Sociale medier og placering

Du er tjekket ind i den lokale biograf på Foursquare eller på et dejligt hotel til et weekendophold via Facebook. Du har tweetet din seneste restaurantoplevelse, og nu bruger du GPS til at dele din placering med andre. Var det virkelig din mening? Ville du dele din placering med verden, og på den måde stille dit privatliv til skue?
For mange mennesker er det et problem, men for nogle virksomheder er det en mulighed - en mulighed for at nå et publikum, der ikke nødvendigvis er medlem af et loyalitets- eller tilhørsprogram. De fordele, der er for virksomheder i forhold til sociale medier og placeringsbaserede services, er stadig i sin vorden, men hvis de bruges effektivt, kan de være ekstremt lukrative på længere sigt. I dag er organisationer som Ben & Jerry's villig til at give borgmesteren for deres lokale udsalgssted en gratis skefuld, eller du kunne tjene 250 Preferred Guest-point til hotelkæden Starwood med en standardregistrering på Foursqaure. Den er denne tidlige adoption af motiverende medlemmer, der på stabil vis udløser væksten i placeringsbaserede sociale medier eller placeringsbaserede sociale netværk.
Men hvori består den værdi, som det i virkeligheden tilfører virksomheden? For store virksomheder kan man antage, at det er en indlysende beslutning, der giver dem mulighed for at nå ud til en endnu bredere gruppe, reklamere for nye produkter eller services hos en gruppe, der er digital, en gruppe, der måske ikke er den traditionelle målgruppe eller demografiske segment, en gruppe, hvis loyalitet potentielt er meget flygtig, en mobil gruppe, der giver virksomheden mulighed for at differentiere sig i forhold til konkurrenterne. For store organisationer er det et flueben i et afkrydsningsfelt, men de samme regler gælder for mindre virksomheder. Flere og flere virksomheder, lige fra store koncerner til små lokale servicevirksomheder, ændrer den måde, hvorpå de markedsfører deres brand for at inkludere sociale medier med mange virksomheder, og retter alle markedsføringstiltag mod at inkludere de forskellige værktøjer, der er omkring sociale medier.
Uanset virksomhedens størrelse forsøger de alle at nå gruppen af brugere eller at fremme en service, begivenhed eller et produkt, og i den sammenhæng er en udendørs kampagne eller en 30 sekunders radio- eller tv-reklame ikke nok. Sociale medier er det perfekte medie til 2-vejskommunikation, og med den vækst, der er ikke bare inden for mobile enheder og tablets, men også i brugen af sociale medier via disse enheder, kan virksomheden opnå et retvisende billede af, hvor effektiv et brand-fremstød eller en begivenhed eller reklamekampagne er.
Matt Alsom fra goviral har et godt argument angående de sociale mediers indvirkning. "Sociale medier er det eneste sted, hvor én deling eller ét "Synes godt om" kan give 1000 fans…." Han fulgte op på dette ved at sige, at effektiviteten af en oplevelse med et brand, der deles af 18-34-årige, er 42 % via et socialt medie og 24 % via e-mail. Til sammenligning er tallene hhv. 17 % via et social medie og 30 % via e-mail for 47-65-årige.
Det gælder for alle brands, at det sprængende punkt ved implementering af markedsføringsstrategier er omkostninger. Ved hjælp af en omfattende strategi for sociale medier med brug af de forskellige muligheder, der er til rådighed, kan virksomhederne minimere deres omkostninger og nå ud til målgruppen. I forbindelse med en digital begivenhed i London for nylig sagde en marketingsdirektør for en stor FMCG-organisation: "Tænk ikke på sociale medier som en mekanisme, der bruges til at dele billeder eller sende opdateringer for sommerferien. Tænk på sociale medier som en låst dør, der venter på at blive åbnet for din service eller dit produkt.” For virksomheder er en af de faktorer, der stadig er alfa og omega, at vide, at de retter indsatsen mod et publikum, der vil påvirke bundlinjen. Det giver ikke mening at række ud mod den brede masse, hvis man er en lokal medievirksomhed, der støtter Skotland, og de fleste af tilhængerne er i Sydney.
