„3 legyet egy csapásra”

A felhőalapú technológiákkal kapcsolatos döntések eltolódása a műszaki részletkérdéstől a stratégiai üzleti döntés irányában
Az Avanade-nél végzett munkát részben azért is szeretem ennyire, mert elbeszélgethetek nagyobb ügyfelekkel arról, hogy a jelentősebb technológiai váltások (például a felhőalapú technológiák) milyen változásokat fognak jelenteni az üzleti és informatikai stratégiájuk szempontjából. Elég ritka azonban, hogy egy ügyfélnek elszigetelten kelljen foglalkoznia ezekkel a trendekkel. Egyre inkább az látszik, hogy ezek a kérdések egymáshoz közelítenek és szorosan kapcsolódnak, méghozzá olyan mértékben, hogy ha valamelyiket külön kezelik, már a kifejezés definíciója is heves vitához vezethet.
Az ügyfelek aktivitása általában azt célozza, hogy segítséget kapjanak egy olyan ambiciózus program kidolgozásában, amely újfajta munkamódszereket tesz lehetővé (az üzleti folyamatok és az alkalmazottak/ügyfelek aktivitása szempontjából egyaránt). A beszélgetések elkerülhetetlenül abba az irányba terelődnek, hogy milyen eget rengető megatrendek vannak, és hogy szervezetüknek mit kell figyelembe vennie az IT-stratégia átgondolásakor.
Annak ellenére, hogy a szemantikával és az egyes kifejezések pontos tartalmával kapcsolatban viták vannak, teljes az egyetértés négy trend kapcsán, ezek a következők:
  • Az informatika fogyasztóivá válása
  • Big data
  • Közösségi együttműködés
  • Felhő
Igazából helytelen lenne azt mondani, hogy a modern vállalatokban négy trend áll a változások mögött. Három olyan trend van, amely a változásokat mögött áll, és egy olyan képesség van, amely ezt lehetővé teszi. Az alábbi ábrával kapcsolatban magyarázattal tartozom. Négy trend
Ha figyelembe vesszük azt is, hogy a jelentősebb felhőszolgáltatóknak olyan sziklaszilárdságú struktúrát kell kiépíteniük, amely nem néhány ezer, hanem több millió felhasználó kiszolgálására alkalmas, valamint hogy adatközpontjaik energiafelhasználás-hatékonysági (PUE, Power Unit Efficiency) mutatója a legkorszerűbb, a felhő használatának nem csupán a szolgáltatások általános stabilitásának javításával jár a szervezetek számára, hanem környezetvédelmi szempontok érvényesülését is jelenti egyben.
Az alábbi diagram mutatja a különböző trendeket, és hogy a felhőalapú technológia hogyan teszi őket lehetővé.
Felhő Fogyasztóivá válás Big data Közösségi együttműködés
Bárhol elérhető, ahol van internetkapcsolat A felhasználók tetszés szerinti helyszínen dolgozhatnak. Támogatja a nagy mobilitást. A hírcsatornákat az eredeti információkat generáló eszközökről közvetlenül a felhőben található adatelemzési tárba lehet bekötni. A fogyasztóivá válással együttesen ez lehetővé teszi az emberek számára, hogy megbízhatóan, sokkal inkább valós idejű jelleggel tároljanak és egymás közt megosszanak információkat.
Nagy rugalmasság gyakorlatilag korlátlan méretezhetőséggel Az igények nyugodtan változhatnak, gyorsan kiszolgálhatóak A strukturálatlan adatok (dokumentumok/e-mailek/képek stb.) alkotják a szervezetek teljes adatvagyonának 60–80%-át, és éves viszonylatban várhatóan tipikusan 27% és 33% közötti mértékben nő a mennyiségük. A méretezési lehetőségeknek köszönhetően a felhasználók sokkal több információt őrizhetnek meg és elemezhetnek, az ismeretek összegyűjtésével és egyesítésével új munkamódszereket fedezhetnek fel.
Tényleges használat alapján történő fizetés A nagy méretekhez párosuló, a tényleges felhasználáson alapuló árképzés az új felhasználóknál csekély, akár nullához közelítő induló költséget tesz lehetővé. Ez az informatika területén olyan hatékony piacokat eredményez, amelyek igazodnak a célokhoz, és sokkal kevesebb pazarlás mellett működnek. A nagyméretű adathalmazokon több munkát lehet elvégezni, ugyanakkor megvan az a lehetőség, hogy adott feladatokra még nagyobb léptékű tárhelyet/számítási kapacitást lehessen felhasználni, majd ezt aztán felszabadítani.
A strukturálatlan adatok esetében az igények addig nőhetnek, amíg a marginális használat költsége eléri a legkisebb értékű adatok marginális értékét, majd ez az igényeknek megfelelően ismét változhat.
Nem kell „fejest ugrani a sötétbe” a közösségi számítástechnika területén, ahol egyesek sikert aratnak, mások kudarcot vallanak – a vállalat többféle eszközzel kísérletezhet a közösségi területen, és hagyhatja, hogy egyszerű piaci erők révén a legsikeresebb irány növekedjen.
A méretgazdaságosságot tükröző, nagyon kis költség Az új kezdeményezések elfogadható költségekkel járnak A szervezet számára intelligensebb adatfeldolgozást ígérő üzleti kezdeményezések egyszerűbben indokolhatóak A közösségi együttműködés kiterjesztése és fejlesztése.
Bármelyik főbb trend is járjon az agyunkban a felhőalapú működésre nagy mértékben támaszkodó, koherens stratégia kialakítása alapjaiban határozza meg, hogyan optimalizálhatóak ezek a megközelítések, és a többi nagy trendet is segíti pozitív mellékhatásaival.