Wat zeggen onze klanten: Belangrijkste zakelijke trends van 2014

Op welke trends moet uw bedrijf zich het komende jaar voorbereiden?

Tijdens mijn zakenreizen spreek ik klanten uit verschillende branches en regio´s, van productiebedrijven in Europa tot detailhandelaren in Azië en hotelhouders in Latijns-Amerika. Nu we het einde van het jaar naderen, wil ik een aantal belangrijke thema´s aanstippen die uit die gesprekken naar voren zijn gekomen. Hieruit blijkt met welke behoeften we rekening moeten houden en welke technologische ontwikkelingen het meest van belang zijn. Op welke trends moet uw bedrijf zich het komende jaar voorbereiden? Hier volgen er enkele die in het komende jaar zeker een rol zullen spelen:

Internet of Things in de praktijk. We weten allemaal voor welke uitdagingen big data ons stellen wat betreft volume, snelheid en verscheidenheid. Onderzoeken bevestigen de conclusie die velen zelf al hadden getrokken: elke seconde wordt via internet een grotere hoeveelheid data uitgewisseld dan 20 jaar geleden in totaal op internet aanwezig was. En nu klanten almaar meer sensoren en apparaten gaan gebruiken in elk onderdeel van hun bedrijf, blijkt dat we nog maar aan het begin staan van een dataexplosie. Dit concept, dat “Internet of Things” wordt genoemd, is een vaak terugkerend onderwerp in mijn gesprekken met klanten. Doordat verbonden apparaten een beter geïnformeerde besluitvorming mogelijk maken, kunnen veel bedrijven efficiënter werken. Een uitstekend voorbeeld hiervan is het toonaangevende Duitse ziekenhuis Siloah St. Trudpert Klinikum, dat een systeem heeft ontwikkeld om apparatuur, machines en databronnen in de operatiekamer te integreren en zo de patiëntenzorg te verbeteren. Het is echter minstens zo belangrijk dat bedrijven de juiste datasets analyseren. Sommige data moeten in real-time worden geabsorbeerd terwijl andere data op het apparaat blijven staan of tussen apparaten worden uitgewisseld. Met deze strategie, begrijpen welke data moeten worden geabsorbeerd dan wel genegeerd, krijgt “Internet of Things” praktisch handen en voeten. Dit wordt heel belangrijk in 2014.

Omgekeerde variant van BYOD. De meeste mensen hebben zelf meegemaakt hoe de grens tussen werk en privé kan vervagen door het gebruik van mobiele apparaten. Hedendaagse mobiele medewerkers zijn niet gebonden aan een pc in een traditionele kantooromgeving. Ze gebruiken meerdere apparaten gedurende hun werkdag en verwachten op elk apparaat te kunnen beschikken over hun instellingen, data en toepassingen. Volgens een schatting van Forrester werkt bijna 80 procent van de werkenden wel eens buiten kantoor. En 29 procent van alle werkenden wereldwijd zou te typeren zijn als mobiele informatiewerker. Deze trend werd oorspronkelijk “bring your own device” of “BYOD” genoemd. Maar we zien nu het omgekeerde. Uit mijn gesprekken met klanten blijkt dat gebruiksklare, veilige apparaten zo goed worden dat organisaties centraal mobiliteitsoplossingen implementeren die net zo geschikt zijn voor werk als voor ontspanning. Een voorbeeld hiervan is Delta Airlines, dat 19.000 Nokia Lumia 820-handsets uitrolde naar het cabinepersoneel en 11.000 piloten voorzag van Surface-apparaten ter vervanging van de pilotentassen. Delta verwacht hiermee $11 miljoen per jaar te besparen. 2014 is een spannende tijd om mobiel te gaan.

De volwassenwording van zakelijke sociale netwerken. Twee jaar geleden gaven klanten aan geen heil te zien in het gebruik van sociale technologie op de werkplek. Ze vonden het te riskant en zagen er het nut niet van in. Tegenwoordig komt in elke bespreking het gebruik van zakelijke sociale netwerken echter wel een keer aan bod. Veel klanten slagen erin zich te onderscheiden door snel en goed te reageren op veranderende sentimenten bij klanten. Dit vereist dat werknemers op alle niveaus in de organisatie altijd een vinger aan de pols hebben. Hiervoor hebben ze tools nodig die diepgaander contact mogelijk maken met elkaar en met klanten. Veel mensen zijn al lid van een sociaal netwerk als Facebook, LinkedIn of Twitter. Maar wat gebeurt er als bedrijven succesvol gebruikmaken van werknemer- en klantnetwerken? En wat als ze zo inzichten verkrijgen die hen onderscheiden van de concurrentie? De gevolgen kunnen groot zijn. Een goed voorbeeld hiervan is Red Robin, een landelijke luxe hamburgerketen. Dit bedrijf implementeerde Yammer om feedback van klanten op het menu razendsnel door te spelen naar het hoofdkantoor. Met een dergelijke platte interne communicatiestructuur kan geld worden bespaard en kunnen bedrijven sneller reageren en zo nodig van koers veranderen. Sommige bedrijven constateren zelfs een aanzienlijke verbetering van het moreel als er open en breed wordt gecommuniceerd. . Sociale netwerken zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven van de huidige generatie. Bedrijven die in 2014 op deze trend weten in te spelen, vergroten hun kansen op een succesvol bedrijfsresultaat.

Nieuwe bedrijfsmodellen ontwikkelen met de cloud. Het gesprek over cloudcomputing gaat niet meer over het ¨of¨ maar over het ¨wanneer¨. Veel bedrijven werden in eerste instantie gedreven door de noodzaak om kosten te besparen. Ze zagen cloudcomputing als een ideale manier om minder essentiële workloads zoals berichtenverkeer en dataopslag op een goedkopere manier af te handelen. Er zijn echter nog veel grotere voordelen te realiseren als klanten de cloud gebruiken om nieuwe omzetmodellen te realiseren. De cloud is een uniek, duurzaam middel om waarde te realiseren, te innoveren en verschil te maken ten opzichte van de concurrentie. Stuk voor stuk zijn dit cruciale factoren in een wereldwijde markt die meer mobiliteit, flexibiliteit en kwaliteit vraagt. Een goed voorbeeld hiervan is Atea, een toonaangevende Noord-Europese aanbieder van IT-infrastructuur. Dit bedrijf gebruikte Microsoft Azure om van nieuwe zakelijke kansen te profiteren met minimale investeringen vooraf.

Gedenkwaardige momenten creëren voor klanten. Naast deze trends op technologisch en zakelijk gebied willen bedrijven weten hoe ze deze informatie, data en technologie beter kunnen benutten om een sterkere, duurzame band met hun klanten op te bouwen. Consumenten hebben tegenwoordig razendsnel toegang tot informatie en sociale kanalen. Ze zijn dus veel beter op de hoogte en stellen hogere eisen. Het is voor bedrijven dan ook zaak de dienstverlening en ondersteuning naar een zo hoog mogelijk plan te tillen. Succesvolle bedrijven, zoals Pandora, maken gebruik van technologie om gedenkwaardige momenten te creëren voor klanten. Deze denkwijze strekt zich uit van de detailhandels die het product verkopen tot de consument die het koopt.

Voor bedrijven die willen inspelen op de trends van de toekomst, zal het succes afhankelijk zijn van het gemak waarmee ze overstappen op nieuwe technologieën. Ik zie 2014 vol vertrouwen tegemoet en verwacht dat Microsoft-klanten deze technologietrends zullen blijven toepassen om zakelijk succes te boeken.

Meer over