Megszűnt a Windows XP támogatása

2014. április 8-án a Microsoft megszüntette az immár egy évtizede kiadott Windows XP támogatását. Ez azt jelenti, hogy Ön ezt követően nem kap biztonsági frissítéseket, javításokat és online támogatást azokhoz a számítógépekhez, amelyeken még mindig a Windows XP SP3 és az Office 2003 fut. Ennek az eseménynek a biztonsági és adatvédelmi következményei jelentős kárt okozhatnak az üzleti tevékenységében, tehet azt tanácsoljuk, hogy rövidesen készítsen intézkedési tervet.

Potenciális üzleti következmények:

Biztonsági kockázatok

A fontos biztonsági frissítések híján a számítógép sebezhetővé válhat a kártékony vírusokkal, kémszoftverekkel és egyéb kártevőkkel szemben, melyek ezáltal hozzáférhetnek vállalata üzleti adataihoz és információihoz vagy károsíthatják ezeket.

Nincs kit felhívni

Ha probléma merül fel, sajnos sem Ön, sem informatikai partnere nem fordulhat hozzánk támogatásért, így magára marad a probléma kezelésével.

Üzemkiesés

A támogatás megszűnése, a támogatott szoftverek hiánya és a Windows XP-t futtató hardverek "elöregedése" miatt megnő a rendszerhiba veszélye és az üzleti tevékenység meghiúsulásának kockázata.

Csökkent mértékű kompatibilitás

Számos szoftver- és hardverszállító beszünteti a Windows XP-n futó termékek támogatását, mert nem kapja meg a Windows XP-hez és az Office 2003-hoz a problémák megoldásához szükséges javításokat.

Részletesebben

Videó megtekintése

A Windows XP támogatása véget ért – váltson még ma,
hogy holnap ne legyen gondja!
Michael Barnes, alelnök és kutatási igazgató, Forrester Research

Amiről az emberek beszélnek

Azok a szervezetek, amelyek továbbra is a Windows XP-re épülő környezetet használják, biztonsági kockázatoknak és támogatási problémáknak teszik ki magukat, ráadásul mindezt jelentős költségtöbblet mellett, amit pedig hasznosabban, informatikai infrastruktúrájuk modernizálására is felhasználhatnának.

Az IDC tanulmánya: Mitigating Risk:
Why Sticking with Windows XP Is a Bad Idea (A kockázat minimalizálása: miért rossz ötlet megtartani a Windows XP-t), 2012. május

A tanulmány

A mobil-számítástechnikában jelentkező új technológiák és a hálózati biztonsági támadások egyre szofisztikáltabb módszerei próbára teszi az XP működését a támogatás megszűnése után. A vállalatoknak végig kell gondolniuk a funkcióvesztésből eredő költségeket és számítógépeik sebezhetőségét, ha tovább használják a meglévő operációs rendszerüket.

Allan Tong, a Frost & Sullivan ázsiai és óceániai igazgatója

A Windows XP fontos platform volt, amelyben immár sok-sok éve bíznak az otthoni felhasználók és a vállalatok egyaránt. Mégis, előrevetíti árnyékát az XP meghosszabbított támogatásának megszüntetése, ezért nagyon fontos, hogy mindenki felkészüljön az operációs rendszer újabb verzióira való áttérésre, és így a felhasználók ezentúl is bízhassanak a rendszerükben.

Bryan Ma, az IDC ügyféleszközök kutatásáért felelős ázsiai és óceániai társalelnöke.

Ha a Windows XP-ről való áttérés során a Windows 8-at telepítik az Intel processzort tartalmazó eszközökre, javul a biztonság, a felügyelhetőség, a teljesítmény, az akkumulátoros üzemidő és a TCO is. Az Intel architektúra tökéletes integrációt és teljes kompatibilitást nyújt – a vállalatok élvezhetik az alkalmazások, a perifériák és az illesztőprogramok kompatibilitásának előnyeit, így garantálhatják a Windows 8 zökkenőmentes vállalati integrációját, miközben ügyfeleik beruházásainak az értéke is megmarad.

Nadia Steere, Intel szoftverek és szolgáltatások csoport, Microsoft Marketing Alliance

Részletes tájékoztatás