De favoriete interne bedrijfstoepassing in de cloud van de CIO van Microsoft

Dit is een gastbijdrage van Patrick O’Rourke, director in het strategie-, plannings- en communicatieteam van Microsoft IT.
Al vanaf de planningsfase werkt Microsoft IT met een drieledige aanpak bij het ontwikkelen van toepassingen voor Windows Azure.
 1. Bestaande toepassingen identificeren die niet bedrijfsspecifiek zijn, met een positie waarop betrouwbaar is terug te vallen en met werkbelastingpatronen die geschikt zijn voor de cloud. Dit zijn de eerste toepassingen die Microsoft IT naar Windows Azure migreert. Aan de hand hiervan worden werkmethoden en herbruikbare componenten ontwikkeld voor andere, complexere migraties.
 2. Waarborgen dat nieuwe toepassingen die door ontwikkelaars kunnen worden geschreven of geïmplementeerd onder Windows Azure, inderdaad worden geschreven en geïmplementeerd onder Windows Azure. Windows Azure moet het standaardplatform worden voor het ontwikkelen van toepassingen.
 3. Plannen voor meerdere jaren opstellen en vervolgens enkele van de grootste en meest kritieke toepassingen van Microsoft IT naar Windows Azure overbrengen.
Een van de eerste toepassingen die zijn ontwikkeld voor Windows Azure, was de Giving Campaign auction tool. Met dit onlineveilingprogramma kunnen Microsoft-werknemers artikelen en services doneren waarop andere werknemers een bod kunnen doen tijdens de jaarlijkse Giving Campaign in oktober. In het najaar van 2009 zette een klein team vrijwilligers binnen Microsoft IT de traditionele webtoepassing om naar Windows Azure en werd de code van de veilingsite van 2008 naar een modern development framework omgezet. Meer informatie over dit onderwerp vindt u in dit artikel (Microsoft IT-praktijkvoorbeeld).
Sinds het eerste jaar van het veilingprogramma in de cloud is het aantal gedoneerde artikelen met 18% toegenomen en is het geldbedrag dat met het veilingprogramma is opgehaald met 18% toegenomen. In de afgelopen drie jaar is er meer dan $ 800.000 (exclusief de bijdrage van het bedrijf) opgehaald via het veilingprogramma.
Onlangs zei CIO Tony Scott dat het veilingprogramma zijn favoriete interne toepassing is die door IT naar de cloud is verplaatst. Het is een klassieke toepassing met een laag risico en een hoog rendement. We weten dat het veilingprogramma belangrijk is voor de werknemers die tijd, servies en goederen doneren, en voor de goede doelen die van de jaarlijkse campagne profiteren. Alles moet dus goed verlopen.

Net als andere IT-projecten kan het veilingprogramma van 2012 worden beoordeeld op drie aspecten, namelijk mensen, proces en technologie. Elk van deze aspecten is in de loop van de jaren veranderd. Hier volgt een overzicht.

