enz.
 • Open en eerlijke dialoog met Orda-S
Dankzij relevantere en beter traceerbare informatie kan Diagenode zijn groei beter beheren
Sinds zijn oprichting in 2003 kent Diagenode een sterke groei. De onderneming is gespecialiseerd in epigenetica (uitrusting en machines) en diagnostische kits voor infectieziekten. Met een hoofdkantoor in Luik en een dochteronderneming in de Verenigde Staten is het bedrijf wereldwijd actief via een netwerk van verdelers. Diagenode telt zo’n 1500 actieve klanten: onderzoeksinstituten, vaak verbonden aan universiteiten, analytische laboratoria en ziekenhuizen.

Véronique Distexhe, Financieel verantwoordelijke: “Door onze groei hebben wij tegenwoordig honderden verzendingen per dag te verwerken. We moeten ons echter voorbereiden op de toekomst: we hadden een geïntegreerde oplossing nodig om de informatiestromen te organiseren, van de bestelling tot de verzending en de facturatie.”

*
*Er was niet alleen de geografische nabijheid van Orda-S, ook cultureel lagen we in elkaars verlengde. Voor het welslagen van een project van een dergelijke omvang is de menselijke factor heel belangrijk.*

Véronique Distexhe
Financieel verantwoordelijke
Diagenode

*
Een beter informatiebeheer

Met de invoering van een ERP-systeem was het opzet meteen duidelijk: een relevanter beheer van grote hoeveelheden informatie. Daartoe moesten we het oude systeem vervangen door een geïntegreerde beheersoplossing.
Na een goed gestructureerde selectieprocedure viel de keuze op Microsoft Dynamics AX: de oplossing voldeed aan de behoeften van Diagenode en ze was toch niet te zwaar. Samen met zijn IT-partner, Orda-S – gevestigd in Herstal, besloot de onderneming de oplossing te implementeren.

“ Er was niet alleen de geografische nabijheid van Orda-S, ook cultureel lagen we in elkaars verlengde. Voor het welslagen van een project van een dergelijke omvang is de menselijke factor heel belangrijk”, benadrukt Véronique Distexhe.

Financiële afdeling: in een hogere versnelling
In overleg met Orda-S koos Diagenode voor een implementatie in vier achtereenvolgende fasen: het financieel beheer, de logistieke processen, de assemblage en CRM. Fase een – de migratie van de financiële afdeling met geavanceerde analytische tabellen – is nu rond.

Diagenode wou een krachtige analytische tool om de rendabiliteit van de verschillende productlijnen dag na dag te kunnen opvolgen. Daarom implementeerde Orda-S analytische tabellen in Microsoft Dynamics AX, waarmee het de financiële gegevens in het systeem optimaal kan benutten.

Volgens Véronique Distexhe stelde Microsoft Dynamics AX Diagenode in staat om een versnelling hoger te gaan, met efficiëntere, beter toegankelijke en relevantere informatie: “Tegenwoordig ben ik minder bezig met het consolideren van gegevens. Zo heb ik meer tijd voor wat echt belangrijk is: gegevensanalyse.”

Microsoft Dynamics AX blijkt ook bijzonder nuttig voor het complexe klantenbeheer bij Diagenode. Vaak staat een klant immers omschreven als een enkele betaler maar zijn er meerdere contactpersonen en leveringsadressen: met Microsoft Dynamics AX kunnen we dat allemaal perfect beheren.

Een betere traceerbaarheid in de toeleveringsketen
Het tweede project bij Diagenode is momenteel in voorbereiding. De onderneming koopt producten van buitenaf in, maar deze moeten een kwaliteitscontrole en validering bij ontvangst ondergaan voordat het artikel voor verkoop aan de klant kan worden vrijgegeven.
Met 2300 productreferenties, 1500 klanten en 30 bestellingen per dag vormt het beheer een hele uitdaging: “Wij hebben de implementatie van Microsoft Dynamics AX aangewend om de nomenclatuur van onze producten te herzien. Door Microsoft Dynamics AX te parameteriseren willen wij de hele logistieke cyclus automatiseren, vanaf de ontvangst van het artikel tot op het moment van verzending naar de klant. Het beoogde resultaat is een betere kijk op de hele supply chain”, aldus Véronique Distexhe.

Verenigde Staten
De dochter van Diagenode in de VS was eveneens op zoek naar een ERP-systeem en kwam al snel tot het besef dat het niet nodig was het wiel opnieuw uit te vinden. Een migratie naar Microsoft Dynamics AX, m.a.w. een roll-out van de in België geïmplementeerde oplossing, leek het meest voor de hand liggend.

Eerlijke en open dialoog met Orda-S
Voor Véronique Distexhe is Orda-S een partner die vooral luistert naar zijn klanten. Zelfs binnen een complex project streefde Orda-S altijd in de eerste plaats naar een oplossing voor elk probleem: “De dialoog verloopt open en eerlijk”, besluit Véronique Distexhe.
Customer Size: Medium Organization
Industry: Health Provider
Country or Region: Belgium
Solutions:
 • Microsoft Dynamics AX 2012
Organization Profile: Diagenode, opgericht in 2003, ontwikkelt en levert oplossingen op het gebied van epigenetica en diagnostiek.
Business Situation: Na een sterke groei had Diagenode behoefte aan een beheerstool om de onderneming beter te sturen op logistiek en financieel vlak.
Benefits:
 • Traceerbaarheid van de financiële en logistieke stromen
 • Beter beheer van grote hoeveelheden informatie
 • Beter overzicht voor de Raad van Bestuur
 • Aanzienlijke tijdwinst
 • Nieuwe analysetools: per productlijn, per business unit, informatie over marges, enz.
 • Open en eerlijke dialoog met Orda-S
Downloadable ResourcesWord Document