Pregătirea consumerizării domeniului IT

Acum câteva luni, Microsoft a comandat un raport de cercetare pentru a determina modul în care întreprinderile abordează tendinţa de consumerizare („Managerii din IT adoptă selectiv consumerizarea”, Forrester Research, dec. 2010). Raportul oferă perspective asupra modul în care businessul se acomodează în prezent cu diverse aspecte ale consumerizării la locul de muncă, precum şi asupra planurilor de viitor ale acestora. Dar, în ceea ce priveşte pregătirea pentru provocarea consumerizării, cred că raportul aduce în lumină trei fapte importante:
1) 90% din managerii IT au experimentat interes faţă de consumerizare în calitate de utilizatori finali. Dacă nu aţi întâlnit utilizatori care să ceară accesul la resursele corporaţiei de pe dispozitivele personale, înseamnă că faceţi pare dintr-o minoritate extrem de restrânsă. Se constată o dorinţă aproape universală la o parte dintre utilizatorii business să îşi utilizeze dispozitivele personale la locul de muncă. Domeniul IT va trebui să abordeze problema acestui curent de opinie, iar politicile şi practicile IT nu sunt pregătite să se confrunte cu această provocare.
2) 2011 şi 2012 sunt anii în care majoritatea managerilor din domeniul IT au avut drept obiectiv adoptarea pe scară largă a consumerizării. În timp ce 36% din manageri au citat motivele de securitate, conformitate şi management pentru a justifica faptul că nu sunt interesaţi de eforturile în direcţia aducerii propriului computer (BYOC) sau nu au planuri pentru adoptarea acestuia, 40% dintre factorii de decizie din acelaşi domeniu au raportat că îşi vor revizui politicile în următorii doi ani. Intervalul de timp pentru această schimbare este incredibil de strâns comparativ cu programările tradiţionale din IT, reflectând, într-un fel, impactul ciclurilor mai rapide ale tehnologiei pentru consumatori asupra planificărilor la nivel enterprise. Aşadar, nu numai că va trebui să schimbaţi modul în care domeniul IT abordează securitatea, conformitatea şi managementul pentru a satisface cerinţa generală, dar va trebui să o faceţi mult mai rapid decât aţi anticipat.
3) O majoritate copleşitoare, de 83%, dintre managerii IT au avut în vedere virtualizarea desktopului şi/sau a aplicaţiei ca metode de abordare a programelor BYOC. Iată aspectul pozitiv pe care trebuie să îl ia în considerare domeniul IT când reflectează asupra modului în care va pregăti consumerizarea. Sunt disponibile deja instrumente fantastice care pot face tranziţia mai uşoară, instrumente pe care veţi dori să le utilizaţi deoarece sporesc eficienţa IT în general. Virtualizarea desktopurilor şi a aplicaţiilor sunt esenţiale, deoarece sunt servicii în cloud şi oferă posibilitatea unui management unificat pentru dispozitive eterogene. Dacă vă construiţi politicile pentru a aborda o lume în care resursele corporaţiei şi cele personale vor coexista, soluţiile Microsoft System Center, VDI, şi Cloud vă pot ajuta să puneţi acest plan în practică.
Gândindu-vă la propria organizaţie IT, cum credeţi că se aliniază acest studiu cum planurile dvs. de abordare a consumerizării? Care sunt paşii pe care organizaţia dvs. îi realizează pentru a înfrunta provocările securităţii, conformităţii şi managementului? Care sunt noile politici pe care le veţi instaura? Am dori să aflăm comentariile dvs.
Puteţi găsi raportul complet, împreună cu o mulţime de alte resurse despre consumerizare, la adresa www.microsoft.com/consumerization.
Andrew Conway
Director
System Center Product Management