Det er på dette felt, at placeringsbaserede sociale medier er unik. Med mange nutidige applikationer kan det at bede brugerne registrere sin placering være en mulighed for virksomhederne, uanset deres størrelse, til at opnå større viden om kundegruppen og dens adfærd.
I dag giver loyalitetsprogrammer virksomhederne et indblik i kundernes forbrugs- og indkøbsvaner. Men hvis virksomhederne kunne linke placeringsbaserede services til stakken, kunne de få indblik i, hvor købet fandt sted, hvor mange penge der blev brugt, hvad der blev købt samt følelserne, så de kunne blive endnu bedre til at tilbyde personlig service til kunderne.
Overvej dette scenarie: En kunde tjekker ind på sin lokale cafe og køber en latte. Herefter går han hen til den lokale smørrebrødsforretning for at købe en sandwich, tjekker ind og kommenterer den frisksmurte frokost. Med disse oplysninger kunne cafeen give kunden et incitament til at tjekke ind en anden gang, hvis de gav ham en rabatbillet ved køb af en kop kaffe og en sandwich. Ren win-win for både cafe og kunde. Indblik i købet på dette niveau sammen med besøgsfrekvensen på kaffestedet giver detailhandleren værdifulde oplysninger om kundernes intentioner. Det giver samtidig detailhandleren mulighed for at skræddersy sine salgsfremmende foranstaltninger, så de målrettes mod personen eller fokuserer på mindre populære elementer. Hvorfor skal du give tilskud til dine bedst sælgende brands, når du kan give tilskud til de brands, der samler støv på hylderne?
Flere og flere applikationer kræver nu, at brugerne accepterer, at udbyderen holder øje med deres placering eller deler data med et sociale medie, f.eks. Facebook, Twitter eller Foursquare. Denne udvidede brug af placeringsbaserede services er stadig i sin vorden. Men hvis det bruges effektivt, kan det give virksomhederne oplysninger på et niveau, man tidligere kun kunne indhente via omfattende og dyre markedsføringskampagner, samt lade organisationerne komme tættere på deres kunder, hvilket beriger indkøbsoplevelsen og fremmer loyaliteten.
Jeg havde for et par måneder siden en samtale med en energiselskab om brugen af mapping for deres virksomhed. Under samtalen blev jeg spurgt, om de kunne integrere Twitter og Bing Maps, så de kunne få en idé om deres brands omdømme. Ved hjælp af et Twitter Map-program, som blev lavet af en partner, kunne vi søge efter deres brand og se oplysningerne på et kort, hvilket gav nogle interessant resultater. Resultaterne gik fra feedback om deres service, ikke blot i deres egen region, men også fra personer, der blev berørt af deres services i forbindelse med besøg hos en ven, kunde, leverandør osv. i deres region. Data på dette niveau var overbevisende nok til, at de begyndte at tænke over, hvordan de kan tilpasse deres markedsføringsaktiviteter, så de hjælper virksomheden med at genoverveje, hvordan de kommunikerer med kunderne, men også hvordan de fokuserer på placeringer uden for deres region, hvor de tidligere har påvirket folk. Slutresultatet var udvikling af en strategi for placeringsbaserede sociale medier.
Med væksten i forbrugere, der står over for services inden for placeringsbaserede sociale medier, som stadig er i sin vorden, kan vi utvetydigt sige, at der er potentiale for at skabe virksomhedsfokuserede services, der kan vokse sammen med kundeapplikationerne. Det anbringer også placeringsbaserede services, som f.eks. Bing Maps, Nokia Maps og andre, i en klasse for sig… de er her ikke længere for kun af fortælle mig, hvor min lokale forretning ligger. De er her også for at give mig den værdi, jeg som forbruger kan få fra den pågældende forretning.