Barcelona udformer en futuristisk by

Barcelona udformer en futuristisk by
Barcelona blev grundlagt i det tredje århundrede og er med sine 1,6 mio. indbyggere og 14.000 ansatte den næststørste by i Spanien. Barcelona betragtes som en global innovator inden for turisme, it og arkitektur. Byen deltager aktivt i at forme sin – og andre byers – succes i fremtiden med teknologi.
Alle Barcelonas myndigheder bruger forskellige systemer og tredjepartsværktøjer til at administrere processer, der har at gøre med business intelligence (BI). Før 2013 betød det, at medarbejderne var nødt til at kompilere adskilte data for at give indsigt i byens tjenester, herunder transport og nødberedskabstjenester. Disse manuelle processer hindrede ikke bare effektiviteten – de drev også omkostningerne i vejret. Med fremkomsten af sociale medier og andre nye teknologier var enorme mængder offentlige data blevet tilgængelige, men de blev ikke benyttet af byens medarbejdere og indbyggere.
For at hjælpe fremskridtet på vej besluttede Barcelona at oprette en brugervenlig Big Data-løsning i skyen til en overkommelige pris. "Vi forbereder os på en ny æra, hvor vi kan bruge Big Data til at forbedre borgernes livskvalitet ved hjælp af bedre service og økonomisk vækst," siger Lluis Sanz Marco, informationschef hos Barcelonas kommunale institut for oplysning.
Efter at have fået skyteknologier har Barcelona besluttet at bygge en pilotløsning til Big Data på Microsoft-platformen. Løsningen bruger softwaren Windows Azure, Windows Azure HDInsight Service og Microsoft SQL Server 2012 Enterprise Edition – samt operativsystemet Windows 8 og regnearksoftwaren Microsoft Excel 2010. Marco siger, "Med Windows Azure HDInsight kan vi analysere store og komplekse datasæt til en rimelig pris sammenlignet med næsten identiske teknologier til databehandling." Byen har hyret Bismart, som er en Microsoft Big Data-partner og indehaver af titlen som årets Microsoft Business Intelligence-partner, for at få hjælp til at udvikle og implementere pilotløsningen til Big Data.
I 2011 oprettede et team af teknikere fra Bismart og kommunen en hybridsky og flyttede nogle afdelingers systemer til Windows Azure, mens andre blev i kommunens private netværk. Barcelona samarbejdede også med Bismart om at oprette tre nye tjenester: Open Data, bigov Better City Indicators og La Mercé festival. Alle tre tjenester, som i øjeblikket er i pilottestfasen, kan hjælpe kommunen med at nå sine målsætninger om at levere bedre service og et mere åbent styre.
Bigov Better City Indicators
Med det mål at øge styrets åbenhed samarbejdede kommunen med Bismart om at oprette et dashboard ved navn bigov Better City Indicators. Dashboardet er beregnet til brug af kommunens medarbejdere og borgere, og det omfatter visninger i næsten-realtid af 120 nøgletal (KPI'er). Disse måler data om emner som f.eks. administrative procedurer, byens servicetilbud, herunder brug af bycykler, og hvor mange mennesker, der bruger de forskellige busruter, samt økonomien og demografiske tal. Bismart har også udviklet Windows 8-appen ved hjælp af Microsoft Visual Studio 2010 Premium.
La Mercé Festival
Barcelona ville gerne strømline planlægningen af Spaniens største årlige festival La Mercé og afprøve, hvor praktisk det var at bruge Big Data. Derfor udviklede de La Mercé-tjenesten i samarbejde med Bismart. Det kan give kommunens ansatte indsigt i strukturerede og ustrukturerede data, der vedrører festivalen, så kommunen kan yde bedre service og opnå større deltagelse. De indsamlede data har at gøre med festivalens underholdnings- og madsteder, borgernes interesser og tilfredshed, deltagernes bevægelighed og detektering af trafikforstyrrelser. Andre datakilder giver indsigt i kreditkorttransaktioner, webstedsbesøg, kundeservicespørgsmål, GPS-data, trafikstatus, vejrdata og parkering. Kommunen kan også få indsigt i antallet af personer, der er kommet ind på festivalområdet gennem en bestemt indgang, og statistik om ulykker og kriminalitet. Derved forbedres fremtidige festivaller ved at forhindre gentagelse af problemerne.
Bedre livskvalitet og forretningsmuligheder
Med de gratis Open Data-tjenester får virksomheder også mulighed for at oprette nye apps og onlinetjenester. Desuden kan kommunen yde betydeligt bedre service, når de har styr på Big Data. Det er fordi, medarbejderne bedre kan identificere borgernes behov på grundlag af oplysninger i offentlige systemer, sociale meder og GPS-signaler, der viser, hvordan borgerne bevæger sig rundt i byen.
For eksempel kan Barcelona bruge sin øgede dataindsigt til at forbedre sine bycykelstationer – et program, de kalder "bicing". Som Lluis Sanz Marco siger,"Et af problemerne i storbyer som Barcelona er transport. Vi sporer bussernes trafik, men vi sporer også andre former for transport, f.eks. bicing. Ved at behandle de data ved vi, at vi kan få den nødvendige indsigt og fordele cyklerne på en anden måde, så borgerne kan bruge dem til at skifte til andre former for transport, f.eks. bus og tog. Desuden kan vi give borgerne flere valgmuligheder i forhold til offentlig transport og derved skabe en mere bæredygtig model."
Med sin nye Big Data-løsning kan Barcelona gøre det nemmere at samarbejde med borgere, virksomheder og turister. "Vores Windows Azure Big Data- og BI-løsninger er faktisk internationale projekter," siger Marco. "Ud over at hjælpe vores by kan de danne grundlaget for en intelligent infrastruktur for byer, som City Protocol Society har foreslået. Hvis det vedtages, kan andre byer bruge modellen til at forbedre servicen og hjælpe mennesker i hele verden med at beslutte, hvor de vil bo og investere, ved at sammenligne forskellige steder."