Aplicaţia internă de business în cloud preferată de CIO de la Microsoft

Aplicaţia internă de business în cloud preferată de CIO de la Microsoft
Aceasta este o postare din partea unui oaspete, Patrick O’Rourke, director din cadrul echipei de strategie, planificare şi comunicaţii de la Microsoft IT.
De la stadiul de planificare şi până în momentul actual, Microsoft IT a avut o abordare orientată în trei direcţii privitoare la dezvoltarea aplicaţiilor pe Windows Azure.
 1. identificarea aplicaţiilor existente care nu sunt esenţiale, au poziţii de revenire fiabile şi deţin şabloane adecvate în ce priveşte volumul de muncă adecvate pentru cloud. Acestea sunt primele aplicaţii pe care microsoft IT le va migra către Windows Azure, şi sunt folosite pentru a dezvolta cele mai bune practici şi componente reutilizabile pentru alte migrări, mai complexe.
 2. Asiguraţi-vă că aplicaţiile noi pe care dezvoltatorii le pot scrie sau implementa sub Windows Azure sunt într-adevăr scrise şi implementate sub Windows Azure. Faceţi Microsoft Azure platforma implicită pentru dezvoltarea aplicaţiilor.
 3. Creaţi planuri pe mai mulţi ani şi începeţi să mutaţi unele din cele mai mari şi mai importante aplicaţii de la Microsoft IT pe Windows Azure.
Una din aceste prime aplicaţii dezvoltate cu utilizarea Windows Azure a fost instrumentul de licitaţie pentru campania Giving. Instrumentul de licitaţie online permite angajaţilor Microsoft să doneze obiecte şi servicii pentru ceilalţi angajaţi şi să plaseze oferte în timpul campaniei anuale Giving din luna octombrie. În trecut, în toamna anului 2009, o echipă mică de voluntari din cadrul Microsoft IT a mutat aplicaţia de pe o platformă web tradiţională pe Windows Azure şi a portat codul site-ului pentru licitaţia online din 2008 într-un cadru modern de dezvoltare. Puteţi citi mai multe detalii despre aceasta în articolul Prezentări Microsoft din domeniul IT.
Din primul an al mutării instrumentului de licitaţie în cloud, numărul obiectelor donate a crescut cu 18% şi fondurile obţinute prin instrumentul de licitaţie au crescut cu 18%. În ultimii trei ani, s-au strâns peste 800.000 $ (înainte de donaţia din partea firmei) cu ajutorul instrumentului de licitaţie.
Recent, Tony Scott, CIO, spunea că instrumentul de licitaţie este aplicaţia internă de business în cloud preferată după ce domeniul IT s-a mutat în cloud. Este o aplicaţie clasică având un risc scăzut şi beneficii excelente. Ştim că, pentru angajaţii care au donat timp, servicii şi bunuri şi pentru actele de caritate care au rezultat din campanie, instrumentul de licitaţie a jucat un rol important, aşa că este important să fie înţeles corect.

Ca şi alte proiecte IT, instrumentul de licitaţie online din 2012 poate fi considerat prin prisma ciclului „oameni, procese şi tehnologie”. Fiecare dintre aceste aspecte s-a modificat de-a lungul anilor. În cele ce urmează, voi oferi o prezentare generală.

