Șase tricuri de socializare pentru eticheta în afaceri

În ziua de azi, majoritatea dintre noi utilizăm o formă sau alta de rețea de socializare dacă ne învârtim în lumea afacerilor. Dar cum să facem acest lucru fără a atrage expunere negativă?

Atunci când viteza de dezvoltare a tehnologiei cauzează propria evoluție socială, arta și eticheta utilizării instrumentelor de socializare pot genera experiențe similare cu traversarea Vestului Sălbatic. L-am auzit cu toții pe zgomotosul agent de vânzări râzând în hohote pe culoare sau am văzut mesajul tensionat general în cadrul unei întâlniri. Emily Post nu a prevăzut viitorul și, în lipsa unor reguli stabilite în cadrul comunității de afaceri, uneori avem nevoie de câteva sfaturi.

  1. Atenție la ce postați. Dacă ați refuzat un eveniment personal în favoarea unuia de firmă (sau invers), nu lăsați fluxul de mesaje să vă dea de gol. Chiar și cei mai buni dintre noi avem nevoie de puțin spațiu, dar, în situația în care colegii sunt conectați la rețeaua dvs. socială, trebuie să fiți deosebit de atent. Software-urile de localizare automată de pe telefonul mobil vă pot semna actul de concediere.

  2. Închideți telefonul. Nu ar trebui să vorbesc despre ceea ce este evident, dar este un subiect des întâlnit. Nu răspundeți la telefon în timpul unei mese de afaceri sau al unei întâlniri, decât dacă este vorba de o urgență adevărată, iar în acest caz, scuzați-vă și plecați de la masă, mergând într-o altă încăpere sau într-un hol. Dacă aceste urgențe se întâmplă săptămânal, trebuie să știți că vă creați un anumit tip de imagine în fața colegilor dvs.: nu puteți să vă controlați viața. Dacă vă aflați în mijlocul unei crize sau cineva apropiat este la un centru de dezintoxicare sau trece printr-o operație (iar dvs. primiți numeroase apeluri de urgență), preveniți-vă managerul că aveți de gestionat o urgență personală, fără să oferiți prea multe detalii personale. Gestul acesta va avea un efect deosebit, iar reputația dvs. nu va avea de suferit. Nu trimiteți mesaje în timp ce vorbiți; acest lucru arată că „Nu ești destul de important pentru mine ca să îmi cer scuze atunci când comunic cu altcineva”.

  3. Nu cereți nimic. Dacă aveți un prieten (la birou sau personal) care deține pe Twitter un număr de cinci sau șase cifre, nu este obligat să fie asistentul dvs. pentru relații personale. Nu îi cereți să posteze ceva în numele dvs., decât dacă este vorba de o situație specială în care puteți să oferiți un lucru echivalent în schimb. Dacă sunteți o persoană care și-a construit o prezență atât de amplă (bravo!), asigurați-vă că telefonul mobil este blocat cu parolă. Într-o economie tensionată, oamenii de afaceri rezonabili în mod normal au tendința de a se transforma în rechini cu granițe mobile. Și astfel ajungem la punctul următor...

  4. Blocați-l. Dacă telefonul mobil nu este protejat cu o parolă greu de spart, așteptați-vă la un dezastru. Anumite telefoane, cum ar fi telefoanele cu Windows, vă cer să faceți acest lucru imediat ce vă conectați la un cont corporativ cu un anumit nivel de securitate. Un coleg invidios, un copil bine-intenționat, un spion industrial, toți pot trimite incorect e-mailuri de sabotare, fotografii compromițătoare sau informații de afaceri confidențiale. Imaginați-vă că trebuie să explicați de ce un copil de 8 ani credea că vă trimite o poză cu un dinte care a căzut, dar compania dvs. primește o poză cu un copil care rânjește, iar în fundal apare o adolescentă purtând un mic prosop. Nu a intenționat să trimită tuturor o fotografie cu sora sa ieșind de la duș, dar asta a făcut și a plecat de pe adresa dvs. de e-mail. Sau gândiți-vă că trebuie să explicați cum au fost partajate prototipuri confidențiale din contul dvs. de e-mail. Atunci când biroul se află în buzunarul sau poșeta dvs., accidentele ar putea să vă pericliteze funcția, iar scuzele s-ar putea să nu ajungă.

  5. Nu faceți fotografii. În legătură cu comportamentul în timpul fotografierii: dacă vă aflați la un eveniment de afaceri găzduit în intimitatea unei case, a unui club privat sau a anumitor Comitete politice, lăsați fotografiatul pe seama gazdelor, mai ales în interior. În primul rând, s-ar putea să nu le placă să vadă pe Yammer fotografii cu dvs. în fața valoroasei lor colecții de săbii samurai. Și, oricât de fantastic a fost ca Benedict Cumberbatch să-și bombardeze cu fotografii colegii la ceremonia de decernare a premiilor Oscar, rezistați, rezistați tentației de a vă auto-promova cu alți colegi sau superiori, dacă nu ați fost invitat să participați la fotografia de grup. Dacă doriți o fotografie cu cineva, întrebați: s-ar putea ca persoana în cauză să se simtă flatată, s-ar putea să vă refuze. În plus, colegii dvs. nu vor avea o părere mai bună despre dvs. dacă apăreți într-o fotografie cu directorul curent; este mai greu să destrămați o reputație de parvenit social decât puteți dvs. să vă imaginați. A doua zi, majoritatea vă vor respecta mai mult pentru integritatea dvs. decât pentru pozare. Dacă pe pagina dvs. apare o colecție de astfel de fotografii, fluxul dvs. de mesaje va semăna mai mult cu peretele bărbierului din Brooklyn, iar dvs. nu veți părea șmecherul care vă credeți. Și astfel ajungem la ultimul punct...

  6. Nu vă lăudați. Ne-am obișnuit atât de mult cu bravada colectivă în fluxul de mesaje de știri, ca și cum toți ne-am fi injectat cu super-ego. Dacă vă lăudați în legătură cu o promovare, cu vara petrecută în Monaco sau cu postarea unei fotografii în care apăreți alături de Jack Welch, veți obține efectul opus în rândul prietenilor și colegilor. Bravada dvs. ar putea să jignească pe cineva care a fost recent concediat sau care trece printr-o criză personală și, neintenționat, poate răni o persoană la care țineți.

Iată testul cel mai edificator; fiți sincer cu dvs.: transmite acest lucru „Salut, sunt important” sau „Sunt foarte mândru de ___”. De asemenea, fiți atent la tot ceea de faceți și unde faceți. Gândiți-vă dacă este mai bine ca postarea dvs. să fie vizibilă pentru un segment de public de pe Facebook sau pentru o colecție de cunoștințe de pe LinkedIn. Nu știți niciodată ce se află în mintea managerului dvs. atunci când vine momentul unei promovări.

Îndrăzniți, străluciți, dar fiți responsabil la nivel social. Credeți-mă, colegii (și prietenii) dvs. vă vor mulțumi pentru asta.

Aflați mai multe