Mensen De eerste drie jaar werd het veilingprogramma beheerd door een team vrijwilligers van de IT- en financiële afdeling. De IT-medewerkers namen deel omdat het project een engineering-pilot was, een mogelijkheid om nieuwe dingen uit te proberen en nieuwe vaardigheden op te doen. Het team van 4 tot 20 mensen besteedde veel vrije tijd aan het project. Lees hier meer over het verloop van het project. Dit jaar is het veilingprogramma een formeel IT-project dat onder het beheer van het Corporate Functions-team binnen IT valt. Dit is veranderd omdat het veilingprogramma belangrijker voor de campagne is geworden en omdat we de app met Microsoft-vestigingen in andere landen willen delen voor hun lokale campagnes. Het team vormde een combinatie van nieuwe en reeds eerder betrokken mensen, waaronder solution managers, program managers, ontwikkelaars en testers.
Proces Hoewel het veilingprogramma alleen in oktober actief is, startte het project al zes maanden eerder met het vaststellen van de visie, omvang en strategie. Het team gebruikte voor dit project een agile software development method, genaamd Scrum. Tijdens dit proces werkte het team nauw samen met ontwikkelaars, testers en projectmanagers. De eerste fase begon in mei en de fasen namen 3 tot 6 weken in beslag, tot drie werkdagen voordat het veilingprogramma beschikbaar werd gesteld. De beoordeling van de belangrijkste belanghebbenden en de accordering vonden eind juli vóór de drie laatste sprint stages plaats. De meest positieve impact wat betreft het proces was de afstemming van het IT-team op de interne Microsoft-bedrijfsprocessen. We hebben deze overgang eerder [hier] besproken. Doordat de IT-inzet optimaal was afgestemd op de bedrijfsprocessen, waren de IT-bronnen beter afgestemd op het bedrijf. De samenwerking tussen de IT-afdeling en het bedrijf resulteerde bovendien in efficiënte feedbacklussen, lagere kosten en minder fouten. En dit gold voor het gehele, uitgebreidere project dit jaar met drie platforms: internet, mobiele telefoon en Windows 8.
TechnologieHet veilingprogramma van dit jaar is geoptimaliseerd voor mobiel bieden en zoeken. Per maand worden wereldwijd meer dan 1 miljoen apparaten op ons bedrijfsnetwerk aangesloten. Verder weten we dat ongeveer de helft van de medewerkers van Microsoft mobiel werkt, waaronder de meer dan 40.000 werknemers in het Puget Sound-gebied van het hoofdkantoor van Microsoft. De ontwerpaanpak van dit jaar was er dus op gericht om het veilingprogramma als een framework te zien dat ergens anders in ons bedrijf kan worden toegepast en voor diverse soorten apparaten geschikt is. Om dit te realiseren, wordt een QR-tag gebruikt om via de BING-visie-app de telefoontoepassing van het veilingprogramma te installeren.
Toen het om Windows 8-apparaten ging, moest het team anders gaan denken over de gebruikersinterface van de veilingtoepassing voor zowel de muis als de aanraakfunctionaliteit, en moest er opnieuw worden nagedacht over hoe de werknemers de veilingtoepassing zouden gaan gebruiken. Bijvoorbeeld:
 • Gebruikers swipen op tablets naar links en naar rechts
 • De toepassing is altijd actief op de achtergrond en hoeft niet te worden geopend en gesloten
 • De 'Aangemeld blijven'-instellingen van gebruikers moesten worden gehandhaafd, zodat hun beveiligingstoken actief en beschikbaar bleef
 • Het was niet mogelijk informatie weer te geven door de cursor op een bepaalde positie te plaatsen en de Help-tekst verdween; in plaats daarvan moest een knop met een lightbox worden gebruikt
Door de combinatie van mobiel gebruik en de cloud kwam bovendien sterk de nadruk te liggen op beveiligde betalingstransacties. Beveiliging is een onontkoombare factor in de gehele ontwikkelingscyclus van een app. Het team gebruikte Windows Azure Access Control Service (ACS) samen met Active Directory Federation Services voor single sign-on bij het veilingprogramma op alle drie platformen. De functie waarmee de gebruiker aangemeld blijft, betekent dat het niet langer uitmaakt of werknemers intern of extern zijn aangemeld, ze zijn gewoon aangemeld. Werknemers kunnen intern verbinding met het bedrijfsnetwerk maken en naar huis gaan en dan nog steeds aangemeld zijn.
Wat betreft de ontwikkelingsomgeving en infrastructuur werd dit jaar gebruikgemaakt van Windows Azure-prototypen die waren ontwikkeld door het Microsoft-productteam, evenals productiefuncties. Er is onder andere op de volgende manieren van Windows Azure geprofiteerd:
 • Snelle implementatietijd
 • Met SQL Azure Data Sync werden beveiligde verbindingen tussen lokale en cloudservers gemaakt om het team de flexibiliteit te bieden om updates in productie uit te voeren
 • Met de Windows Azure web role kon het team een vertrouwde omgeving gebruiken, waar nodig snel aanpassingen aanbrengen en hot fixes installeren, en vervolgens in productie gaan door enkel IP-adressen te verwisselen
 • Gemakkelijk op te schalen en de omvang van web roles kan gemakkelijk worden aangepast
Het interne IT-team heeft met plezier aan dit veilingprogramma gewerkt en de teamleden gaan de opgedane kennis op toekomstige projecten toepassen. De reacties van interne bedrijfspartners waren positief. Zo werd gezegd dat geen andere onlineveilingsite 'dezelfde elegantie, gebruikerservaring, flow en app-ondersteuning heeft als deze - ik vind dat we hier iets hebben waar we erg trots op kunnen zijn'. Voor IT-medewerkers is dat soort feedback van bedrijfspartners goud waard. We verwachten dat andere Microsoft-vestigingen het onlineveilingprogramma van dit jaar voor hun lokale campagnes zullen overnemen.
Patrick O’Rourke