Oameni În primii trei ani, instrumentul de licitaţie online a fost gestionat de o echipă de voluntari din departamentele IT şi finanţe. Angajaţii din departamentul IT au participat deoarece proiectul reprezenta un teren de încercare pentru tehnologie, o oportunitate de a încerca lucruri noi şi de a învăţa abilităţi noi. A reprezentat lungi ore de voluntariat pentru echipa compusă de 4 până la 20 de persoane. Citiţi aici pentru un istoric mai detaliat. În acest an, instrumentul de licitaţie online a devenit un proiect formal de IT aflat în responsabilitatea echipei Corporate Functions din departamentul IT. Schimbarea a fost realizată deoarece instrumentul de licitaţie online a devenit mai important pentru campanie şi doream să modelăm aplicaţi cu filialele Microsoft din întreaga lume pentru campaniile locale. Echipa pentru instrumentul de licitaţie online era o combinaţie de veterani şi nou veniţi, cu roluri precum manageri de soluţii, manageri de program, dezvoltatori şi testeri.
Procese Deoarece instrumentul de licitaţie nu este disponibil decât în luna octombrie, proiectul a început cu 6 luni înainte cu viziunea, definirea obiectivului şi strategia. Echipa a utilizat o metodă de dezvoltare software flexibilă, denumită Scrum, pentru acest proiect. În cadrul acestui proces, echipa este conectată strâns cu manageri de dezvoltare, testare şi de proiect. Primul stagiu a demarat în luna mai şi stagiile au durat între 3 şi 6 săptămâni, pentru a se încheia cu 3 zile lucrătoare înainte de lansarea instrumentului de licitaţie. Au urmat examinarea de către participanţii direct interesaţi şi s-a finalizat la sfârşitul lunii iulie, înainte de cele trei stagii finale. Din perspectiva proceselor, alinierea echipei IT la procesele interne de afaceri ale Microsoft a avut un impact pozitiv. Am discutat mai înainte această mutare [aici]. Datorită alinierii echipei IT la procesele de afaceri, resursele IT au fost mai bine sincronizate cu cele de business, iar din parteneriatele inter-grup dintre echipele de IT şi de business au rezultat trasee reduse de feedback, costuri scăzute şi un număr mai mic de greşeli. În acest an, obiectivul proiectul a extins, incluzând 3 platforme: web, telefon mobil şi Windows 8.
TehnologieInstrumentul de licitaţie din acest an este optimizat pentru oferte şi căutare de pe dispozitive mobile. Ca informaţie contextuală, avem peste 1 milion de dispozitive care conectează reţelele corporaţiei noastre din întreaga lume, lunar. De asemenea, ştim că aproximativ jumătate din forţa de muncă de la Microsoft este mobilă, pentru a include cei peste 40.000 de angajaţi din zona Puget Sound a sediilor Microsoft. Prin urmare, proiectarea instrumentului din anul acesta a abordat instrumentul de licitaţie ca pe un cadru care se poate aplica oriunde în businessul dvs. şi este aplicabil pentru o varietate de stiluri de dispozitive. În acest scop, tehnologia de citire a codurilor de bare a fost utilizată prin aplicaţia BING vision pentru instalarea aplicaţiei pentru telefon a instrumentului de licitaţie.
Când s-a ajuns la dispozitivele Windows 8, echipa a trebuit să abordeze în mod diferit furnizarea aplicaţiei de licitaţie pentru mouse şi pentru dispozitivele cu atingere şi să schimbe modul în care credeau că angajaţii vor utiliza aplicaţia de licitaţie. De exemplu:
 • utilizatorii aplicaţiei vor glisa la stânga şi la dreapta pe tablete;
 • aplicaţia se află deja în fundal şi nu trebuie deschisă şi închisă;
 • păstrarea setării „Menţinere sign in” pentru ca simbolul de securitate să fie activat şi disponibil;
 • afişarea la trecerea mouse-ului nu a fost posibilă şi textul de ajutor a dispărut; în schimb a fost necesar un buton cu galerie de imagini.
Combinaţia dintre dispozitivele mobile şi cloud a pus accentul foarte mult pe securitatea tranzacţiilor de plată. Securitatea a fost prezentă în toate etapele ciclului de dezvoltare a aplicaţiei. Echipa a utilizat serviciul Windows Azure Access Control Service (ACS) împreună cu Active Directory Federation Services pentru sign-on unic pe instrumentul de licitaţie pe toate cele trei platformele. Funcţia Menţinere sign in înseamnă că nu mai contează dacă angajaţii au făcut sign-in din interior sau din exterior, ei sunt pur şi simplu conectaţi. Angajatul poate să se conecteze la reţeaua corporaţiei intern şi apoi să se ducă acasă, fiind conectat în continuare.
În ceea ce priveşte mediul de dezvoltare şi infrastructura, instrumentul online de licitaţie de anul acest a utilizat prototipurile Windows Azure dezvoltate de echipa produsului Microsoft, precum şi caracteristicile de producţie. Iată câteva exemple despre cum a ajutat Windows Azure:
 • timp de dezvoltare rapid;
 • SQL Azure Data Sync a realizat conexiuni securizate între serverele de la sediu şi cele din cloud pentru a oferi echipei flexibilitatea de a introduce actualizările în producţie;
 • rolul de pe web Windows Azure a permis echipei să utilizeze un mediu familiar, un parcurs corect şi să instaleze remedierile rapid, pentru a intra în producţie prin simpla schimbare a adresei IP.
 • scalarea şi ajustarea uşoară a dimensiunilor rolurilor web
Echipa IT internă s-a bucurat de munca la acest instrument de licitaţie şi va aplica ceea ce a învăţat în proiectele viitoare. Reacţia partenerilor interni de business a fost favorabilă, inclusiv comentariul că niciun alt site de licitaţii online nu a avut „aceeaşi eleganţă, experienţă, fluiditate şi asistenţă pentru aplicaţie precum acesta – pot spune că este ceva de care putem fi mândri”. Pentru angajaţii departamentului IT, acest tip de reacţie a unui partener de business reprezintă aur curat. Ne aşteptăm ca şi alte filiale Microsoft să adopte instrumentul de licitaţie din acest an pentru campaniile locale.
Patrick O’Rourke