Hrvatska   Promijeni   |   Sva Microsoftova web-mjesta

Home

Zaštita i kontrola informacija

E-pošta je osjetno poboljšala mogućnost zajedničkog korištenja informacija, ali je i povećala opasnost od slučajne distribucije i neovlaštenog pristupa osjetljivim podacima i informacijama. Problem je postao osobito akutan s obzirom na sve veći broj odredbi o zaštiti osobnih podataka korisnika i zaposlenika. Radi bolje kontrole informacija koje se distribuiraju putem e-pošte, Exchange 2010 oslanja se na postojeći opsežan popis značajki zaštite i kontrole informacija uz mogućnost učinkovitijeg presretanja, moderiranja, šifriranja i blokiranja e-pošte. Sve te značajke pružaju administratorima veći raspon mogućnosti kontrole, bez obzira na to želite li proaktivno kontrolirati e-poštu pomoću automatskih pravila ili ponuditi korisnicima upozorenja i alate pomoću kojih će bolje upravljati vlastitom zaštitom informacija.

Opis funkcija

Pravila zaštite prilikom prijenosa: Kada se koriste sa servisom AD RMS (Active Directory Rights Management Services), pravila zaštite prilikom prijenosa omogućuju administratoru da nakon slanja poruke automatski na e-poštu primijeni zaštitu upravljanja pravima na informacije (IRM) (što obuhvaća privitke s dokumentima sustava Office i XPS privitke). Time se omogućuje trajna zaštita datoteke bez obzira na to kamo se šalje te se sprječava prosljeđivanje, kopiranje ili ispis, ovisno o skupu predložaka pravila servisa AD RMS dostupnih nakon njegove implementacije. I govornu je poštu moguće zaštititi da bi se spriječilo prosljeđivanje neovlaštenim osobama.

Podrška za IRM u programu Outlook Web Access (OWA): omogućuje korisnicima da čitaju i sastavljaju poruke s IRM zaštitom, baš kao u Outlooku. Porukama s IRM zaštitom u programu OWA može se pristupiti putem web-preglednika Windows Internet Explorer, Firefox i Safari (nije potreban dodatak), a obuhvaćeno je pretraživanje cijelog teksta, prikaz za razgovor te okno za pretpregled.

Pravila zaštite programa Outlook: omogućuju da Outlook automatski prije slanja poruke primijeni RMS predložak, ovisno o identitetu pošiljatelja ili primatelja. Budući da su poruke prije slanja u sustav Exchange zaštićene na radnoj površini, ta značajka omogućuje tvrtki ili ustanovi da onemogući druge davatelje usluga ili administratore lokalnog sustava Exchange da vide povjerljiv sadržaj koji zaposlenici šalju jedni drugima.

Dešifriranje pri prijenosu: omogućuje agentima za prijenos pristup porukama s IRM zaštitom da bi mogli izvršiti aktivnosti kao što su filtriranje sadržaja, primjena potpisa putem pravila prijenosa te protuvirusni pregled i pregled radi zaštite od neželjenih poruka. Dešifriranje pri prijenosu može se koristiti i za dnevničku evidenciju da biste bili sigurni da dnevnička izvješća koja se šalju u dnevničke poštanske sandučiće ili proizvode za arhiviranje drugih proizvođača sadrže dešifriranu kopiju poruka (čisti tekst) s IRM zaštitom, što obuhvaća privitke s dokumentima sustava Office i XPS privitke. Time se omogućuje indeksiranje i pretraživanje poruka s IRM zaštitom u svrhu pravnog utvrđivanja dokaza i zakonske svrhe.

Dinamički potpisi: pri dnu e-pošte automatski stavite potpis s pošiljateljevim atributima servisa Active Directory (AD). Tu je značajku moguće konfigurirati za primjenu obogaćenih, HTML potpisa s posebnim fontovima, logotipima tvrtke i tome slično.

Prošireni uvjeti pravila prijenosa: omogućuju moderiranje, šifriranje pomoću IRM zaštite te blokiranje e-pošte na temelju granularnijih uvjeta, kao što su stvarni sadržaj unutar privitka s dokumentom sustava Office, korisnikovi atributi servisa Active Directory (npr. odjel, država, direktor) te korištenje više vrsta poruka (npr. automatski odgovor, kalendari itd.).

Savjeti za e-poštu: upozoravaju pošiljatelja neke e-pošte na uvjete koji bi mogli rezultirati kršenjem pravila ili opasnost od isporuke osobama kojima ta e-pošta nije namijenjena. Na primjer, savjeti za e-poštu generirat će poruku upozorenja unutar e-pošte ako: pošiljatelj namjerava odgovoriti svima ili pak poslati poštu velikoj grupi ili vanjskom primatelju. Savjeti za e-poštu dostupni su u programu OWA i Outlook 14.

Moderiranje: preusmjerava poštu na pregled upravitelju ili pouzdanom moderatoru. Osoba koja pregledava poruku potom je može odobriti ili blokirati, a ako je blokira, može poslati objašnjenje pošiljatelju.

 
Microsoft TechNet
Microsoft Developer Network

Povezani sadržaji

Vrijeme izazova