Så här vinner du sten-sax-påse

Data och insikter dyker upp på de mest konstiga platser … som på lekplatsen. Eller när du betalar restaurangnotan. Eller när du vill sitta i framsätet på din nästa biltur.

Stora delar av världen, från trottoarer till skolgårdar, har länge använd handspelet sten-sax-påse för att avgöra små och stora problem. När jag gick på universitetet fanns en tjej med en kuslig förmåga att vinna spelet nästan varje gång. Det myllrade av teorier, var hon snabbare? Var hon tankeläsare? Läste hon oss på samma sätt som en pokerexpert? Kanske inget av ovanstående. Men det är en fråga som har fängslat hjärnor på nätet.

I april 2014 publicerade en grupp elever vid Kinas Beijing Academy of Sciences en revolutionerande studie om hur man vinner sten-sax-påse nästan varje gång. Hur? Genom att använda data och insikter naturligtvis.

Studien antar att sten-sax-påse är en grundläggande studie i mänskligt beslutsfattande och insikter. Så här fungerar det.

  • Iaktta den första omgången. Det är svårt att vinna första omgången – men det spelar inte så stor roll. Titta på allas reaktioner.
  • Efter den första omgången behåller vinnaren oftast samma spel.
  • Förloraren byter oftast till ett annat spel men i riktning medsols: sten byter till påse, påse byter till sax, sax byter till sten, som i diagrammet nedan:

Det är lätt att bli förvirrad, så här följer ett scenario.

Jag spelar ett tvåmansspel men min kompis Jen:

Omgång 1: Jen spelar sax, jag spelar påse. Jen vinner.
Omgång 2: Jen spelar sax, jag byter till sax. Det är oavgjort.
Omgång 3: Jen spelar sax, jag byter till påse, så jag förlorar.

Om jag hade använt kunskaperna från studien i min strategi skulle jag ha gjort så här:

Omgång 1: Jen spelar sax, jag spelar påse. Hon vinner. Jag tänker på diagrammet och byter medsols från Jens sax, vilket blir sten. Så …
Omgång 2: Jen spelar sax igen, jag byter till sten. Jag vinner. Jag tror det är stor chans att hon antingen byter medsols eller till det jag just spelade (båda är sten) … så …
Omgång 3: Jen spelar sten, jag byter till påse. Jag vinner två av tre.

Det fascinerande är att undersöka var insikterna (i formen av spelteori och mänskligt beteende) möter beslutsfattande och evolutionsdynamik. Ännu häftigare: att en grupp elever hittade mönstret och valde att publicera det.

Vart kommer data att leda dig nästa gång?