Imagine Cup U.S. Finalene avholdes denne helgen!

For collegestudenter som spiller basketball, er det NCAA-turneringen. For de som har ambisjoner om å bli popstjerne, er det American Idol. Men for teknologistudenter finnes det ikke noen større utfordring enn Imagine Cup.
Forestill deg et rom fullt av de mest begavede fremtidige teknologilederne og deres verdensendrende innovasjoner. Denne helgen vil dette bli en realitet, når 22 team med fremstående teknologistudenter inntar Redmond for den amerikanske finalen i Imagine Cup. Finaler. Mandag kveld vil Microsoft velge et heldig team som skal representere USA ved verdensfinalen i Imagine Cup 2011 i New York i juli.
Imagine Cup har eksistert i nesten ti år og er en teknologikonkurranse for verdens fremste teknologistudenter. Hvert år tiltrekker den seg hundretusener av studenter som prøver å løse verdens mes innviklede problemer ved hjelp av teknologi. Imagine Cup må ikke forveksles med en vanlig vitenskapsmesse, den handler om å utvikle konkrete programvarer, applikasjoner og enheter for å løse virkelige problemer innen områder som helsevern, utdannelse og miljø.
Som et lite eksempel på hva disse studentene er i stand til, kan det nevnes at årets deltakere fra USA har utviklet en programvare som hjelper svaksynte sudenter å ta notater, en mobilapplikasjon for oppdagelse av malaria og et system for forsyningskjeden ved humanitære oppdrag.
Programvaren de utvikler, tilhører teamene, og mange tidligere deltakere har kommersialisert løsningene sine. Ett eksempel er Team GINA fra Tsjekkia. De utviklet Geographical INformation Assistant (GINA), et programvaresystem for mobilt utstyr som brukes til navigering i vanskelig terreng og hjelper med å koordinere redningsmannskap og utveksle geografisk informasjon. GINA-systemet er blitt tatt i bruk på Haiti for å spore spredningen av kolera, og i dag brukes det for å hjelpe redningsmannskap med å kartlegge områder som ble rammet av det katastrofale jordskjelvet og den påfølgende tsunamien i Japan.
Team GINA er bare ett eksempel på hvordan Imagine Cup synliggjør for studentene hvor viktig teknologien er og hvor stor betydning den kan ha for vanlige mennesker rundt om i verden. I tillegg til den samfunnsmessige betydningen bidrar konkurransen til å utvikle studentenes teknologikunnskaper, slik at de står bedre rustet når de skal inn på jobbmarkedet eller eventuelt starte for seg selv.
Ifølge IDC vil 77 prosent av jobbene i det neste tiåret kreve teknologikompetanse. Likevel er det færre enn 15 prosent av collegestudentene i USA som studerer realfag eller teknologi, mens det til sammenligning er over 30 prosent i India og over 40 prosent i Kina. Langtidseffekten av dette problemet vil bli merkbar for alle i IT-bransjen, ikke bare for Microsoft.
Gjennom Imagine Cup bidrar Microsoft med å forberede dagens studenter til å få en vellykket karriere innen IT. Bare fra USA meldte det seg på mer enn 74 000 studenter fra 422 skoler, i forhold til 22 000 i fjor, noe som er en enorm økning bare på ett år og kanskje et tegn på at trenden er i ferd med å snu.
Vil du bli inspirert av disse fantastiske studentene? Du kan lese om alle de amerikanske finalistteamene her. Du kan til og med stemme på favoritten din.
De meninger og synspunkter som kommer til uttrykk i denne bloggen, er ene og alene forfatterens og er ikke nødvendigvis representative for Microsoft.